Posts

Cara Aku Uruskan Duit Supaya Cukup Sampai Hujung Bulan

Image
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lepas pandemik Covid-19, satu dunia struggle untuk keluar daripada krisis ekonomi. Ada negara yang sampai diisytiharkan muflis. Terpaksa meminjam dengan bank dunia. Duit makin murah, barang makin mahal. Gaji tetap sama, komitmen makin bertambah. Di zaman inflasi, zaman ekonomi meleset, memang tak de cara lain. Nak tak nak, kita kena juga berjimat cermat dalam perbelanjaan. Kat mana-mana yang boleh jimat, kita jimat. Gaji kita ni, masuk akaun kita 5 minit je. Lepas tu, masuk akaun orang lain terus. Yang untungnya, bank jela. Selagi duit kita dalam bank yang sama, selagi tulah dorang kaya. Cara Aku Uruskan Duit Bagi Cukup Sampai Hujung Bulan Inilah cara aku menguruskan duit untuk memastikan duit cukup hingga hujung bulan. Sambil itu, kena pastikan ada duit simpanan dan duit untuk kecemasan. Cer dengar aku nak membebel hari ini. 1. Elakkan Membuat Hutang Harga rumah sekarang memang mahal. Paling paling 100k. Nak kahwin pun mahal. Kalau tak m

Top Malaysian Pick: Multi Cooker Review What is a multi-cooker?

Image
In addition to pressure cookers, multi cookers are increasingly widely utilized as they are useful and convenient cooking tools. The finest multi cooker can save space, especially on the cabinet counter, and you can also save money since it only requires one multi cooker to do the compact function of all other electrical equipment. suitable if you just have a little amount of kitchen space available. Oh, and with the finest multi cooker, you can instantly become a chef on the fly with just one click. Perhaps some of us are unfamiliar with multi-cookers, especially those who are used to using a variety of electronic cooking gadgets. So, what exactly is a multi-cooker? Electric cooker with various and best cooking modes and functions is called a "Multi-Cooker." In addition to simple tasks like boiling rice, a multi-cooker may also be used to steam, grill, cook over a hot pot, stir-fry, deep-fry, boil, slow cook, stew, and roast. Tefal Home Chef Smart Pro IH Induction CY638 W

Monitor Kesihatan Guna Laman Web Ni Je

Image
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Apabila sudah mencapai umur 30 tahun, aku mendapat satu kesedaran tau, kesihatan dan keluarga adalah harta yang paling berharga. Hasrat aku, bila aku dah mencapai kestabilan daripada segi kewangan suatu hari nanti, aku nak badan aku masih kuat dan bertenaga untuk travel melihat dunia. Target aku, bila aku sudah berumur 40 tahun, aku tidak perlu lagi nak berfikir banyak lagi tentang kewangan, aku tak perlu lagi berkira-kira bila nak bagi duit dekat umi, abah dan ibu mertua aku. Bila cuti sekolah, aku terus boleh bawa mereka bercuti di mana-mana yang aku suka. Tapi! Kestabila ekonomi itu tidak bermakna kalau aku sendiri tidak mampu membawa badan aku sendiri. Kaki makin sakit, jalan sikit rasa mengah, asyik kena berhenti, ambil nafas. For me to achieve my target at 40, I have to start taking care of my health at 30! Now! Healthy body gains beauty. Bila kita sihat, secara automatiknya kita akan nampak lebih cantik, segak, bergaya. Yup, aku na

Beli Kereta Dengan Bijak Mengikut Keperluan dan Kemampuan Diri Sendiri

Image
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Kalut ribut media sosial sekarang dengan kenaikan harga minyak masak dan ayam. Rasa lega juga bila mendengar yang gaji minimum akan dinaikkan sediki, tetapi kos sara hidup naik banyak. Macam-macam mana pun, kita rakyat marhaen kena hadap semua ni dengan hati yang terbuka. Tiada gunanya kita berterusan menyalahkan orang lain sebab ia tidak akan mengubah apa-apa pun. Sekarang ini, macam-macam mana pun, kita ada mulut untuk disuap, keluarga untuk dijaga. Jadi, kita kena jadi bijak. Situasi yang berlaku ini merupakan implikasi daripada pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia dengan teruk selama lebih kurang 2 tahun. Banyak perkara yang terjejas apabila pergerakan di seluruh dunia tiba-tiba ditangguhkan. Lapangan terbang tiba-tiba sunyi. Jalan raya tiba-tiba lengang. Hari cuti pun tidak berjalan-jalan. Ramai yang hilang pekerjaan. Perniagaan ditutup. Bila kita mula kembali normal, kesan buruk yang besar memang sudah boleh diagak. Nak namp

Lucca Vudor, kasut handmade cantik dan berkualiti dari Singapura

Image
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Good shoes go great length. Betul kan? Kalau kita sukakan sepasang kasut, kita mesti sentiasa nak memakainya walaupun banyak lagi kasut lain yang tersusun di atas rak kasut kita tu. Tahun ni, anugerah jenama kasut terbaik yang pernah aku miliki jatuh kepada, Lucca Vudor! Dengan trademark, The World's Most Comfortable Shoes, Lucca Vudor begitu percaya dengan kredibiliti jenama mereka untuk meletakkan nama ini di tangga pertama sebagai jenama yang mengeluarkan kasut paling selesa di dunia! Macam mana tak selesa, buatan handmade you. Pengalaman Bersama 'The Shoe Concierge' Lucca Vudor, jenama Singapura ini, berusaha keras untuk memberikan pengalaman penggunaan kasut yang paling mewah, daripada mula-mula mengenakan kasut di kaki hinggalah proses pembayaran terakhir. 1. Penghantaran pada hari yang sama secara Percuma. 2. Pengambilan untuk penukaran dan pengembalian yang mudah. 3. Bayaran balik sepenuhnya untuk pengembalian tempatan

Tulisan Ringkas Raya Terkejut

Image
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.  Selamat hari raya semuanya.  Maaf zahir dan batin.  Tahun ini, tahun raya terkejut. Setelaj sekian lama, kita kembali berpuasa 29 hari sahaja.  Ramai ke yang makan megi je pagi raya?  Alhamdulillah, family sempat biat macam macam.  Aku macam biasa, tolong habiskan makanan je.  Yang masak, orang lain. Hehe.  Tahun ni, first time beli bunga api dan lampu lip lap so that anak aku lebih merasai suasana raya. Yelah, dah 2 tahun, raya mereka terbazir macam tu je.  Baju raya. Kuih raya sikit (beli je). Paling penting, boleh balik beraya di kampung.  Perjalanan pergi dan balik, alhamdulillah smooth.  Tak de la sampai berbelas jam macam ada satu tahun dulu tu.  Semua balik, kecuali Sumayah sekeluarga yang ada di Jepun. X pelah. Insya Allah, ada rezeki nk jumpa adikku yang sorang tu nanti.  Entri kali ni ringkas jelah. Gambar raya aku update in the next entry. Insya Allah kalau ada rezeki. Hehehe  Wassalaam. 

Majlis Persaraan Guru Besar Encik Azme SK Parit Setongkat

Image
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Untuk majlis persaraan Guru Besar SK Parit Setongkat kali ini, aku ditugaskan sebagai ketua bahagian hiasan pentas. Tapi, skop kerja termasuklah pentas, photobooth dan hiasan meja makan. Majlis terbahagi kepada 3. Pagi, petang dan malam. Alhamdulillah, dengan kerjasama semua AJK Pentas, semuanya berjalan dengan lancar walaupun berlaku perkara-perkara yang tidak diduga. Majlis Pagi. Perkara-perkara Yang Mengejutkan 1. Pihak hotel tidak membenarkan pihat servis hiasan masuk pada malam sebelum majlis sebab SOP covid. Katanya, ramai staff tengah kuarantin. Jadi, tak boleh masuk. Akhinya, pihak yang buat pentas, sanggup datang lepas Subuh untuk buat hiasan pentas untuk majlis yang bermula pukul 9 pagi. Terima kasih sangat. 2. Orang yang sepatutnya buat photobooth, tetiba membatalkan servis di saat majlis sebelah pagi sudah berjalan. Dia berjanji untuk datang lebih servis mekap belah pagi, tetiba membatalkan servisnya. Terpaksalah aku merayu de