Friday, June 04, 2021

SHRMZDB- Menyambut Raya 2021 Dalam Suasana PKP 3.0

June 04, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Before 2020, tak pernah terlintas dalam fikiran aku yang hampir seluruh dunia akan menyambut setiap perayaan di dalam rumah sahaja gara-gara Covid-19. Now, I have experienced this kind of raya Aidilfitri for 2 times. YES, dah 2 kali beraya dalam keadaan,

NO OPEN HOUSE
NO FRIENDS
NO EXTENDED FAMILY MEMBERS
ONLY THE CLOSEST FAMILY MEMBERS (even this one still restricted. T_T)

Raya tahun lepas, aku sekeluarga direzekikan dengan berada di kampung, sebab sempat balik for school holiday. So, masih dapat bersalaman dengan umi, abah, adik beradik yang ada kat sana.Tahun ni, sekali lagi merasainya, malah makin sikit tangan yang disalam. Aku hanya beraya dengan Nik, Nazhan dan Nazeem. Semoga, pengalaman ini tiada kali ketiganya.

Sedih teramat, tak boleh nak dibayangkan. Mengenangkan umi dan abah yang makin berusia. Abah tetiba sakit dada. Umi tetiba sakit kaki sampai masuk wad. And here I am, in Muar, doing nothing to help as a daughter. Mak mertua pula tak lalu makan. Selalu teringatkan bapa mertua yang dah pergi meninggalkan kami semua tahun lepas. Stress sangat. :'(

Apa-apa pun, sebagai umat Islam. Kita kena juga sambut hari kemenangan kita pada 1 Syawal. So, aku dengan Nik still beli baju raya untuk kami sekeluarga. Usaha juga untuk menggembirakan anak-anak. Belilah juga kuih raya. Makanan raya, jiran bagi. Bab masak, errrrmmm.. kita kan kena support peniaga kat luar sana. :P

From my family, to yours,

raya pkp

Dosa ini terlalu banyak untuk dikira
Ada yang nampak dimata
Ada yang sengaja, tak kurang juga yang tidak
Ada yang perasan dibuat
Ada yang tak perasan terbuat
Ada yang jelas, ada yang kabur
Ada yang ingat, ada juga yang lupa

Maka maafkanlah kami anda tersalah biaca, terbuat tak kena, terguris di dada
Ampunkanlah kerana insya Allah, kami pun memaafkan sama.
Wassalaam.

Saturday, May 29, 2021

Aktiviti Seronok Bersama Anak Di Rumah Ketika Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) 3.0

May 29, 2021 0 Comments
Aktiviti Seronok Bersama Anak Di Rumah Ketika Perintak Kawalan Pengerakan (PKP) 3.0 l Memandangkan kerajaan telah mengumumkan Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) buat kali ketiga, jadi masa yang terluang yang ada ketika bersama anak-anak dirumah haruslah dimanafaatkan dengan sebaiknya. Berbanding dengan orang dewasa yang diberi kelonggaran untuk keluar rumah atas faktor kerja dan membeli barang keperluan harian, kanak-kanak pulak mempunyai pengerakan terhad di mana mereka perlu berada di rumah 24 jam sehari bagi mengelak terdedah kepada bahaya Covid 19. Memang stress!

Saya sendiri tak menghantar anak-anak ke taska yang berdekatan bimbang risiko jangkitan walaupun bayaran telah dibuat untuk bulan tersebut. Tak kisah pasal duit tu, yang penting anak-anak selamat di rumah. Cuak tengok dengan bilangan kes yang meningkat setiap hari. Biarlah diorang berada dalam jagaan kita ketika tempoh lockdown dilaksanakan.


Sebagai ibu bapa yang prihatin, janganlah kita biarkan anak-anak hidup dalam kebosanan, terperap dalam rumah tanpa aktiviti sepanjang tempoh PKP ini. Asyik mengadap tv dari pagi sampai malam pun tak bagus jugak untuk perkembangan otak dan fizikal diorang. 

Macam saya sendiri, saya cuba sedaya yang termampu untuk seimbangkan antara aktiviti akademik dengan aktitivi yang menyeronokkan untuk dibuat bersama dengan anak-anak nanti supaya masa mereka dapat diisi dengan perkara-perkara yang berfaedah.

Aktiviti Kami Bersama Anak-Anak Sepanjang Tempoh Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) 3.0

Sebenarnya banyak aktiviti yang berfaedah dan menyeronokkan yang ibu bapa boleh buat sepanjang tempoh 14 hari berada di rumah. Daripada membiarkan anak-anak terperap dalam rumah, apa kata kita gunakan waktu tersebut dengan mencipta perkara yang berfaedah untuk dilakukan bersama. Aktiviti-aktiviti yang saya cadangkan ini boleh dilakukan di dalam rumah dan juga di luar kawasan rumah. Ingat, perkarangan rumah sahaja ye!

Antara aktiviti-aktiviti yang saya dan suami praktikkan untuk mengisi masa lapang anak-anak seperti :


#1. Sediakan ruang untuk anak-anak conteng sepuas-puasnya. Untuk elakkan dinding jadi mangsa contengan, saya beli Mini Chalkboard & Whiteboard yang frame double sided. Yang ni saya beli di kedai DIY, harga dalam RM45, khas untuk diorang menulis ABC, melukis gambar atau menzahirkan apa-apa je perasaan mereka dengan marker pen. Bagi diorang conteng puas-puas kat situ.

#2. Jika korang ada anak kecil macam saya yang berumur 3 atau 4 tahun, inilah peluang melatih anak guna tandas untuk membuang air besar dan kecil. Alhamdulillah, anak saya yang sulung dah berjaya dilatih setiap kali nak membuang. Mungkin kali pertama susah sedikit tapi cuba gunakan masa 2 minggu ini untuk latih diorang supaya membuang dalam tandas. Lampin hanya dipakai pada waktu malam sahaja (jika perlu).


#3. Beli permainan yang anak suka. Anak saya ni dia obses dengan dinosaur dan permainan jenis kereta dan lori. Dia punya knowledge tentang dinosaur tu sampai hampir kenal semua jenis nama dinosaur seperti Tyranasaurus Rex, Triceratops, Brachiosaurus dan banyak lagi la. Dalam bakul, penuh dengan koleksi dinosaur serta kenderaan yang dia minat. Setiap kali pergi DIY, itulah yang dimintanya. Selain daripada tu, kalau korang tengok dalam gambar tu dalam kotak warna merah biru yang mengandungi set Lego yang dibeli dari Grolier. 

#4. Terap budaya solat berjemaah. Setiap kali waktu maghrib, anak saya yang sulung berumur 4 tahun akan dipanggil untuk solat magrib berjemaah. Lepas mandi, kami bentangkan sejadah untuk solat bersama. Walaupun telah diajar di taska, tapi untuk praktikal, mak dan ayah adalah guru yang terbaik. Anak saya akan ikut bacaan dan pengerakan dalam solat sampai solat tu habis. Dah selesai solat, doakan semoga Covid 19 cepat-cepat hilang dari dunia ni untuk kita hidup seperti biasa.


#5. Bersihkan halaman rumah. Setiap pagi atau petang, saya akan ajak anak-anak untuk bermain di halaman rumah sambil-sambil tanam pokok atau cabut rumput. Janganlah biarkan diorang terperap dalam rumah je dengan gadget, keluar rumah sekejap untuk sedut udara luar. Kadang-kadang ada kucing jiran datang melepak kat tepi pokok. Memang excited la anak saya ni dapat pegang dan main dengan kucing.

#6. Kemas rumah selepas penat bermain. Selepas dah puas bermain, biasanya saya ajar anak terutamanya yang sulung untuk kemas semula dan letak permainan di tempat asal. Jangan biarkan barang-barang yang dimainkan tu bersepah merata-rata. Motifnya kat sini kita nak semai budaya disiplin, dimana tanggungjawab dia untuk kemas balik barang permainan tu. Kalau anak dah besar, tanamkan rasa tanggungjawab diorang untuk kemaskan bilik tidur, sapu lantai, bersihkan tandas, lipat baju dan sebagainya dalam tempoh PKP ini.


#7. Aktivit mewarna. Luangkan masa dengan anak-anak dengan dengan aktiviti mewarna kerana banyak kebaikan yang diperolehi seperti meningkatkan daya tumpuan, membentuk kordinasi tangan-mata, merangsang kemahiran jari-tangan dan seterusnya mengeratkan hubungan. Kalau anak dah besar, beri tumpuan pada kerja sekolah atau modul yang telah disediakan oleh guru kepada anak dan bantu mereka dalam memahami tugasan yang diberikan. 

#8. Ajak anak basuh kereta bersama setiap hujung minggu. Bagi saya, bila kereta dah nampak kotor, biasanya akan panggil anak sekali untuk tolong cuci kereta tu. Bukan nak sangat cuci kereta tu, tapi lebih kepada nak family bonding. Sebenarnya main air ni bagus tau untuk rangsang good emotion dan self esteem anak.

Aktiviti Diselang Seli Dengan Permainan Atas Talian (Online Games)

Selain dari aktiviti-aktiviti yang disebut diatas, permainan atas talian (online games) juga boleh dijadikan sebagai salah satu indoor activity dengan anak-anak untuk mereka menghilangkan rasa bosan dan jemu berada di rumah. Antara kebaikan online games seperti :

- menghilangkan tekanan dengan permainan yang menyeronokkan.
- merapatkan hubungan antara ibu bapa dengan anak-anak.
- merangsang daya fikir dan perkembangan (bergantung pada jenis games)

Tapi disebalik kebaikan, ada juga keburukannya. Cuma pemantauan daripada mak ayah itu perlu supaya anak-anak tidak lalai dengan online games yang dimainkan tu. Pemilihan jenis online games juga perlu diteliti untuk pastikan permainan yang dimainkan tu tidak ada unsur-unsur negatif seperti keganasan, pornografi, judi dan sebagainya.


Sebagai contoh, anak saya yang berumur 4 tahun, saya hanya benarkan untuk dia bermain permainan online yang berbentuk pendidikan dan kekeluargaan sahaja seperti Colour & Shape Art Game, Dot to Dot Animals Drawing Game dan beberapa online games yang lain. Ada yang kami install dalam handphone dan ada jugak yang dimainkan secara atas talian seperti Plays.Org.

Ajak Anak Bermain Games Percuma Di Website Plays.Org

Untuk pengetahuan korang, Plays.Org ini adalah website yang menawarkan lebih 150 permainan video atas talian secara percuma (Free Online Video Games). Sesuai untuk dimainkan oleh semua golongan pada bila-bila masa sahaja. Yang penting, tiada caj yang dikenakan setiap kali anak-anak kita nak main. Setiap hari ada je game yang baru dan terkini akan dimasukkan ke dalam website ini. Macam menarik kan!


Berbanding dengan games yang lain, permainan di Plays.Org ini menjimatkan ruang hard disk di laptop/komputer dan jimat space di smartphone kerana ianya boleh dimainkan secara terus tanpa perlu download. Tak perlu daftar nama dan email atau masukkan maklumat pasal diri korang. Buka je browser dan boleh terus main.

Di bawah adalah contoh-contoh senarai permainan atas talian (online games) yang ada di website Plays.Org. Kalau korang scroll ke bawah, ada senarai kategori bagi setiap games yang telah disediakan. 


Part yang paling best bila main online games di Plays.Org ni korang tak perlu risau dengan gangguan iklan sebab tidak ada iklan pop up ads akan keluar. Biasanya kalau main free games yang lain sama ada di smartphone atau laptop, terlalu banyak sangat iklan yang keluar sampai ganggu konsentrasi. Berbeza dengan online games di website ini, rasa smooth je permainan tanpa iklan yang annoying.

Antara Online Games Di Website Plays.org Yang Anak Suka

Bagi anak saya, game yang dia paling excited untuk main ialah game jenis shape. Kalau dalam buku latihan, biasanya ada pelbagai jenis shape yang disediakan untuk kanak-kanak mewarna seperti circle, square, star, heart dan banyak lagi la. Sebab dia dah bosan nak mewarna guna pensel warna, jadi cuba search dalam katalog website ni dan terjumpa satu game iaitu Play Cute Shapes.

First time dapat kemain excited dia..siap menjerit cakap Along nak main..


Yeayyy...dah siap..dah boleh simpan kerja Along katanya..


Play Cute Shapes ini sejenis permainan yang simple tetapi bentuk permainannya yang menarik. Secara tak langsung, ianya membantu untuk belajar bentuk dan warna dalam permainan. Bila dah siap, hasil kerja tersebut boleh disimpan dalam bentuk JPEG.

Kadang-kadang sekali dengan saya terjebak untuk main game dalam website ni. Dulu masa pergi fun fair, selalu jugak main game shooting. Tapi musim PKP ni, banyak tempat yang ditutup. Ternampak pulak game shooting , so boleh la lepas geram dengan game ni. Yang penting, nak dapat markah tinggi untuk game shooting ni, mata dan tangan yang klik mouse tu kena cepat. Fuhh..dapat main game ni dapatlah hilang stress dengan keadaan semasa ni.

Pilihan Permainan Yang Ada di Website Plays.Org

Terdapat banyak pilihan untuk kategori games yang korang boleh main secara percuma di website Plays.Org ini , hanya pilih jenis games pada bahagian katalog yang disediakan di dalam website ini seperti gambar di bawah. Bila dah masuk website ni, korang kena scroll down untuk tengok katalog bagi setiap games.


Games yang menjadi pilihan ramai biasanya akan terpapar di homepage seperti mini golf, the sorcerer, hero rescue dan footstar. Pilihan game lain seperti arcade classic - neon invaders, brick out, pack rat dan tetris ramai yang main. Base defense dan simulation games pun ada. Memang banyak games yang korang boleh main..memang tak terkira!

Duduk Di Rumah, Luang Masa Bersama Dengan Anak Dengan Aktiviti Berfaedah

Terpulanglah pada korang sebagai ibu bapa untuk kurangkan bosan anak berada di rumah ketika musim PKP ini. Boleh lakukan apa sahaja aktiviti untuk mengisi masa lapang mereka asalkan ianya tidak melibatkan aktiviti luar. Kes semakin meningkat setiap hari dan elakkan anak-anak terdedah kepada bahaya.

Yang berminat dengan permainan atas talian (online games), boleh singgah ke website Plays.Org untuk bermain dengan pelbagai games menarik yang disediakan tanpa perlu download, tak perlu daftar dan tak perlu bayar apapun. Just enjoy the games with your beloved family.

Have fun, stay home and stay safe.

Saturday, May 01, 2021

Sekali Lagi

May 01, 2021 0 Comments
Aku pasti, at this point, semua orang dah tahu dan mula menerima kenyataan yang kita tak dibenarkan merentas negeri untuk menyambut hari raya. Mungkin bukan dengan sepenuh hati, bukan dengan rela hati, tapi yap, mula menerima kenyataan, dengan hati yang begitu berat sekali. Menerima dalam keadaan, why is this happening again???

For me and my small family, this would be the first time that we are going to celebrate Eid here, in Muar, Johor. Tapi, aku tahu, buat ramai orang, this year would be the second time. So, still, lucky us.

Aku kecewa, sangat kecewa. Mula dekat je dengan Ramadan, numbers didn't seem good. Makin dekat dengan raya, of course, things get worse and worse. 

pandemik covid 19
Bawa Nazhan jumpa doktor lepas demam dekat seminggu.

Kecewa sebab raya haji yang lepas, aku dengan baju tshirt buruk, sambut raya. Tak de mood weh. Gambar pun tak de. Nak tengok orang sembelih lembu lagilah tak tahu pun kat mana. Bulan Disember 2020, aku tak balik Kelantan during the school holiday sebab numbers in Muar, memang teruk masa tu and Kelantan still okay. Takut dikatakan bawa penyakit balik kampung.

Di sekolah, jaga SOP with every bit. Pakai mask almost at all time kat sekolah. Takut jangkit menjangkiti dengan murid. Despite every sacrifice yang kita dah buat, eh, numbers still get worse. At this moment, kat Kelantan pula makin teruk. Kluster-kluster sekolah mula disenaraikan. Jadi, apa faedahnya aku stay di Johor sepanjang cuti sekolah hari tu?

Apa-apa pun, jomlah kita berbaik sangka


dengan Allah. Jomlah kita husnudzon beramai-ramai. Despite rasa tidak puas hati dengan every decision yang orang atas buat, dengan layanan yang dikatakan tidak sama rata, dengan rasa rindu dekat orang tua, jom kita tetap berbaik sangka. 

Things will not happen tanpa Allah's will. Just remember that. Dia yang bagi keizinan untuk semua keputusan itu. Dia yang membenarkan. Jadi, Dia sudah sediakan pengakhiran yang manis, dan terbaik untuk kita. Sesudah kesusahan itu ada kemudahan. Insya Allah. I am writing this not to console you, but me myself.

If I can do this together with all my readers, that will be great. Jom kita jaga SOP sekali lagi. Jom kita jaga jarak sekali lagi. Jom kita pakai pelitup muka sekali lagi. Jom kita berkorban sekali. Because permulaan mungkin sama, tapi pengakhirannya insya Allah berbeza.

Jomlah kita bersatu hati sekali lagi. Mengakhiri mimpi ngeri ini. Dengan harapan dan doa supaya ia tidak berulang lagi. Amiiin.


10 Inovasi Teratas Domino's Pizza

May 01, 2021 0 Comments
Bila sebut pizza terus teringat pada Domino’s. Hebatnya Domino’s Pizza, walaupun secara umumnya seperti sebuah restoran tetapi mereka sebenarnya jauh lebih inovasi dari apa yang kita bayangkan. Pelbagai kemajuan cuba diterapkan dari dulu hingga kini. Maka tak mustahil kenapa Domino’s Pizza mampu bersaing dan bertahan di dalam dunia pengusaha makanan segera dengan nama brand yang masih kuat.


dominos pizza




Di sini saya senaraikan 10 inovasi teratas yang pernah Domino’s Pizza lakukan untuk pengetahuan kita bersama.


1. Dominos.com


Sebagai salah satu pengguna yang terawal walaupun pada tahun 90-an, Domino’s telah melancarkan laman web mereka sendiri pada tahun 1996. Ianya dilancarkan pada tahun yang sama dengan perkhidmatan mel yang berasaskan web yang pertama iaitu HoTMail.


Domino’s juga telah memperkenalkan kerak yang berperisa dalam masa yang terhad buat pertama kalinya dan telah mencapai rekod penjualan secara keseluruhan sebanyak $ 2.8 bilion pada tahun yang sama, dan ianya tidak terjadi secara kebetulan.



2. Domino’s HeatWave


Syarikat Domino’s mula menggunakan beg penghantaran pizza yang dipatenkan seperti yang kita lihat sekarang pada tahun 1998. Beg ini direka khas bagi mengekalkan suhu pizza yang panas sewaktu membuat penghantaran ke rumah pelanggan. Beg ini telah menjadi salah satu punca utama kejayaan mereka.


foodpanda




3. Domino’s Tracker


Mengikut peredaran waktu, Domino’s Tracker yang revolusioner memulakan debutnya pada tahun 2008. Kemudahan ini membolehkan pelanggan untuk mengetahui status pesanan dalam talian mereka bermula daripada mereka menekan “pesan pesanan” sehinggalah pesanan mereka tiba ke rumah mereka.



4. Pesanan Dalam Talian


11 tahun selepas pelancaran Dominos.com, Dominos merupakan rangkaian pizza utama yang pertama yang telah memperkenalkan pesanan dalam talian dan mudah alih.


Pada tahun 2012, aplikasi pesanan dalam talian boleh didapati di 80% telefon pintar. Pada tahun 2013, syarikat itu juga telah memperkenalkan Pizza Profiles di mana para pelanggan dapat menyimpan data tentang pizza kegemaran mereka di dalam aplikasi mereka.


Pada tahun 2016, cara untuk membuat pesanan yang baru iaitu Zero-Click telah diperkenalkan. Para pelanggan tidak perlu bersusah payah lagi untuk menekan butang untuk membuat pesanan. Pelanggan hanya perlu menunggu selama 10 saat untuk pizza mula dibuat.


food delivery




5. Resipi Pizza Baru


Sebelum ulang tahun syarikat Domino’s yang ke-50 iaitu pada tahun 2009, eksekutif syarikat tersebut telah membuat keputusan yang mengejutkan ramai orang dan merupakan keputusan yang berani. Keputusan tersebut adalah untuk membuat resepi pizza yang baru. Terdapat beberapa pelanggan yang menyokong keputusan tersebut dan selebihnya membantah.



6. AnyWare Ordering


Pesanan secara atas talian dalam peranti mudah alih telah menjadi trend pada masa sekarang. Domino’s telah memperkenalkan AnyWare Ordering pada tahun 2015, pelanggan telah diberikan lebih banyak pilihan dan juga bagi mengikut kesesuaian trend. Kini, pelanggan boleh memesan pizza melalui teks, tweet dan lain-lain aplikasi yang terdapat dalam mana-mana peranti elektronik.


Pada tahun 2016, Amazon Echo and Alexa, Facebook Messenger, Google Home dan Apple Watch telah ditambah manakala pada tahun 2017 pula IFTTT dan juga Slack ke dalam senarai mereka.



7. Pizza Theaters


Dalam usaha bagi mewujudkan ketelusan yang lebih besar dan juga persekitaran yang lebih menarik bagi pelanggannya yang semakin ramai. Syarikat Domino’s telah membuat pengubahsuaian kepada kebanyakan kedai mereka pada tahun 2012.


Konsep teater pizza yang pertama dibuka dibuka di Louisiana pada tahun 2013, dengan ruangan yang direka bentuk semula di mana ia menampilkan tempat duduk pelanggan, Wi-Fi percuma, drive-thru untuk mengambil pesanan anda yang telah siap, dinding untuk menonton apa yang sedang berlaku di dapur mereka dan Domino’s Tracker di kedai di dalam untuk mengikuti status pesanan anda.


foodpanda delivery




8. HotSpots


Pada bulan April 2018, Domino’s telah mengumumkan bahawa mereka akan meletakkan HotSpots ke setiap lokasi penghantaran mereka. Para pelanggan kini boleh membuat pesanan di mana sahaja sama ada di taman, pantai dan lain-lain dan pelanggan tidak perlu memasukkan alamat atau lokasi anda


Walaupun Patrick Doyle telah menyebut syarikat Domino’s sebagai syarikat yang secara kebetulan menjual pizza. Walaupun begitu semua inovasi mereka tetap fokus kepada kecekapan utama syarikat mereka, iaitu pizza.


Tidak seperti kebanyakan restoran rantai yang lain, contohnya KFC di mana logo mereka yang boleh dilihat dari jauh, setiap program ataupun teknologi baru yang mereka gunakan dirancang untuk memudahkan mereka bagi menghantar pesanan tepat ke rumah pelanggan dengan lancar dan secepat mungkin.


Tidak semua restoran akan bersungguh-sungguh untuk menggunakan drone bagi membuat penghantaran. Akan tetapi, syarikat Domino’s membuat percubaan dan juga berinovasi.


Walaupun ada sistem pesanan dan penghantaran sendiri, Domino’s Pizza tetap mengambil peluang untuk menggunakan servis pizza delivery daripada pihak ke tiga. Salah satu daripadanya adalah Foodpanda.


foodpanda delivery




Nama Foodpanda sebagai salah satu syarikat pesanan dan penghantaran makanan di Malaysia memang sudah tidak asing lagi. Jadi tidak hairanlah mengapa Domino’s mengambil peluang untuk menggunakan servis penghantaran makanan melalui Foodpanda juga.


Saya sendiri sukakan menu pizza di Domino’s yang mempunyai rasa sedap dengan kerak rotinya yang lembut. Makin seronok bila dapat nikmati pizza bersama ahli keluarga tersayang tanpa perlu keluar dari rumah.

Wednesday, April 21, 2021

Preparing To Sit For PMP Exam

April 21, 2021 0 Comments

I love it when people keep on doing things to upgrade their value in life in the aspect of education level, social status, and personal contribution. I know, more than recognition, the betterment gives more impact of self-satisfaction and self-worth. One of the ways to upgrade our life is to sit for exams, most likely the international level ones.

Internationally recognized exam is never about us reading words and phrases in stacks and stacks of books only and not about memorizing. We always require more helps in achieving our target. We need real sample questions with valid answers from those experienced people to really score in the real exam.

In schools, we of course have teachers to teach and guide us, but now, at this middle age,

Who is going to provide us with all the materials? Notes? Questions?

Where do we get the sample questions?

How do we get guaranteed correct answers?

How do we know that we are not wasting our time in worthless useless stuff lingering on the internet?

Here is when SPOTO comes to the rescue.


preparing for pmp exam

One of the exams that is recognized internationally if Project Management Professional (PMP), a professional designation offered by Project Management Institute. Having a PMP certification will add value to our resume when applying for new career path with higher income. It gives people the chance to get exposure of important skill such structuring and modelling.

Speaking about an international kind of exam, this question will of course pop out in our mind.


Is the PMP exam hard?


Nothing is easy in life, especially if it is international kind of valuable and recognizable stuff, PMP kind of stuff. Also, nothing is impossible. We can achieve pretty much everything if we put our heart and soul in it. But, together with hard work, is smart work.

 choose spoto to score in pmp exam


PMP is never a piece of cake to pass it, if only you are alone and you work alone. It will be a different story if you get a small help from your supposedly knight in shining armor in this situation, SPOTO.

 

SPOTO IS FOR YOU, PMP CANDIDATES


SPOTO is an all-in-one stop center for your PMP preparation stage. It provides every candidate the latest, most updated PMP practice exams for them to pass it hopefully at the very first time. They have the PMP exam simulator and PMP practice questions for those preparing for the exam.

If you are to take IT-related exams, do visit SPOTO for complete guide and preparations. Start now. Start today. Don’t wait further because clock is ticking. Bye.

Saturday, April 17, 2021

Sesudah Kesusahan Itu Ada Kemudahan

April 17, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tahun lepas, sebelum kita menjalani PKP 1.0, kami memang sudah berada di Kelantan untuk cuti sekolah. Jadi, sepanjang puasa, kami di rumah. Sepanjang raya, kami di rumah. Rumah siapa? Rumah kesayangan kami, tercinta kami, ibu bapa kami. Then, kami diarahkan balik ke stesen masing-masing dan mula kenal erti Bekerja Dari Rumah atau Work from Home.

Ampunkan anakandamu setiap hari, please... T_T

Lepas tu, bermulalah episod satu persatu peristiwa penting berlaku di kampung, kami di rumah sendiri, Johor. Raya Haji, pakai baju buruk je di rumah. Nak pergi solat Raya pun tak boleh. Aku lupa aku solat Raya sendiri ke tak. Rasanya, baju raya pun tak beli kot.

Sumayah balik dari Jepun, bersalin di Kelantan, kami di rumah. Padahal dia sentiasa ada saat aku memerlukan. Lepas bersalinkan Nazhan, dia tolong jagakan selama 3 minggu. Tak masal-masal kena datang ke Muar. Tinggal dengan aku. Masa bersalinkan Nazeem, dia terus ambil flight, datang ke hospital. Alih-alih, ada sebelah katil aku.


Faizah bersalin, kami di Johor. Padahal, dia yang jagakan kedua-dua anak aku sepanjang pengasuh aku bercuti sebab operate apendiks. Sebab kami, dia berPJJ dengan husband dia yang dekat Johor Bahru. Nasib baik senegeri, boleh juga dorang jumpa setiap hujung minggu.


Huda bersalin, kami di Johor. Sedangkan dialah yang tolong aku sepanjang berpantang masa bersalinkan Nazhan dan Nazeem. Sebelum ada Nazeem dulu, selalu datang rumah kami di Kelantan, bawa Nazhan jalan-jalan. Belikan makanan.


Ada sekali kami sempat balik ke Kelantan tapi untuk satu sebab yang sangat menyedihkan. Ayah Nik meninggal dunia akibat kanser. Itulah kali terakhir kami di Kelantan setakat ni. Cuti sekolah bulan Disember tak balik sebab risau. Kes Covid 18 di Muar tengah tinggi. Takut kami bawa balik penyakit. Cuti sekolah Mac lepas pula tak balik juga. Memang rentas negeri tak dibenarkan. 

Adik beradik lain yang masih belum ber-anak, Umar, Amir, Hana pun macam biasa. Membantu dalam kemampuan mereka sentiasa. 




Bila iman tengah low, hati macam tertanya-tanya bila semua ni akan berakhir. 

Sampai bila kami tak boleh berjumpa dengan mereka yang tersayang. 
Sampai bila kena jalan-jalan dengan pelitup muka. 
Sampai bila nak isi MySejahtera setiap kami pergi mana-mana sahaja.
Sampai bila nak ber physical distancing sepanjang masa.
Sampai bila tak boleh bersalaman dan berdakapan mesra.

Macam sekaranglah. Rasa rindu ni mencanak-canak, sama naiknya dengan bilangan kes positif Covid 19 harian di Kelantan sekarang ni. Air mata mengalir laju menahan rindu. Rindu nak bersahur dengan umi, abah, adik beradik. Rindu nak berbuka dengan seluruh ahli keluarga. Rindu nak borak-borak sementara tunggu Terawih. Rindu nak Terawih di masjid tepi rumah. Rindu nak tengok abah pakai baju raya yang aku beli. 

Tapi tulah, bila iman tengah low dalam situasi macam ni, sentiasa ada post-post di social media yang membantu. Antara firman Allah yang terus buat aku kuat dan yakin ini adalah sekadar ujian sementara adalah

"Sesungguhnya sesudah kesusahan itu ada kemudahan. 
Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan" 
(Surah Al-Insyirah. 5-6)

Ikhlas.

Husna.

Juita

Ya, Kita Semua Mengalaminya

Aku tahu. Ada yang kat luar sana, Raya 2020 tak balik. Raya 2021 pun tak balik. So, ada yang lagi lama tak jumpa keluarga daripada aku. Sesungguhnya, kita kuat, kita mampu hadapi semua ni. Sama-sama.

Maka kuingati diri sendiri. Aku buat ini juga kerana famili. Aku stay di sini kerana aku tahu ini yang terbaik. Cuma, pengertian yang aku pinta. Semoga semua yang tersayang di mana saja berada faham, kekhuatiran aku, kerunsingan aku, keprihatianan aku. Satu yang pasti, aku sayang semua. Aku cinta semua.

Kami sekeluarga merindui setiap kamu yang di sana.

Wassalaam.

Tuesday, April 13, 2021

Persiapan Untuk Anak-anak Ke Sekolah; Taska dan Tadika

April 13, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tahun ini, satu lagi perkara baru berlaku dalam hidup aku sebagai seorang ibu dan anak-anak iaitu, masa untuk anak-anak masuk sekolah. Nazhan masuk tadika. Nazeem masuk taska. Masuk sekolah dengan hantar ke rumah pengasuh sangat berbeza bagi aku.


Rumah pengasuh, dekat sangat. Selang 2 bulan rumah sahaja. Sehala pula untuk ke sekolah. Sekolah dorang pula agak jauh. Kena pusing-pusing nak ke tempat kerja. Nasib baik taska dengan tadikanya sebelah-sebelah sahaja. Dipisahkan dengan pagar je. Tuan punya pun orang yang sama.

Rumah pengasuh, hantar anak tak mandi pun tak pe. Nak ke sekolah, cikgu dah pesan awal-awal, kena mandikan. Penting untuk kebersihan dan bonding time. Sedangkan aku ni, kena clock in pula 7.20 pagi. Jarak pula makin jauh. Anak menangis kena paksa bangun dan mandi. T_T


Rumah pengasuh, tiada bayaran awal. Untuk masuk sekolah, bayarannya lebih kurang RM2000 untuk 2 orang. Di sekolah, kena bayar untuk segala kelengkapan pembelajaran, kebersihan, keselamatan, sewa 2 buah rumah, cukai, upah pekerja.

Rumah pengasuh, tiada uniform. Tadika Nazhan, warna kuning. Taska Nazeem, warna merah. Untuk senangkan kerja, aku beli 3 helai seorang. Tapi, rasa macam nak kena tambah lagi 2. Biar cukup untuk 5 hari seminggu. Korang rasa membazir tak?


Pengasuh, nak kena banyak jaga hati satu sama lain. Sebab kita tend tu rasa dia macam kawan. Boleh borak-borak sebelum ambil anak bawa balik rumah. Bila nak ambil lewat, rasa serba salah. Takut menyusahkan. Tadika, strictly business. Hantar lewat, tak de masalah. Bayar je.

Rumah pengasuh, tiada pembelajaran formal. Tadika, ada pelbagai aktiviti. Suka sangat aku tengok Nazhan pegang kanta pembesar tengok semut, hias kek, sambut birthday. Budak taska pun ada aktiviti dia. Ada juga time cikgu bawa pergi menginap di resort. Tapi, Nazhan tak join masa tu.



Mempersiapkan Diri Dan Anak-anak Untuk Ke Sekolah Taska atau Tadika


Memilih Sekolah Yang Sesuai


Sila rajinkan diri untuk tanya ibu bapa yang lain untuk lebih informasi tentang sekolah yang bakal dipilih. Paling senang, periksa Facebook Page sekolah. Baca komen ibu bapa. Baca review. Survey sendiri kedudukan sekolah, jarak, dan tempoh masa dari rumah ke sekolah dan dari sekolah ke tempat kerja. 


Antara kriteria lain pula, cikgu yang baik dan mesra. Tempatnya sehala dengan tempat kerja. Dibuka lebih awal daripada waktu masuk bekerja. Yuran bulanan yang mampu dibayar. Kalau lebih daripada seorang anak, pilih untuk letak mereka di satu tempat sahaja.

Beg sekolah


Belilah yang sepadan dengan sekolah budak kecil. Tak perlu mahal-mahal. Tak perlu ada pertandingan anak-anak. Biasanya, dorang dah ada loker masing-masing untuk simpan buku untuk mengelakkan beG berat untuk usia mereka. 


Keperluan harian pula, ditinggalkan di sekolah juga seperti susu, sabun, botol susu, pampers. Beg ini lebih kepada untuk membawa balik baju kotor untuk dibasuh di rumah dan buku kalau ada kerja sekolah.

Peralatan sekolah


Macam biasalah. Kelengkapan sekolah anak-anak termasuklah pensel, pemadam, pengasah pensel, botol air. Buku biasanya disediakan oleh pihak sekolah untuk senang mereka selaraskan untuk semua pelajar. Tunjukkan anak-anak barang-barang baru mereka supaya mereka lebih teruja dan tidak sabar untuk ke sekolah.


Ingatkan anak


Seminggu sebelum masuk sekolah, ibu bapa boleh mula bercakap mengenai sekolah dengan anak-anak. Pukul berapa mereka kena bangun, apa yang mereka akan lakukan di sekolah, bagaimana kelakuan mereka yang sepatutnya di sana dan harapan kita sebagai ibu bapa. Ini untuk mengelakkan anak-anak terkejut dengan rutin dan persekitaran baru yang mereka akan alami.

Labelkan semua barang anak


Ini sangat penting. Waima puting pun, letak nama supaya tidak tertukar dengan kanak-kanak lain. Kalau terhilang atau tertukar, elakkan memarahi pihak sekolah kerana aku pasti dorang sudah berusaha sebaiknya untuk menjaga anak-anak kita. 


Letakkan kepercayaan kepada pihak sekolah, walaupun tidak 100%. Ini juga untuk mengelakkan anak kita jadi tempat mereka melepaskan rasa geram. Nauzubillahi minzaalik.

Pengurusan masa


Ibu bapa kena pandai menguruskan masa dari bangun tidur sehinggalah waktu tidur. Bahagikan tugas, siapa yang nak mandikan anak, siapa pula nak pakaikan baju. Siapa yang siapkan beg, siapa yang hantarkan. Perkara yang boleh diselesaikan pada waktu malam, dibuat sebelum tidur seperti menggosok baju dan mengemas beg semua orang. Esoknya, set masa untuk uruskan diri sendiri dan anak-anak pula. 


Kalau boleh, setkan masa supaya ada 15 minit baki untuk persediaan hal yang mengejut seperti anak terkencing terberak, mak sakit perut, ayah tertinggal kunci kereta. Semua ni nampak kecil, tapi amat mengambil masa terutamanya yang kena bergerak awal seperti kerja aku sebagai cikgu sesi pagi.


Go with the flow


Kita boleh membuat segala perancangan, tapi Allah juga yang menentukan. Jangan terlalu risau, semuanya akan mampu kita lalui dengan baik. Bila dah lalui, kita juga akan tahu keperluan lain yang tak termasuk dalam senarai ini. Kita sediakan sedikit demi sedikit. Orang putih cakap, go with the flow. Alah bisa tegal biasa. Lama-lama kita dan anak-anak akan biasa dengan rutin harian ni.

Wassalaam.


Saturday, April 03, 2021

Barang-barang Keperluan Asas Bayi Yang Perlu Disediakan Sebelum Bersalin

April 03, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lamanya la entri ni terperam dalam draft. Before Nazhan lahir lagi. Disebabkan adik aku Sumayah, Faizah dan Huda dah selamat bersalin, ini adalah masa yang tepat untuk aku pindahkan blogpost ini ke bahagian Published pula.

Expectation boleh tinggi. Tapi, jangan terlebih tinggi. :)


Oh.. awak duk tengah mengira hari nak masuk labour room untuk bersalin ek? Haa, sesuai sangat awak lepak di blogpost saya yang ini. Enjoy! :D

Jomlah Kita Shopping Barang Bayi Yang Bakal Lahir Ni, Abang...


1. Baju 10 helai bersaiz new born (NB). 


10 helai baju bersaiz newborn sudah mencukupi untuk anak baru sebab bayi baru lahir sangat cepat membesar. Kalau dia ada abang or kakak, jangan ragu-ragu untuk guna semula baju lama mereka asalkan nampak elok lagi. Baby baru juga mungkin dapat banyak hadiah baju. So, tak perlu beli banyak sangat. 

Anak pertama dulu, gantung bayi pun kita snapped gambar. Wakakaka. :P

Save duit untuk buat majlis bercukur, majlis akikah, bayaran berkhatan, insurans, sspn, tabung haji dan sebagainya. Ehem... Baru tahu lagi tu bayar duit nak kena sisihkan bila seorang anak keluar daripada perut seorang ibu. Jangan risau sebab anak lahir bersama rezeki untuk dirinya sendiri dan ibu bapanya. Percayalah. :D

2. Pampers untuk newborn 5 bungkus. 

Tak sangka model pampers ni dah nak masuk 4 tahun. T_T

Pampers bersaiz newborn biasanya sudah agak besar untuk bayi baru lahir. Bayi baru lahir yang menyusu badan sepenuhnya biasanya kurang membuang sebab kandungan breastmilk memang optimum untuk keperluan mereka. So, saiz newborn, boleh guna sampai umur bayi 3 hingga 4 bulan. Then, bolehlah bertukar ke saiz S pula.

3. Set alat penjagaan kesihatan dan kebersihan bayi

Bayangkan je. Dia bangun, mesti nak mandi. Jadi, kena ada body and hair shampoos. Then, kena ada tuala. Kat bawah pusat, letak minyak bayi macam Yuyi untuk bayi rasa selesa panas-panas sedap dan elakkan perut kembung. Sebelum pakaikan pampers, sapukan bottom butter untuk elakkan ruam bahagian bontot. Untuk badan, apply baby lotion macam Cetaphil. 

Semua ni bukan barang keperluan bayi, tapi saya sayang sangat bayi dalam gambar ni. :D


Aku tak galakkan guna bedak sebab ia boleh menyebabkan asma bila selalu masuk hidung. Lepas tu, bolehlah sikat rambut. Kalau hari Jumaat, boleh potong kuku dengan pengetip kuku.

4. Baby safety seat 

Selain mengelakkan saman, baby safety seat sangat penting untuk keselamatan bayi semasa berada di dalam kereta yang bergerak. Apa apa pun, cara penggunaan mesti betul. Barulah berbaloi. 

Terlalu. Manja.

Kalau sekadar letak sahaja, faedahnya TIADA ye.

5. Breastpump

Yang ni mungkin akan menjadi kontroversi. Bagi akulah, kalau aku memang berazam untuk breastfeed anak, aku akan elakkan membeli breastpump dulu sebab aku tahu aku akan cuti selama 3 bulan. Aku akan cuba direct feed anak aku semampu boleh. After that, barulah aku akan tahu situasi yang aku akan hadapi dengan anak. 

Nak breastpump? Kena pastikan ada stesen tetap dalam rumah yang siap dengan plug ye.

  • Sama ada aku selesa ke tidak dengan direct feeding sahaja. In case nipple terlalu sakit, or aku rasa terlalu tertekan. Kalau perlu, barulah aku beli breastpump, mulakan aktiviti mengepam dan mulakan hidup aku sebagai EP Mom sekali lagi. Bolehlah ayahnya bonding dengan anak semasa bagi susu dalam botol. 
  • Sama ada aku selesa tak dengan direct feeding dan bottle feeding susu badan sahaja. Yelah, aku seorang ibu bekerja. Kena tengok ada tempat tak untuk mengepam. Selesa ke tak. Kena dengan masa tak. Kalau masih tak selesa, aku akan cari formula milk yang terbaik untuk anak aku.
Cuma,

Peringatan Untuk Ibu-ibu Yang Mencari Breastpump


  1. Breastpump memerlukan kos yang tinggi, tambah-tambah kalau jenama besar. Bila dah beli, satu part rosak, kena terus beli untuk ganti. Kalau hilang satu part, kemungkinan besar, pam memang tak boleh diguna langsung. Kena pandai menyimpan dari awal kehamilan.
  2. Breastpump punya susu tak sama dengan susu direct feeding. Susu direct feeding mempunyai lebih nutrisi sebab air liur anak sebenarnya menghantar informasi ke otak tentang keperluan nutrisi anak terutama masa sakit sama ada demam ke, selesema ke.
  3. Breastpump memerlukan usaha keras, isiplin, air mata dan darah dari saat mengepam, menyimpan dan membersihkan peralatan termasuk botol susu. Tambah-tambah kalau tiada yang meneman dan menolong. Pergghh, sila berdoa sungguh-sungguh untuk diberikan kekuatan.
  4. Breastpump selalu memberi ilusi yang susu badan sikit sebab kita boleh tengok kandungan susu dalam botol. Bila nampak macam sikit, kita rasa stress walaupun amaun itu sudah cukup untuk kepeluan bayi kita. Kita manusia. We always WANT MORE.
  5. Breastpump mencetuskan pertandingan yang menyebabkan tekanan. Bila nampak EBM bersusun dalam gambar peti rumah orang lain, kita rasa kalah sebab tak mampu hasilkan susu sebanyak itu. Walhal, anak kita sebenarnya mampu tidur kekenyangan dengan susu badan yang kita berikan.

Ibu ibu semua, aku yakin semua nak berikan yang terbaik untuk anak. Tapi, dalam proses itu, kita juga kena fikirkan cara macam mana untuk berikan yang terbaik untuk anak dan pada masa yang sama cara itu terbaik untuk kita juga. Bila kita mampu buat terbaik untuk diri sendiri, barulah boleh buat yang terbaik untuk anak-anak. 

Buatlah sebaik boleh dalam tahap kemampuan jasmani, emosi dan rohani kita. Sesiapa pun boleh alami postpartum depression or whatever sakit. Each delivery, can be different from one another.  

Just a friendly reminder,

Bayi Anda Beruntung Sangat Dapat Ibu Macam Anda!


Akhir kata, semua ni hanya cadangan ye ibu bapa sekalian alam.. Kalau ikutkan, banyak lagi keperluan anak baru lahir ni. Yelah, baru nak merasa hidup di dunia. Dalam perut, baju pun tak pakai. Take it one step at a time. As we go along the journey, kita akan tahu satu persatu apa yang kita dan anak perlukan. Mungkin tak sama dengan apa yang orang lain perlukan. Antara benda lain yang famous kalau bab bayi biasanya katil bayi, stroller, high chair, kapas, sanitizer, tisu basah, yadaa yadaa..

Untuk elakkan pembaziran, beli yang 5 ketul ni dulu. Then, benda-benda lain boleh beli lepas empunya badan dah selamat landing kat rumah mak ayah masing-masing. 

Tu jelah bebelan pada kali ini. Wassalaam.

Wednesday, March 31, 2021

Sesuai Ke Beli Rumah Ketika Pandemik Covid 19?

March 31, 2021 0 Comments
Memiliki rumah pertama sememangnya impian semua orang. Apatah lagi jika ianya lengkap dengan kolam renang, ada parking lot, dilengkapi dengan sistem keselamatan terkini dan mempunyai reka bentuk yang menarik dan saiz yang besar. Tetapi pada hari ni, untuk membeli rumah kadang-kadang membuatkan kita rasa takut dan ngeri dek harganya yang mencecah setengah juta. Lebih-lebih lagi di musim pandemik Covid 19 dimana ramai yang kehilangan kerja. Kebanyakan daripada kita masih lagi terpaksa menyewa rumah kerana usaha untuk memiliki rumah pertama tergendala akibat kehilangan mata pencarian. Istilah untuk membeli rumah mampu milik seakan-akan bertukar menjadi rumah mampu lihat sahaja.

Rumah pertama yang dibeli pada tahun 2018 di Muar, Johor

Rumah pertama saya beli pada waktu gaji saya cuma RM3000 iaitu pada tahun 2018, dengan status saya sebagai cikgu yang baru beberapa tahun mengajar. Sebenarnya banyak tempat yang telah ditinjau tetapi harga yang menjadi penghalang dan lokasi yang tidak strategik. Akhirnya, rumah berbentuk semi D yang menjadi pilihan dengan harga RM385,000.00. Memang pada mulanya terkesima jugak dengan harga yang ditawarkan, tetapi dengan memikirkan nilai hartanah yang semakin meningkat, takkan kita mampu nak tengok je. Sujud syukur saya apabila menerima kunci rumah sebaik sahaja pinjman dari LPPSA diluluskan. Dengan rumah yang berkeluasan 290.3518 meter persegi, cukup untuk kami 3 beranak berlindung dari panas dan hujan.

Sesuai Ke Beli Rumah Semasa Waktu Pandemik Covid 19?

Cuma pada masa sekarang ni, di musim Covid 19, mesti ramai yang terfikir adakah masa ini sesuai untuk membeli rumah? Jika dilihat secara kasar, musim Covid 19 dikatakan adalah waktu terbaik untuk membeli rumah kerana pemaju menawarkan pelbagai pakej untuk menarik pembeli seperti diskaun tambahan, rebat dan juga perabot atau barang elektronik seperti tv, peti sejuk dan sebagainya. Dalam keadaan pasaran dan ekonomi yang perlahan, pemaju sanggup melepaskan unit tidak terjual dengan harga yang lebih berpatutan memandangkan nilai sedang jatuh akibat Covid 19 dan juga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Rumah banglo ini dijual pada harga RM580k pada tahun 2018 di Muar, Johor..hanya mampu tengok je

Jika korang pernah dengar nama perunding hartanah yang terkenal iaitu Azizul Azli Ahmad, beliau juga menyatakan waktu pandemik Covid 19 ini memang sesuai untuk membuat pembelian rumah kerana rumah adalah keperluan asas seperti makanan dan pakaian yang kita perlukannya pada setiap hari. Kalau korang tak ada ilmu pasal hartanah ni, boleh dapatkan buku penulisan beliau tentang pembelian rumah pertama. Saya beli rumah ni pun sebab terjebak dengan ilmu yang disampaikan dalam buku tersebut. Memang awesome!

Selain daripada itu, banyak bank dan syarikat kewangan menawarkan kadar faedah pinjaman rumah yang rendah selain penawaran harga rumah lebih rendah daripada harga pasaran sebelum ini. Oleh sebab itulah, ramai kawan saya di Johor yang masih belum memiliki kediaman ambil peluang daripada penurunan harga hartanah ini untuk membeli rumah semasa pandemik Covid 19. Ada antara mereka yang membuat pembiayaan peribadi melalui Maybank dan juga melalui lembaga pembiayaan perumahan sektor awam (LPPSA). Jika korang tengok pada kaji selidik dari PropertyGuru Malaysia, Johor adalah negeri dimana jumlah rumah siap dibina tidak terjual paling tinggi di negara ini iaitu sebanyak 6,166 unit. Jadi, bagi korang yang teringin nak membeli hartanah kediaman, ini adalah peluang keemasan untuk korang mendapatkannya dengan harga yang berpatutan. 

Perkara Yang Perlu Diambil Kira Untuk Membeli Rumah Ketika Covid 19 

Kalau korang bercadang untuk memiliki rumah ketika ekonomi masih lagi dibelenggu dengan Covid 19, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Selain daripada harga rumah, aspek-aspek lain yang perlu diberi perhatian seperti :

Kemampuan Kewangan

Semasa pembelian rumah, ianya akan melibatkan banyak kos seperti bayaran tempahan (booking bagi rumah semi D saya dahulu ialah RM500, jangan risau, akan dapat balik) yuran guaman, duti setem dan kos-kos dokumentasi. Kalau tak silap saya, bagi penjawat awam yang layak untuk pinjaman LPPSA, semua kos yang dinyatakan tak perlu dibayar kerana dimasukkan sekali dalam loan LPPSA tesebut. Pada masa yang sama juga, jika pembelian rumah dibuat melalui pinjaman perumahan, bayaran bulan yang perlu dibayar juga perlu dikira berdasarkan harga rumah yang dibeli. Lagi tinggi harga rumah, lagi bertambah bayaran bulanan.

Dalam proses menyiapkan rumah, kos-kos yang melibatkan pemasangan paip air dan elektrik, pemasangan lampu dan kipas, pengubahsuaian ruang rumah, dapur, bilik juga melibatkan jumlah yang banyak. Sebagai contoh, rumah saya sendiri kos untuk pasang gril rumah menelan belanja RM6000 manakala kos pendawaian elektrik adalah RM5000. Hanya dua perkara ni je dah cecah RM11K!

Apabila rumah telah siap, kos-kos lain seperti bayaran air dan elektrik, cukai tanah, cukai pintu dan kos-kos kelengkapan rumah seperti perabot, peralatan elektrik juga perlu diteliti. Jadi, sebelum korang beli rumah, lebih baik jika pengiraan dibuat terlebih dahulu tentang kemampuan kewangan sendiri supaya dapat menampung sedikit sebanyak semua kos ini.

Kalkulator yang membantu korang untuk kelayakan membeli rumah

Untuk membantu proses kira-kira,  korang boleh gunakan kalkulator pinjaman rumah ini dari https://www.mortgagecalculator.uk/affordability/  untuk membantu korang menentukan kelayakan membeli rumah berdasarkan gaji yang diterima.

 Ciri Rumah Idaman

Di musim Covid 19 ini, rasanya rumah pertama kita janganlah terlalu mewah dan mahal kerana secara tak langsung akan telan semua gaji kita. Jadi, sebaiknya, beli rumah yang mampu milik dimana harga rumah adalah kurang dari 5.5 tahun gaji kita (Gaji tahunan x 5.5 = Harga rumah) manakala bayaran bulanan kurang dari 40% gaji kita.

Yang penting rumah yang korang nak beli memenuhi spesifikasi yang korang nak. Pastikan korang tahu tujuan pembelian rumah tersebut samada untuk didiami atau dijadikan pelaburan. Ini kerana spesifikasi rumah untuk didiami berbeza dengan spesifikasi rumah untuk dijadikan aset pelaburan.


Untuk dapatkan rumah terbaik, boleh buat penilaian atas ciri-ciri yang berikut:


Harga rumah - Pastikan harga rumah tersebut mampu dimiliki
Jenis rumah  - Banglo? Semi-D? Teres? Apartment? Kondominium?
Jenis geran    -  Pegangan bebas (freehold)? Pajakan (leasehold)? Lot Bumiputera etc.
Pelan rumah  - Pelan lantai, saiz ruang, jumlah bilik, jumlah bilik air dan tandas
Kelengkapan - Soket elektrik, punca air, tempat letak kereta, lif, kolam renang, pagar
Lokasi - Dalam bandar? Pinggir bandar? Luar bandar? Jarak dari tempat kerja?
Kemudahan - Sekolah, pusat beli-belah, bank, stesen minyak, taman awam
Jaringan pengangkutan - Lebuh raya, jalan raya, pengangkutan awam
Komuniti persekitaran - Kejiranan, pengawal keselamatan, status banjir

Bagaimana nak cari rumah yang sesuai untuk dibeli?


Salah satu laman web, Mudah.my yang menjadi platform pembelian dan penjualan rumah di Malaysia

Banyak laman web yang memaparkan penjualan hartanah seperti Mudah.My , PropertyGuru dan iProperty. Pada masa yang sama, korang boleh melawat ke ekspo-ekspo hartanah atau bertanya kepada syarikat-syarikat pemaju perumahan sama ada mereka mempunyai projek perumahan yang sesuai untuk anda. Macam saya sendiri berjumpa dengan pemaju perumahan untuk melawat ke lokasi rumah. Apa-apa persoalan mengenai rumah berkenaan boleh diajukan kepada mereka sebelum keputusan untuk membeli rumah dibuat. 

Pembiayaan pinjaman perumahan 

Bagi penjawat awam, kalau korang bercadang untuk membeli rumah, saya cadangkan gunalah pinjaman LPPSA. Tapi perlu ingat, beli rumah melalui pinjaman LPPSA ini untuk duduk atau untuk pelabuaran? Kalau untuk tujuan pelaburan (rumah yang dibeli akan disewa), disarankan menggunakan pinjaman bank. Korang boleh beli hartanah subsale yang nilainya di bawah pasaran supaya korang dapat jana kewangan positif setiap bulan. Jika korang bercadang untuk duduk bersama keluarga, gunalah pinjaman perumahan kerajaan.

Seperti yang dikongsi oleh Cikgu Faizal Hartanah, seorang perunding hartanah yang berdaftar, katanya untungnya kakitangan kerajaan ini berbanding kakitangan swasta, dia boleh buat 2 jenis pinjaman.

1) Pinjaman bank

2) Pinjaman Kerajaan

Jadi, kakitangan kerajaan berpotensi membeli rumah lebih dari 2 biji ke atas untuk dijadikan aset. Berbeza dengan kakitangan swasta yang hanya bergantung kepada pinjaman bank. Bagi kakitangan swasta, untuk rumah pertama dan kedua sahaja boleh dapat pinjaman sebanyak 90%. Untuk rumah ke 3, pinjaman hanya dapat 70% sahaja daripada harga rumah. Lebih tu kena topup lah.

Tapi untuk kakitangan kerajaan, korang boleh dapat dua kali pinjaman sebanyak 100% dengan kadar faedah yang lebih murah iaitu 4.0% berbanding pinjaman bank sekitar 4.5%-5.0%. Walaupun nama di 'blacklist' dalam CCRIS/CTOS untuk melakukan pinjaman bank, masih mampu lagi membeli rumah menggunakan pinjaman LPPSA.

Beli Rumah Jika Mampu Dalam Tempoh Pemulihan Akibat Covid 19 

Dalam keadaan ekonomi sekarang, rasanya ramai yang tak berani membuat keputusan membeli rumah atau hartanah. Pada pendapat peribadi saya, usahlah bertangguh untuk membeli kediaman ini jika sudah berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri. Seeloknya, ambillah peluang untuk membeli hartanah ini pada tempoh pemulihan Covid 19 berikutan jangkaan harga aset itu akan susut. Manafaatkan kadar rendah yang bank sedang berikan ini. 

Perlu diingatkan, jangan bermula dengan membeli rumah yang mahal. Biar kecil dan sederhana. Bila membeli rumah, bukan lihat pada harga tetapi kemampuan kita untuk membayar nanti. Rumah yang dibeli mungkin bukan rumah impian tetapi boleh dijadikan sebagai batu loncatan untuk mendapatkan rumah impian dengan cara menjual semula selepas beberapa tahun kerana nilai harga pasaran meningkat di masa hadapan.