Monday, May 09, 2022

Tulisan Ringkas Raya Terkejut

May 09, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. 



Selamat hari raya semuanya. 
Maaf zahir dan batin. 
Tahun ini, tahun raya terkejut. Setelaj sekian lama, kita kembali berpuasa 29 hari sahaja. 
Ramai ke yang makan megi je pagi raya? 

Alhamdulillah, family sempat biat macam macam. 
Aku macam biasa, tolong habiskan makanan je. 
Yang masak, orang lain. Hehe. 
Tahun ni, first time beli bunga api dan lampu lip lap so that anak aku lebih merasai suasana raya.
Yelah, dah 2 tahun, raya mereka terbazir macam tu je. 
Baju raya. Kuih raya sikit (beli je). Paling penting, boleh balik beraya di kampung. 

Perjalanan pergi dan balik, alhamdulillah smooth. 
Tak de la sampai berbelas jam macam ada satu tahun dulu tu. 
Semua balik, kecuali Sumayah sekeluarga yang ada di Jepun. X pelah. Insya Allah, ada rezeki nk jumpa adikku yang sorang tu nanti. 
Entri kali ni ringkas jelah. Gambar raya aku update in the next entry. Insya Allah kalau ada rezeki. Hehehe 

Wassalaam. 


Sunday, April 17, 2022

Majlis Persaraan Guru Besar Encik Azme SK Parit Setongkat

April 17, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Untuk majlis persaraan Guru Besar SK Parit Setongkat kali ini, aku ditugaskan sebagai ketua bahagian hiasan pentas. Tapi, skop kerja termasuklah pentas, photobooth dan hiasan meja makan. Majlis terbahagi kepada 3. Pagi, petang dan malam.

jlabella marroon

Alhamdulillah, dengan kerjasama semua AJK Pentas, semuanya berjalan dengan lancar walaupun berlaku perkara-perkara yang tidak diduga.

tshirt oren
Majlis Pagi.

Perkara-perkara Yang Mengejutkan


1. Pihak hotel tidak membenarkan pihat servis hiasan masuk pada malam sebelum majlis sebab SOP covid. Katanya, ramai staff tengah kuarantin. Jadi, tak boleh masuk. Akhinya, pihak yang buat pentas, sanggup datang lepas Subuh untuk buat hiasan pentas untuk majlis yang bermula pukul 9 pagi. Terima kasih sangat.
2. Orang yang sepatutnya buat photobooth, tetiba membatalkan servis di saat majlis sebelah pagi sudah berjalan. Dia berjanji untuk datang lebih servis mekap belah pagi, tetiba membatalkan servisnya. Terpaksalah aku merayu dengan orang yang buat hiasan pentas, untuk datang dan buat juga bahagian photobooth. Gitar pula, ada suami seorang cikgu bawakan dari rumah.
3. Photobooth nampak kusam sebab tak ada lampu. Jadi, aku pergi beli 2 ketul lampu lip lap di DIY. Tak tengok betul-betul. Rupanya, lampu kecil aja. So, malam tu, cikgu lain pula bawakkan yang plug in pula. Alhamdulillah.

baju korporat ungu
Majlis Petang.

contoh backdrop majlis
Majlis Malam.



Post Mortem Menjadi AJK Hiasan Pentas

  1. Meminta kerjasama semua untuk sentiasa melaporkan setiap perkembangan walaupun kecil
  2. Sila Jumpa Face to Face Sebelum Upah
  3. Berada di kawasan sepanjang proses menghias dan majlis berlangsung
  4. Pastikan semua perhiasan adalah seimbang
  5. Pilih servis dengan harga yang berbaloi
Aku tak sabar nak bersara! Hahahaha





Wednesday, April 13, 2022

Bulan Puasa Nilah Paling Sesuainya

April 13, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Maaflah, link haircare routine. Isi benda lain. Inilah usaha aku nak post juga draft yang tak bergerak-gerak. Kih3. Tahun ini, aku kena juga berusaha mengurangkan berat badan dan aku pilih untuk buat intermittent pasting yang tak berapa strict. Kadang-kadang, aku berenti makan pukul 6 petang, kadang pukul 4 petang, kadang 2.30 petang. As long as tak makan malam. 

girl with a guitar
Yang ni nampak kurus. Sikit.

Lagipun, aku sendiri rasa tak selesa untuk tidur kalau makan lebih daripada 8 malam. Rasa kembung perut pagi esoknya. So, IF should be suitable for me. Bergantung dengan mood juga. Jarang-jarang kena cheat day. Minum manis pun, segelas sehari je paling banyak. (Nak jugak tu. Hehehe) Aku kalau boleh malas dah nak bergantung kepada angle masa ambik gambar. Aku nak semua angle nampak kurus. Hahaha

baju korporat
Yang ni nampak gemuk. Banyak.


Trik aku satu lagi, aku nak disiplin puasa Isnin dan Khamis. Aku perasan, bulan puasa adalah bulan di mana berat badan memang akan turun walaupun aku makan besar waktu sahur dan berbuka. Therefore, we really only have to sacrifice 1 mealtime each day. And tak tambah jajan-jajan picisan between meals except for nuts or veges.

Dengan berpuasa, bolehlah beribadat sambil turunkan berat badan. Doakanlah aku makin kuat motivasi, boleh kurangkan porsi makanan kepada suku-suku separuh pula. I actually am trying to find a way to make a diet to become my daily life, my habit, my way of living. Aku bukan nak berdiet 3 bulan or 4 bulan je. 

Buat masa sekarang, bila malam sampai, lapar memang terlalu lapar, sampai jadi tak de mood. Hopefully, bila dah lebih 40 hari nanti, badan aku dah boleh adjust, and aku boleh keep the path I'm taking without much hunger and stress. Amiin.

Sekarang, bulan puasa. Masa yang paling sesuai untuk aku put IF into practice. Doakan kejayaan semua orang yang sedang berusaha untuk jadi lebih sihat dan cantik ye. Kalau malas nak bersenam berpeluh-peluh, silalah buat solat rawatib sebelum dan selepas solat dan solat terawih. Cuba disiplinkan diri untuk tidak tinggal. Tanpa kita sedar, masa tu memang kita tengah bersenam.

Selamat berjaya semuanya!

Friday, February 25, 2022

Dato K- Insan Yang Mengubah Asyraf Adalah Azizan Osman

February 25, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Dalam hidup kita, kita akan jumpa satu titik perubahan yang mampu mengubah hidup kita sepenuhnya. Maka, berdoalah selalu supaya perubahan itu, memberikan kita sesuatu yang lebih baik setiap hari

Dato' K Dedah, Perubahan Asyraf Disebabkan oleh Azizan Osman


Kali ini, kita akan melihat perubahan yang berlaku kepada Asyraf Khalid, anak kepada Dato' K dan isterinya, Dato' Siti Nurhaliza. 



mutyara launching



asyraf khalid dan azizan osman

usahawan berjaya richworks







Dato' Wira Dr Azizan Osman bukan saja bantu/bimbing bisnes usahawan, malah kehidupan anak didiknya juga. Contohnya Asyraf Khalid, yg mana bapanya, Dato' K yang luahkan sendiri.

Perubahan dan kejayaan Asyraf Khalid, anak tiri Dato' Seri Siti Nurhaliza, disebabkan Mentor Usahawan, Dato' Wira Dr Azizan Osman, dedah bapanya, Dato' Seri Khalid Mohamad Jiwa atau Dato' K baru-baru ini.

launching jamu mutyara

Dalam satu hantaran video dikongsikan Asyraf pada semalam, Dato' K merakamkan penghargaan kepada Azizan yang dapat mengubah dan membimbing anaknya bukan saja dalam bisnes malah kehidupan dalam tempoh 3 tahun saja.

azizan osman ubah anak dato k

Menurut Asyraf ketika ditemui berkata, ucapan tersebut dibuat ketika makan malam dan sempena sambutan hari lahir bapanya di rumah ibu bapanya Isnin lalu.

"Membuat beliau bangga dengan saya merupakan 'big why' selama ini."

"Alhamdulillah, semuanya berubah bila bertemu dengan Mentor saya yang betul-betul ubah bisnes Mutyara, malah hidup dan memberikan saya banyak perspektif lebih baik," katanya dalam hantaran itu yang telah ditonton hampir 15,000 orang dalam tempoh beberapa jam saja.

Dulu Budak Nakal, Sekarang Usahawan Berjaya


Dulu Asyraf merupakan budak nakal dan selalu mengecewakan bapanya serta merasakan diri ini sangat tidak berjaya. Azizan  sudah berjaya mengubah sikap Asyraf supaya keluar dari 'comfort zone' dan membina kehidupan yang baru bersama isteri dan keluarganya.

asyraf khalid muda

Tambah Asyraf, beliau faham perjalanannya masih jauh namun beliau sangat bersyukur dengan luahan bapanya buat pertama kali di hadapan mentor sendiri.

pelancaran mutyara

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada bapa yang membesarkan saya sebegini, sentiasa beri bimbingan, tak berikan saya kesenangan dan sentiasa percaya meskipun banyak kegagalan dalam hidup. Saya ambil kegagalan itu sebagai pengajaran dan terima kasih kepada Mentor yang dapat mengeluarkan potensi yang ada dalam diri ini," jelasnya.

mutyara asyraf khalid

Dalam pada itu, Asyraf melihat Azizan sebagai mentor yang terbaik buat dirinya yang bukan hanya membimbing mengenai bisnes semata-mata malah secara holistik termasuk kepimpinan dan perhubungan sesama manusia dan bersama Maha Esa.

"Malah nilai-nilai baik ada dalam lingkungan anak didik Azizan dan RichWorks membuatkan beliau menjadi lebih baik lagi. Mereka meskipun sudah mencapai kejayaan pada satu tahap yang baik dengan jualan jutaan ringgit masih rendah diri, tidak lokek berkongsi ilmu dan perkara betul dilakukan," ujarnya.

Dato K Cemburu dengan Azizan Osman


Sementara itu, Dato' K dalam ucapannya turut mencemburui dan kagum kebolehan yang dimiliki Azizan melahirkan ramai 'anak didik Azizan Osman' yang menjadi usahawan jutawan.

“Saya pun cemburu dan kagum dengan Azizan, kerana ada kebolehan membina ramai jutawan yang mana saya tak boleh buat. Bayangkan jutawan yang Azizan bimbing ini, boleh mengingati Tuhan, beribadah, bersedekah daripada hasil kejayaan mereka, saya percaya sebahagian pahala akan dapat kepada beliau kembali kerana hasil bimbingan, didikan dan tunjuk ajarnya.

“Azizan memimpin tangan mereka semua, tunjuk mereka mana longkang, mana tempat nak kena langkah, mana tempat nak kena lompat, awak semua (rakan usahawan jutawan) sangat beruntung. Saya tak dapat ini semua ketika seusia anda dan masa memulakan perniagaan,” jelasnya.

Sementara itu, Dato' K turut mengingatkan bangsa usahawan yang berjaya tidak melupakan individu yang masih merangkak dan berusaha keras untuk mencapai kejayaan.

“Jangan lupa masyarakat lain, di luar sana ada juga orang yang tak berjaya seperti kita, jangan terlalu berbangga dan ego, tapi 'be humble, more humble and more humble', ajar mereka untuk capai kejayaan,” ujarnya.

__________________________________________

Kejayaan
Untuk kita semua, saya dan juga anda, yang ingin menyertai circle Azizan Osman, kita boleh menyertai Telegram Channelnya- 

azizan osman asyraf khalid


Wednesday, February 09, 2022

Wanita Montok Kembali Dara Dengan Jamu Ratu Emas Capsule

February 09, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tinggal beberapa hari sahaja lagi aku di usia 20-an. Rupa-rupanya, tahun 2022 menjadi tahun terakhir aku boleh mengaku muda. Tak lama sangat dah, nak masuk 30-an. Lepas ni, nak kena panggil dewasa pula. Tanggunjawab makin berat. Kudrat makin berkurang. Macam tak kena kan? Tapi, Allah dah buat yang terbaik. Kita je kena cari hikmah di sebalik semuanya.

Bila umur makin meningkat, macam-macam nikmat, mula hilang. Tetiba jela lenguh bahu, sakit pinggang, selalu moody. Padahal, badan nak guna lama. Ada 2 anak kecil nak kena jaga. Ikut perancangan, tak lama lagi, nak tambah yang nombor 3. Tapi, nak kekal montok, awet muda. Macam mana nak 'kembali dara' lepas ni ya? Dilema.. Dilema.. πŸ’

Dilema Wanita Lepas Bersalin


Sebelum bersalin, aku sekadar baca dan dengar sahaja tentang perubahan-perubahan yang dialami oleh wanita. 2 benda yang paling biasa mestilah tentang perubahan bentuk badan dan kurang ketat di bawah. Kalau dulu montok, sekarang kendur. Kalau dulu tegang, sekarang kecut. Kalau dulu ketat, sekarang longgar. Perubahan ini perlu diterima tapi, tak bermakna kita kena biarkan berlarutan macam tu sahaja. Betul tak?

Selepas bersalin dan tamat tempoh menyusu anak, saiz payudara mula berubah. Ada yang besar sebelah, kecil sebelah. 'Gunung' mula menjadi 'busut'. Yang kat bawah pun mula longgar. Kita pun mulalah rasa kurang keyakinan diri. Rasa tak cantik. Kepenatan buat kita tiada banyak masa untuk diri sendiri dan mula merasa tertekan. Biasanya, suamilah yang menjadi mangsa sebab rasa tidak disayangi dan dicintai lagi. Tak buat salah pun kena marah. Kesian..

Badan Montok Kembali dara dengan Jamu Ratu Emas Capsule by ReBeauty


Badan montok dan kembali dara tidak mustahil dengan Jamu Ratu Emas Capsule! Badan bertenaga, penampilan bergaya, pasti menjadi idaman setiap wanita termasuklah ibu-ibu selepas bersalin. Kesan positif boleh dirasa seawal 5 hari. Jomlah kita amalkan Jamu Ratu Emas Capsule hari ini.

ratu emas beauty



Cara Kembali Montok, Kembali Dara


Ramai wanita moden yang takut bila dengar tentang jamu. Padahal, nenek moyang kita mengamalkan jamu dari zaman berzaman. Sebab tu mereka kekal montok dan langsing macam anak dara. Yang memburukkan nama jamu adalah orang kita sendiri yang tiada rasa tanggungjawab memasukkan bahan berbahaya dan terlarang dalam kandungan jamu mereka.

Namun, Jamu Ratu Emas Capsule ternyata bebas daripada bahan-bahan toksik seperti

πŸ‘‰ Hormon
πŸ‘‰ Bahan pengawet
πŸ‘‰ Gluten
πŸ‘‰ GMO
πŸ‘‰ Antibiotik
πŸ‘‰ Bahan kimia berbahaya yang lain

Bahan-bahan dalam formulasi Ratu Emas Capsule adalah daripada herba-herba seperti manjakani, kacip fatimah, kunyit dan kayu serapat. Keselamatan produk Ratu Emas Capsule ini terbukti apabila sudah berdaftar dengan KKM dengan nombor pendaftaran MAL 16110048TC.

Kapsul Ratu Emas juga dijamin sudah lulus semua ujian makmal, halal dan diproses di kilang bertaraf GMP. Memang terbaik.

jamu ratu emas beauty
Tak salah kita mengamalkan jamu. Yang salah adalah tersalah pilih jamu. Jamu Ratu Emas Capsule =boleh dijadikan amalan kita, wanita moden yang sentiasa bekerja keras sepanjang hari tidak kiralah di rumah atau di tempat kerja masing-masing. 

Cara Pengambilan Ratu Emas Capsule


Cara pengambilannya juga mudah. Makan 2 biji kapsul selepas sarapan setiap hari kecuali semasa haid. Sila ambil air dengan banyak dan elakkan pengambulan kafein dan gula berlebihan untuk memaksimumkan kesan jamu ini.

Kebaikan dan Kelebihan Jamu Ratu Emas Beauty


Jom kita tengok.

πŸ‘‰ menjadikan tubuh badan lebih bertenaga supaya tidak lesu dan tidak bermaya
πŸ‘‰merapatkan Miss V supaya lebih ketat
πŸ‘‰ mengurangkan masalah lendir dan keputihan
πŸ‘‰ menyelesaikan masalah kegatalan pada Miss V
πŸ‘‰ menghilangkan bau yang tidak menyenangkan 
πŸ‘‰ meredakan kesakitan senggugut semasa haid
πŸ‘‰ membaiki kitaran haid supaya lebih teratur
πŸ‘‰ memantapkan payudara dan punggung
πŸ‘‰ awet muda

Jangan lupa juga untuk melakukan senaman dan urutan yang sesuai bagi membantu menegangkan payudara dan punggung. Senaman 'kegel' pula boleh diamalkan untuk menguatkan otot faraj. Bila jamu bergabung dengan senaman, hasilnya mestilah, montok kembali dara.... πŸ’‹

Boleh Tak Makan Jamu Ratu Emas Semasa Haid?


Ratu Emas Capsule tidak digalakkan diambil semasa haid disebabkan oleh sistem serapan badan yang menurun dan lemah. Hanya sekadar 80% berbanding hari-hari biasa. Jadi, khasiat jamu akan dibazirkan. Jimatlah kita boleh skip 7 hari dalam sebulan.

Boleh Tak Makan Jamu Semasa Mengandung


Ratu Emas Capsule tidak disarankan untuk diambil semasa mengandung kerana perbezaan hormon yang berlaku sepanjang mummies berbadan dua. Mummies kena fokus lebih untuk kesihatan diri sendiri dan bayi dalam kandungan dengan mendengar saranan dan nasihat daripada doktor termasuklah tentang pengambilan suplemen khas untuk ibu mengandung.

Boleh Tak Makan Jamu Dalam Tempoh Menyusu Badan


Selepas bayi berusia 2 bulan, jamu ReBeauty boleh diambil untuk mempercepat penyembuhan sistem peranakan (mengecutkan rahim). Ia juga boleh meningkatkan lagi penghasilan susu ibu.

Testimoni Pengguna Jamu Ratu Emas Beauty


Tak betul tak kata. Bukan saja-saja cakap. Bukan saja-saja cerita. Jom tengok testimoni pengguna yang sangat berpuas hati dengan hasil pengambilan Ratu Emas Capsule.

ratu emas beauty

ratu emas beauty

ratu emas beauty

ratu emas beauty

ratu emas beauty

ratu emas beauty

Ratu Emas Beauty

Jamu Ratu Emas Beauty

Ratu Emas Beauty

ratu emas beauty

jamu ratu emas beauty

Siapa Yang Kena Amalkan Ratu Emas Capsule?


Semua wanita kena amalkan Ratu Emas Capsule tau. Barulah mak dara kembali montok, kembali dara. Jangan lupa. Anak dara pun boleh amalkan seawal usia 16 tahun. Lebih-lebih lagi mereka yang mengalami

πŸ‘© masalah keputihan berlebihan dan berbau
πŸ‘© haid tidak teratur
πŸ‘© kulit wajah yang kusam tidak bermaya
πŸ‘© otot faraj yang longgar
πŸ‘© badan lesu dan selalu kebas
πŸ‘© payudara dan punggung kendur

Harga Ratu Emas Capsule


NORMAL : 
1xboto = RM129 
2x botol = RM258

PROMO : 
1x botol = RM80 free postage 
2x botol = RM150 free postage

Dapatkan Jamu Ratu Emas Capsule


Untuk geng-geng montok yang nak kembali dara, jangan lupa singgah di



Sudah tiba masanya untuk aku dapatkan 'bantuan' untuk kekalkan prestasi aku sebagai isteri, ibu dan wanita berkerjaya. Alhamdulillah, 'bantuan' itu sudah aku jumpa.

Sunday, January 23, 2022

Sampai Bila

January 23, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Penat sungguh jadi manusia
Tak boleh cakap tak mengeluh, sebab terlajak terang tersangat nyata
Kalau tak, sekarang ni kau tengah buat apa?
Penat sangat tu sebab tertanya-tanya
Semua ni akan bertahan, sampai bila?

Ingat tak impian yang tak tercapai sejak dahulu kala
Alaaa, yang kau cakap nak buat apa sahaja yang kau suka
Masa masih belajar, cakap nak tunggu time dah keje
Dah keje lama, tunggu naik pangkat pula
Sampai bila nak postponenya
Tangguh punya tangguh, eh, aku dah tua!

Jom masuk bab kerja
Motivasi, semangat, tak de
Pagi-pagi lagi dan bangun, pergi ke tempat kerja
Hari-hari rasa tak perform dalam kerjaya
Rasa tak boleh nak buat seperti yang sepatutnya
Tak kerja karang, tak dapat gaji semua
No gaji, no duit, nak beli makanan dengan daun ke?
Bukan nak nafikan rezeki Allah, memang wajib ada untuk setiap hambaNya
Tapi rezeki datang dengan pengantara, kerja dan usaha
Kemudian tawakkal tidak dilupa

Dengan pasangan pula
Tak pernah rasa faham each other
Hari hari kecewa, hari hari air mata
Katanya, dua dua cinta
Angan-angan nak masuk syurga sama-sama
Tapi... malas nak cerita, cuma
Bagitahulah saya
Nak tunggu rasa betul-betul bahagia itu sampai bila?
Satu masa, bila dua-dua saling menerima

Kuat dengan mengenang semua kebaikan yang ada
Kerana yang baik-baik itu selalu dilupa
Apakan daya terlupa itu sifatnya kita
Payah tapi teruskan mencuba
Cuba untuk ingat sentiasa
Yang baik lebih banyak sebenarnya
Kita je, Terlupa IBLIS punya angkara

Tahun ini aku tak kira, 
Macam-macam mana aku nak jadi lembut dalam berkata-kata
Lembut gigi daripada lidah pun tak apa
Dengan anak-anak aku terutamanya



Nazhan, Nazeem dan yang lain kalau ada
Kerana merekalah Yang Terpaling Kucinta
Di dunia membawa ke akhirat sana

At the end of the day, kita manusia
Hanya mampu merancang, yang tentukan Dia
Kita doa, usaha, tawakal sahaja
Yakin dengan rancangan Dia yang pastinya lebih baik untuk kita

Wednesday, January 19, 2022

Kenapa Handphone Tak Berhenti Berbunyi

January 19, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku sejenis manusia yang memang tidur awal. Kalau lebih pukul 11 malam tu. Memang kira tidur lewat lah. Sebab tulah, lepas solat Maghrib je, aku sedaya upaya lah nak solat Isyak terus. Kalau boleh, tak nak dah ambil wudhuk lain. Sebab sejam lepas waktu Isyak, mata aku dah start mogok dah. Makin payah aku nak bergerak ke toilet nak angkat wudhuk baru.

Semalam, aku pergi event. Tengah event berjalan, boleh pulak phone aku berbunyi tak henti henti. Dah lowkan volume sampai mute, masih berbunyi. Dah turn off pun, tetap tak menjadi. 

Risau giler sebab ada satu hari tu, sebelum ini, aku cas bateri hp ni, tak masuk-masuk. Lepas restart, barulah charging. Risau juga kalau rosak hujung-hujung bulan ni. Sekarang ni, tengah tunggu postpaid contract tamat, kalau nak tukar hp baru pun.

Dalam kerisauan tu, aku terbangun daripada tidur. Rupa-rupanya, berbunyi dalam mimpi, bersambung ke alam realiti. Memanglah tak berenti berbunyi. Dah aku tak off alarm lagi. Ada lah dalam 10 minit, baru sedar diri, hari ni sekolah, bukannya cuti. Punya susah nak bangun tidur pagi tadi. 

Sedap hoi tidur berdakapan dengan Si Nazeem. Wakakaka.

Pagi-pagi je, panjat aku nak peluk. Sejuklah tu. Orang bagi selimut, dia tendang.

Sekian kisah mimpi dan handphone malam tadi. Babai!

Saturday, January 15, 2022

Usahawan Berjaya Bangkit Dengan RichWorks, Perjalanan 2021 Yang Membanggakan

January 15, 2022 7 Comments

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Aku betul-betul berharap, anda semua boleh baca entri kali ini dari awal sampai habis. Semoga entri kali ini memberi manfaat dan kebaikan bagi mereka yang betul-betul memerlukan bantuan dalam menaikkan dan memajukan perniagaan masing-masing terutamanya dalam situasi yang begitu mencabar macam sekarang ni. 


Mungkin aku tidak begitu memahami apa yang ramai orang lalui sekarang, tapi aku tahu ramai yang tengah susah. 


Aku yakin tentu ada dikalangan peniaga yang sedang pening kepala dengan perniagaan yang semakin merosot. Stok tak cukup. Hutang sana sini. Premis tetap perlu bayar sewa sedangkan pelanggan tak ramai yang datang. Ini semua ujian dunia bisnes.


Apa yang berlaku, aku nasihatkan jangan cepat berputus asa. Rezeki Allah SWT itu luas. Jika rasa diri belum cukup ilmu dan masih tidak tahu cara sebenar untuk uruskan perniagaan, jom! Kita ubah situasi ini bersama-sama dengan RichWorks!



program keusahawanan


Pandemik 2021: RichWorks Komited Bantu 605000 Bangsa Usahawan Bangkit Semula


Tempoh pandemik Covid-19 bermula dari awal tahun 2020, membawa ke tahun 2021 yang ditutup dengan musibah banjir pada bulan Disember. Cabaran dan dugaan berterusan bagi kita. Pejam celik pejam celik, kita kini berada di tahun 2022. 


Tanpa sedar, begitu banyak masa dan kejadian yang telah berlaku dan berlalu macam tu sahaja. RichWorks sendiri turut terkesan dengan banjir baru-baru ini. 


program usahawan berjaya


Walau sedang berhadapan dengan ujian banjir, RichWorks tetap prihatin dan sangat memahami situasi orang ramai di luar sana. Usahawan-usahawan yang pastinya terjejas teruk dengan musibah pandemik dan banjir menjadi seperti satu panggilan untuk RichWorks bertindak bagi membantu sedaya upaya mereka.

Aset musnah sama sekali sehingga ada yang tewas, perniagaan terus rugi sehingga terpaksa ditutup. Semoga semuanya tabah. Di akhir kesusahan, insya Allah ada kesenangan.


usahawan muda


Pengasas RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks) sendiri, Datuk Wira Dr Azizan Osman bersama 31 ahli keluarganya juga pernah dijangkiti COVID-19. 


Ibu mertua Dr Azizan meninggal dunia dan beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengatakan tidak ada harapan untuk beliau sembuh jika tiada perubahan positif selepas dimasukkan mesin bantuan pernafasan.

program usahawan percuma


Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, setelah mendapatkan rawatan, keadaan beliau menunjukkan perkembangan positif dan kesihatan beliau semakin baik. 


Adakah ujian virus Covid-19 ini menjadi titik henti untuk beliau berdiam diri? Tidak sesekali! Kita dengan jelas boleh lihat bagaimana beliau bangkit dengan penuh berani untuk meneruskan usahanya bagi membantu ramai usahawan sejak dulu. 


Bagi Dr Azizan, kesembuhan ini merupakan peluang kedua yang diberikan oleh Allah SWT yang digunakan sebaiknya untuk memberikan lebih lagi kepada bangsa usahawan, terutamanya mereka yang di bawah bimbingannya.


Tidak lama selepas beliau keluar dari hospital, Dr Azizan komited menjalankan program percuma yang dihadiri ribuan orang sambil menjalani proses pemulihan. Sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang beliau berikan bagi memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan.


jom berniaga


Secara keseluruhan pada tahun lalu, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya oleh RichWorks. 


Salah satu programnya adalah Wanita Bangkit Berniaga (WBB) mendapat pengiktirafan kerajaan apabila diutarakan di dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.


Biasa sangat kalau dalam kereta, pasang radio, aku mendengar YB Dato' Seri Rina Harun membicarakan tentang program Wanita Bangkit Berniaga, program keusahawanan oleh Richworks yang diberikan secara percuma untuk golongan wanita yang ingin berjaya dalam perniagaan masing-masing. 


Terasa juga nak join sebab percuma kan. Kalau masih tiada idea bisnes pun, boleh juga membangkitkan semangat dan mencari inspirasi.


wanita bangkit berniaga


Sementara itu, Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks, Radz Mohd. memberitahu, pihaknya tak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell). Setiap yang ada di RichWorks sentiasa berusaha untuk membantu rakyat yang terjejas dengan menggunakan kepakaran masing-masing terutamanya dalam berniaga.


pegawai richworks


"Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga.


"Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada usahawan kami dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu," ujarnya.


usahawan berjaya


Menurut Radz, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban kali ini.


Selain itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 sempena Maulidur Rasul.


Dalam pada itu, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara ini tetap meneruskan misi dalam membangun dan mengembangkan usahawan ke tahap lebih tinggi.


Alhamdulillah pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 bilion.


Bagi ahli Titanium saja, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX).


Melalui program bimbingan Spire kami yang menyediakan usahawan capai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya.


usahawan wanita


Bukan itu saja, 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021.


Syukur atas kejayaan dan ujian dihadapi 2021 lalu, itulah sedikit sebanyak perjalanan RichWorks yang kami usahakan dan akan dipergiatkan lagi tahun baru ini, insyaAllah.


Moga usaha RichWorks (hyperlink - richworks.com) untuk membantu lebih ramai bangsa usahawan dan misinya akan dipermudahkan dan diberkati oleh Allah SWT.


Perjalanan RichWorks Di Tahun 2021 Sukar Digambar Dengan Kata-Kata 




RichWorks Yang Sebenarnya


Aku yakin, anda semua mesti tahu RichWorks ni apa dan siapa. Paling tidak, korang mesti pernah terbaca atau terdengar Dr. Azizan Osman. Betul tak? RichWorks tu, Dr. Azizan. Dr. Azizan tu Richworks. Kalau ada yang masih kurang tahu, RICHWORKS sebenarnya adalah sebuah syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar dan paling berjaya di Malaysia khususnya dari segi penjenamaan & pemasaran serta kepimpinan.


program richworks free



Sejak 2008, RichWorks telah melatih lebih daripada 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (virtual online).


Dengan rekod prestasi yang sudah jelas terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring RichWorks diakuit telah berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6-24 bulan.


Visi RichWorks adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan berorientasikan results dan penyelesaian yang dipercayai di platform dalam talian - RichWorks.com untuk Inspire, Educate & Add Value kepada komuniti di seluruh dunia.


Usahawan Berjaya, Terus Bangkit Dengan RichWorks

Jangan berlengah kerana masa tidak menunggu kita.

Jangan ragu untuk bermula kerana bermula adalah langkah pertama insan berjaya


Semoga RichWorks, semua usahawan dan bakal usahawan serta setiap pihak yang terlibat terus bersemangat untuk terus bangkit setelah pelbagai dugaan dan cabaran yang kita hadapi beberapa tahun kebelakangan ini. 


Insya Allah, cahaya menunggu di hujung terowong. Teruskan melangkah gagah. Kejayaan pasti milik kita. 


Amiin.





Friday, January 14, 2022

Resepi Cek Mek Molek dari Kelantan Versi Cuba-cuba

January 14, 2022 1 Comments
Aku ada baca yang sweet potatoes aka ubi keledek bagus untuk orang yang nak menjaga carb intake. Masa ternampak kat kedai runcit hari tu, terbeli RM10 seplastik. Makan ubi keledek should be easy sebab dia manis sedap, berkhasiat. Sesuai untuk baby baru belajar makan. Rebut atau steam dengan garam sikit. Tapiiiiiii..kalau buat cek mek molek kegemaran aku, lagilah sedap! Hahaha.

To be honest, this is my first time and aku tengok resepi ni dalam YouTube ni. Cek mek ni kuih yang sangatlah terkenal di Kelantan. Makan bertemankan air kopi panas, tambah pula hari sejuk hujan, perghh! Memang mengusik jiwa. Teringat pula mertua aku ada buat cek mek hari tu. Tu yang mencari resepi online. Jom kita buat!

Resepi Cek Mek Molek dari Kelantan Sedap Amat!


resepi kuih tradisional kelantan
Laki aku yang gentelkan dan gorengkan. Sebab tu cantik.


Bahan-bahannnya Membuat Cek Mek

  1. Ubi keledek 
  2. Gandum
  3. Butter
  4. Garam

Cara Membuat Cek Mek


1. Rebus ubi keledek bersama dengan sesudu kecil garam. Paras air adalah sehingga semua ubi tenggelam. Boleh rebus sekali dengan kulit untuk memelihara khasiat. Tapi, kalau nak kupas kulit dulu pun boleh.

2. Lepas 15 minit, cucuk ubi keledek dengan garpu. Kalau senang nak cucuk, maksudnya ubi sudah masak. Kalau rasa masih keras di dalam, tambah 2 or 3 minit lagi. Dah masak, toskan, biar sejuk.
3. Kupas kulit keledek dan penyek-penyekkan ubi keledek bersama dengan separuh sudu butter. Bila dah sebati, makan macam tu pun dah sedap. Tapi, tak jadi cek mek lagi tu. Jom sambung...πŸ‘‡

4. Masukkan gandum 3 sudu besar. Gaul sampai sebati. Kalau rasa lembek sangat, masuk sesudu gandum. Jangan banyak terus. Sebab tak nak menyesal macam aku. Masuk banyak terus masa batch doh kedua, doh jadi keras. Ubi keledek dah habis. Sepatutnya, masukkan air suam sikit kot kalau doh keras. Ye ke? πŸ˜–

5. Gentel semua doh menjadi bulat sebesar bola tenis meja tu. Lepas tu, buat lubang tengah-tengah. Jangan letak gula lagi.

6. Panaskan minyak yang banyak tahap cek mek boleh tenggelam sehingga betul-betul panas. Masukkan sedikit gula di lubang doh. Picit-picit keliling doh untuk tutup gula dan gentel memanjang dan gemuk di tengah, membentuk seperti cek mek. Kecilkan api sikit, barulah boleh mula menggoreng, barulah tak hangit jadinya. 

Kita goreng cek mek sambil menggentel doh, bukan gentel semua doh baru goreng untuk mengelakkan gula cair meresap dalam doh sebelum digoreng dan meleleh keluar daripada doh apabila digoreng. Ulang proses sampai doh habis. 

7. Goreng sehingga keemasan. Kalau sejenis suka rangup, goreng sehingga warna ala ala coklat. Angkat dan boleh makan bersama air kopi panas kau kaw!

Jangan lupa shopping ubi keledek petang ni, buat cek mek ni. Selamat mencuba!

Thursday, January 13, 2022

Perihal Berterima Kasih

January 13, 2022 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. On the way ke sekolah, aku suka sangat pasang radio Zayan. Suka kandungannya yang variety. Sangat berunsur keagamaan tapi ada juga kandungan pasal fesyen, lagu-lagu jiwang dulu kini dan selamanya, nasihat-nasihat, pandangan-pandangan, ilmu bahasa, ilmu tulisan jawi. Pokoknya, memang menjadi favourite aku setakat ini.

Ada sekali tu, DJ bacakan hadis tentang 'berterima kasih'. Konklusi hadis itu, di pemahaman aku yang berilmu cetek ni, orang yang tidak berterima kasih merupakan manusia yang KURANG BERSYUKUR. Allahu Akbar. Jadi, apabila kita berterima kasih kepada seseorang yang telah melakukan perkara baik untuk kita, menolong kita, mendoakan kita, menyenangkan urusan kita, kita sebenarnya sedang menzahirkan rasa kesyukuran kita dengan rezeki yang Allah berikan kepada kita.


Semoga Nazhan menjadi orang yang suka berterima kasih dan meminta maaf. Amiin.

Jadi, sudah berapa banyak kita bersyukur hari ini? Berapa banyak pula nikmat yang kita tidak bersyukur? Allahu...

Tapi, aku juga terfikir. Kita sangat digalakkan untuk tidak berharapkan apa-apa balasan apabila melakukan sesuatu kebaikan kepada seseorang. Ini supaya kita boleh melakukan sesuatu kebaikan dengan lebih ikhlas. Bagi aku juga, bila kita sudah menetapkan yang kita TIDAK BOLEH mengharapkan balasan, kita dapat mengelakkan, atau setidak-tidaknya mengurangkan rasa kecew apabila kita tidak mendapat balasan seperti yang kita harapkan dalam diam, waima kita hanya mengharapkan frasa TERIMA KASIH daripada orang yang kita berbuat baik kepadanya.

Konklusi hari ini, bagi Si Pemberi, usahakanlah untuk tidak mengharapkan apa-apa daripada kebaikan yang dibuat. Semoga kita dapat mencapai tahap ikhlas yang sebenar. Semoga kita mendapat balasan yang lebih baik, dan lebih besar daripada Allah di akhirat kelak. 

Bagi Si Penerima pula, usahakanlah untuk berterima kasih setelah menerima sebarang bantuan atau pertolongan daripada orang lain. Ketahuilah, frasa Terima Kasih itu sangat membungakan hati, menggembirakan rasa, dan menginspirasikan seseorang untuk terus membuat kebaikan untuk orang lain di masa depan.

Insya Allah, sama-sama kita berjuang untuk menjadi lebih baik daripada semalam, setiap hari. Wassalaam.

Thursday, January 06, 2022

Macam Mana Persekolahan Bagi Guru dan Pelajar Tahun 2022

January 06, 2022 1 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Sebelum ini, untuk beberapa bulan, setiap kelas dibahagikan kepada 2 kumpulan, Kumpulan A dan Kumpulan B. 2 kumpulan ini, berganti-ganti datang ke sekolah untuk membuat penjarakan kerana bahaya Covid19. Betapa susahnya nak habiskan syllabus bila pelajar berganti-ganti macam ni, tapi test akan tetap berjalan bulan Disember. Imagine guys. Cikgu mana ada masa untuk sakit kepala. 😩

Penghujung tahun 2021 dan awal tahun 2022 pula, kita menyaksikan banjir besar di Selangor dan Pahang dan beberapa kawasan di negeri lain. Kami sekeluarga tetap balik seperti yang dirancang dari Kelantan walaupun sekolah dibuka seminggu lebih lewat, untuk mengelakkan banjir dalam perjalanan. Alhamdulillah, selamat semuanya. Segamat pula banjir lepas beberapa hari kami sampai di Muar. Allahu. Buat semua mangsa banjir, ujian ini teramat berat. Namun, hakikatnya, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Semua anda diberi kekuatan yang teramat besar untuk meneruskan kehidupan mendatang. Insya Allah, selepas kesusahan, ada kesenangan. Amiin.

Di tahun 2022, insya Allah, pelajar Tahun 1, 2, dan 6 akan datang ke sekolah tanpa penggiliran, tapi bagi tahun 3, 4, dan 5, penggiliran diteruskan. Mungkin, kita nak tengok macam mana perkembangan kes Covid19 apabila anak-anak mula ditempatkan di kelas-kelas seperti dulu (walaupun meja masih dijarakkan). Semoga, ia membuahkan hasil seperti yang diharapkan. Semoga tiada peningkatan kes daripada aktiviti sekolah. Yup, I am really looking forward to slowly live like 2019 and before. No mask, can see my pupils' faces, can wear makeup and flaunt it. Hahaha. πŸ‘„

sekolah tahun 2022
Nazhan excited dapat beg robot. Belajar baik-baik anakku. Muahh!

But still, tugas tambahan akibat pandemik ini of course akan diteruskan. Guru kena bertugas ambil suhu, pastikan murid basuh tangan, kena buat ujian rtk bergilir-gilir setiap minggu (yang ni GB aku mintak parents buat di rumah), kena iring murid ke kantin dan balik semula ke kelas sebab murid masih makan di meja masing-masing dalam kelas (guru sebelum rehat kena stay di kelas 15 minit pertama rehat dan guru selepas rehat kena ada di kelas 15 minit terakhir rehat). Yup, I have to say that we really do more and more everyday to ensure our students' safety and at the same time, keeping up well with their studies. 

This year, kita ada penggal ketiga pula. So, segalanya tertangguh. Pelajar tahun 2021 datang ke sekolah pada tahun 2022 untuk belajar di tahun yang sama. Tahun 1, kekal tahun 1, sampailah pelajar tahun 6. Sedihkan? Sepatutnya, dorang tengah excited nak belajar di sekolah menengah, sekolah baru, uniform baru. Malangnya, masih tersangkut di sekolah rendah masing-masing. Tak pe boys and girls, Allah tahu apa yang terbaik untuk diri kita lebih daripada apa yang kita tahu tentang diri kita. Keep husnudzon-ing, the best will come for you in the future. Insya Allah, amiin.

I just have a meeting this morning. Masa untuk subjek bahasa Inggeris balik kepada 30 masa seminggu berbanding 28 masa sebelum ini. Dengar dengar, macam sekolah aku akan buat hari sukan tahun ini. Setelah 2 tahun tak de Sports' Day, hopefully, it will be carried out with so much excitement and joyfulness in the year 2022. Aku suka sangat Hari Sukan dari aku sekolah menengah lagi. Masa latihan tulah aku cuba exercise sikit-sikit. Best boleh berlari-lari dengan bebudak. Mungkin itulah resepi awet muda guru-guru. Eceeyyy :P

cute boys
Yup, I don't have my own picture to put here.

Apa entah aku membebel kali ni gara-gara rasa rugi kena bayar domain bila blog dibiar tak berupdate sekian lama. Hari ini, siap jugak satu entry. Hopefully, you enjoyed this random writing from me. Till next updates. Toodles. Wassalaam. πŸ‘‹πŸ‘‹