Wednesday, April 21, 2021

Preparing To Sit For PMP Exam

April 21, 2021 0 Comments

I love it when people keep on doing things to upgrade their value in life in the aspect of education level, social status, and personal contribution. I know, more than recognition, the betterment gives more impact of self-satisfaction and self-worth. One of the ways to upgrade our life is to sit for exams, most likely the international level ones.

Internationally recognized exam is never about us reading words and phrases in stacks and stacks of books only and not about memorizing. We always require more helps in achieving our target. We need real sample questions with valid answers from those experienced people to really score in the real exam.

In schools, we of course have teachers to teach and guide us, but now, at this middle age,

Who is going to provide us with all the materials? Notes? Questions?

Where do we get the sample questions?

How do we get guaranteed correct answers?

How do we know that we are not wasting our time in worthless useless stuff lingering on the internet?

Here is when SPOTO comes to the rescue.


preparing for pmp exam

One of the exams that is recognized internationally if Project Management Professional (PMP), a professional designation offered by Project Management Institute. Having a PMP certification will add value to our resume when applying for new career path with higher income. It gives people the chance to get exposure of important skill such structuring and modelling.

Speaking about an international kind of exam, this question will of course pop out in our mind.


Is the PMP exam hard?


Nothing is easy in life, especially if it is international kind of valuable and recognizable stuff, PMP kind of stuff. Also, nothing is impossible. We can achieve pretty much everything if we put our heart and soul in it. But, together with hard work, is smart work.

 choose spoto to score in pmp exam


PMP is never a piece of cake to pass it, if only you are alone and you work alone. It will be a different story if you get a small help from your supposedly knight in shining armor in this situation, SPOTO.

 

SPOTO IS FOR YOU, PMP CANDIDATES


SPOTO is an all-in-one stop center for your PMP preparation stage. It provides every candidate the latest, most updated PMP practice exams for them to pass it hopefully at the very first time. They have the PMP exam simulator and PMP practice questions for those preparing for the exam.

If you are to take IT-related exams, do visit SPOTO for complete guide and preparations. Start now. Start today. Don’t wait further because clock is ticking. Bye.

Saturday, April 17, 2021

Sesudah Kesusahan Itu Ada Kemudahan

April 17, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tahun lepas, sebelum kita menjalani PKP 1.0, kami memang sudah berada di Kelantan untuk cuti sekolah. Jadi, sepanjang puasa, kami di rumah. Sepanjang raya, kami di rumah. Rumah siapa? Rumah kesayangan kami, tercinta kami, ibu bapa kami. Then, kami diarahkan balik ke stesen masing-masing dan mula kenal erti Bekerja Dari Rumah atau Work from Home.

Ampunkan anakandamu setiap hari, please... T_T

Lepas tu, bermulalah episod satu persatu peristiwa penting berlaku di kampung, kami di rumah sendiri, Johor. Raya Haji, pakai baju buruk je di rumah. Nak pergi solat Raya pun tak boleh. Aku lupa aku solat Raya sendiri ke tak. Rasanya, baju raya pun tak beli kot.

Sumayah balik dari Jepun, bersalin di Kelantan, kami di rumah. Padahal dia sentiasa ada saat aku memerlukan. Lepas bersalinkan Nazhan, dia tolong jagakan selama 3 minggu. Tak masal-masal kena datang ke Muar. Tinggal dengan aku. Masa bersalinkan Nazeem, dia terus ambil flight, datang ke hospital. Alih-alih, ada sebelah katil aku.


Faizah bersalin, kami di Johor. Padahal, dia yang jagakan kedua-dua anak aku sepanjang pengasuh aku bercuti sebab operate apendiks. Sebab kami, dia berPJJ dengan husband dia yang dekat Johor Bahru. Nasib baik senegeri, boleh juga dorang jumpa setiap hujung minggu.


Huda bersalin, kami di Johor. Sedangkan dialah yang tolong aku sepanjang berpantang masa bersalinkan Nazhan dan Nazeem. Sebelum ada Nazeem dulu, selalu datang rumah kami di Kelantan, bawa Nazhan jalan-jalan. Belikan makanan.


Ada sekali kami sempat balik ke Kelantan tapi untuk satu sebab yang sangat menyedihkan. Ayah Nik meninggal dunia akibat kanser. Itulah kali terakhir kami di Kelantan setakat ni. Cuti sekolah bulan Disember tak balik sebab risau. Kes Covid 18 di Muar tengah tinggi. Takut kami bawa balik penyakit. Cuti sekolah Mac lepas pula tak balik juga. Memang rentas negeri tak dibenarkan. 

Adik beradik lain yang masih belum ber-anak, Umar, Amir, Hana pun macam biasa. Membantu dalam kemampuan mereka sentiasa. 




Bila iman tengah low, hati macam tertanya-tanya bila semua ni akan berakhir. 

Sampai bila kami tak boleh berjumpa dengan mereka yang tersayang. 
Sampai bila kena jalan-jalan dengan pelitup muka. 
Sampai bila nak isi MySejahtera setiap kami pergi mana-mana sahaja.
Sampai bila nak ber physical distancing sepanjang masa.
Sampai bila tak boleh bersalaman dan berdakapan mesra.

Macam sekaranglah. Rasa rindu ni mencanak-canak, sama naiknya dengan bilangan kes positif Covid 19 harian di Kelantan sekarang ni. Air mata mengalir laju menahan rindu. Rindu nak bersahur dengan umi, abah, adik beradik. Rindu nak berbuka dengan seluruh ahli keluarga. Rindu nak borak-borak sementara tunggu Terawih. Rindu nak Terawih di masjid tepi rumah. Rindu nak tengok abah pakai baju raya yang aku beli. 

Tapi tulah, bila iman tengah low dalam situasi macam ni, sentiasa ada post-post di social media yang membantu. Antara firman Allah yang terus buat aku kuat dan yakin ini adalah sekadar ujian sementara adalah

"Sesungguhnya sesudah kesusahan itu ada kemudahan. 
Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan" 
(Surah Al-Insyirah. 5-6)

Ikhlas.

Husna.

Juita

Ya, Kita Semua Mengalaminya

Aku tahu. Ada yang kat luar sana, Raya 2020 tak balik. Raya 2021 pun tak balik. So, ada yang lagi lama tak jumpa keluarga daripada aku. Sesungguhnya, kita kuat, kita mampu hadapi semua ni. Sama-sama.

Maka kuingati diri sendiri. Aku buat ini juga kerana famili. Aku stay di sini kerana aku tahu ini yang terbaik. Cuma, pengertian yang aku pinta. Semoga semua yang tersayang di mana saja berada faham, kekhuatiran aku, kerunsingan aku, keprihatianan aku. Satu yang pasti, aku sayang semua. Aku cinta semua.

Kami sekeluarga merindui setiap kamu yang di sana.

Wassalaam.

Tuesday, April 13, 2021

Persiapan Untuk Anak-anak Ke Sekolah; Taska dan Tadika

April 13, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tahun ini, satu lagi perkara baru berlaku dalam hidup aku sebagai seorang ibu dan anak-anak iaitu, masa untuk anak-anak masuk sekolah. Nazhan masuk tadika. Nazeem masuk taska. Masuk sekolah dengan hantar ke rumah pengasuh sangat berbeza bagi aku.


Rumah pengasuh, dekat sangat. Selang 2 bulan rumah sahaja. Sehala pula untuk ke sekolah. Sekolah dorang pula agak jauh. Kena pusing-pusing nak ke tempat kerja. Nasib baik taska dengan tadikanya sebelah-sebelah sahaja. Dipisahkan dengan pagar je. Tuan punya pun orang yang sama.

Rumah pengasuh, hantar anak tak mandi pun tak pe. Nak ke sekolah, cikgu dah pesan awal-awal, kena mandikan. Penting untuk kebersihan dan bonding time. Sedangkan aku ni, kena clock in pula 7.20 pagi. Jarak pula makin jauh. Anak menangis kena paksa bangun dan mandi. T_T


Rumah pengasuh, tiada bayaran awal. Untuk masuk sekolah, bayarannya lebih kurang RM2000 untuk 2 orang. Di sekolah, kena bayar untuk segala kelengkapan pembelajaran, kebersihan, keselamatan, sewa 2 buah rumah, cukai, upah pekerja.

Rumah pengasuh, tiada uniform. Tadika Nazhan, warna kuning. Taska Nazeem, warna merah. Untuk senangkan kerja, aku beli 3 helai seorang. Tapi, rasa macam nak kena tambah lagi 2. Biar cukup untuk 5 hari seminggu. Korang rasa membazir tak?


Pengasuh, nak kena banyak jaga hati satu sama lain. Sebab kita tend tu rasa dia macam kawan. Boleh borak-borak sebelum ambil anak bawa balik rumah. Bila nak ambil lewat, rasa serba salah. Takut menyusahkan. Tadika, strictly business. Hantar lewat, tak de masalah. Bayar je.

Rumah pengasuh, tiada pembelajaran formal. Tadika, ada pelbagai aktiviti. Suka sangat aku tengok Nazhan pegang kanta pembesar tengok semut, hias kek, sambut birthday. Budak taska pun ada aktiviti dia. Ada juga time cikgu bawa pergi menginap di resort. Tapi, Nazhan tak join masa tu.



Mempersiapkan Diri Dan Anak-anak Untuk Ke Sekolah Taska atau Tadika


Memilih Sekolah Yang Sesuai


Sila rajinkan diri untuk tanya ibu bapa yang lain untuk lebih informasi tentang sekolah yang bakal dipilih. Paling senang, periksa Facebook Page sekolah. Baca komen ibu bapa. Baca review. Survey sendiri kedudukan sekolah, jarak, dan tempoh masa dari rumah ke sekolah dan dari sekolah ke tempat kerja. 


Antara kriteria lain pula, cikgu yang baik dan mesra. Tempatnya sehala dengan tempat kerja. Dibuka lebih awal daripada waktu masuk bekerja. Yuran bulanan yang mampu dibayar. Kalau lebih daripada seorang anak, pilih untuk letak mereka di satu tempat sahaja.

Beg sekolah


Belilah yang sepadan dengan sekolah budak kecil. Tak perlu mahal-mahal. Tak perlu ada pertandingan anak-anak. Biasanya, dorang dah ada loker masing-masing untuk simpan buku untuk mengelakkan beG berat untuk usia mereka. 


Keperluan harian pula, ditinggalkan di sekolah juga seperti susu, sabun, botol susu, pampers. Beg ini lebih kepada untuk membawa balik baju kotor untuk dibasuh di rumah dan buku kalau ada kerja sekolah.

Peralatan sekolah


Macam biasalah. Kelengkapan sekolah anak-anak termasuklah pensel, pemadam, pengasah pensel, botol air. Buku biasanya disediakan oleh pihak sekolah untuk senang mereka selaraskan untuk semua pelajar. Tunjukkan anak-anak barang-barang baru mereka supaya mereka lebih teruja dan tidak sabar untuk ke sekolah.


Ingatkan anak


Seminggu sebelum masuk sekolah, ibu bapa boleh mula bercakap mengenai sekolah dengan anak-anak. Pukul berapa mereka kena bangun, apa yang mereka akan lakukan di sekolah, bagaimana kelakuan mereka yang sepatutnya di sana dan harapan kita sebagai ibu bapa. Ini untuk mengelakkan anak-anak terkejut dengan rutin dan persekitaran baru yang mereka akan alami.

Labelkan semua barang anak


Ini sangat penting. Waima puting pun, letak nama supaya tidak tertukar dengan kanak-kanak lain. Kalau terhilang atau tertukar, elakkan memarahi pihak sekolah kerana aku pasti dorang sudah berusaha sebaiknya untuk menjaga anak-anak kita. 


Letakkan kepercayaan kepada pihak sekolah, walaupun tidak 100%. Ini juga untuk mengelakkan anak kita jadi tempat mereka melepaskan rasa geram. Nauzubillahi minzaalik.

Pengurusan masa


Ibu bapa kena pandai menguruskan masa dari bangun tidur sehinggalah waktu tidur. Bahagikan tugas, siapa yang nak mandikan anak, siapa pula nak pakaikan baju. Siapa yang siapkan beg, siapa yang hantarkan. Perkara yang boleh diselesaikan pada waktu malam, dibuat sebelum tidur seperti menggosok baju dan mengemas beg semua orang. Esoknya, set masa untuk uruskan diri sendiri dan anak-anak pula. 


Kalau boleh, setkan masa supaya ada 15 minit baki untuk persediaan hal yang mengejut seperti anak terkencing terberak, mak sakit perut, ayah tertinggal kunci kereta. Semua ni nampak kecil, tapi amat mengambil masa terutamanya yang kena bergerak awal seperti kerja aku sebagai cikgu sesi pagi.


Go with the flow


Kita boleh membuat segala perancangan, tapi Allah juga yang menentukan. Jangan terlalu risau, semuanya akan mampu kita lalui dengan baik. Bila dah lalui, kita juga akan tahu keperluan lain yang tak termasuk dalam senarai ini. Kita sediakan sedikit demi sedikit. Orang putih cakap, go with the flow. Alah bisa tegal biasa. Lama-lama kita dan anak-anak akan biasa dengan rutin harian ni.

Wassalaam.


Saturday, April 03, 2021

Barang-barang Keperluan Asas Bayi Yang Perlu Disediakan Sebelum Bersalin

April 03, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lamanya la entri ni terperam dalam draft. Before Nazhan lahir lagi. Disebabkan adik aku Sumayah, Faizah dan Huda dah selamat bersalin, ini adalah masa yang tepat untuk aku pindahkan blogpost ini ke bahagian Published pula.

Expectation boleh tinggi. Tapi, jangan terlebih tinggi. :)


Oh.. awak duk tengah mengira hari nak masuk labour room untuk bersalin ek? Haa, sesuai sangat awak lepak di blogpost saya yang ini. Enjoy! :D

Jomlah Kita Shopping Barang Bayi Yang Bakal Lahir Ni, Abang...


1. Baju 10 helai bersaiz new born (NB). 


10 helai baju bersaiz newborn sudah mencukupi untuk anak baru sebab bayi baru lahir sangat cepat membesar. Kalau dia ada abang or kakak, jangan ragu-ragu untuk guna semula baju lama mereka asalkan nampak elok lagi. Baby baru juga mungkin dapat banyak hadiah baju. So, tak perlu beli banyak sangat. 

Anak pertama dulu, gantung bayi pun kita snapped gambar. Wakakaka. :P

Save duit untuk buat majlis bercukur, majlis akikah, bayaran berkhatan, insurans, sspn, tabung haji dan sebagainya. Ehem... Baru tahu lagi tu bayar duit nak kena sisihkan bila seorang anak keluar daripada perut seorang ibu. Jangan risau sebab anak lahir bersama rezeki untuk dirinya sendiri dan ibu bapanya. Percayalah. :D

2. Pampers untuk newborn 5 bungkus. 

Tak sangka model pampers ni dah nak masuk 4 tahun. T_T

Pampers bersaiz newborn biasanya sudah agak besar untuk bayi baru lahir. Bayi baru lahir yang menyusu badan sepenuhnya biasanya kurang membuang sebab kandungan breastmilk memang optimum untuk keperluan mereka. So, saiz newborn, boleh guna sampai umur bayi 3 hingga 4 bulan. Then, bolehlah bertukar ke saiz S pula.

3. Set alat penjagaan kesihatan dan kebersihan bayi

Bayangkan je. Dia bangun, mesti nak mandi. Jadi, kena ada body and hair shampoos. Then, kena ada tuala. Kat bawah pusat, letak minyak bayi macam Yuyi untuk bayi rasa selesa panas-panas sedap dan elakkan perut kembung. Sebelum pakaikan pampers, sapukan bottom butter untuk elakkan ruam bahagian bontot. Untuk badan, apply baby lotion macam Cetaphil. 

Semua ni bukan barang keperluan bayi, tapi saya sayang sangat bayi dalam gambar ni. :D


Aku tak galakkan guna bedak sebab ia boleh menyebabkan asma bila selalu masuk hidung. Lepas tu, bolehlah sikat rambut. Kalau hari Jumaat, boleh potong kuku dengan pengetip kuku.

4. Baby safety seat 

Selain mengelakkan saman, baby safety seat sangat penting untuk keselamatan bayi semasa berada di dalam kereta yang bergerak. Apa apa pun, cara penggunaan mesti betul. Barulah berbaloi. 

Terlalu. Manja.

Kalau sekadar letak sahaja, faedahnya TIADA ye.

5. Breastpump

Yang ni mungkin akan menjadi kontroversi. Bagi akulah, kalau aku memang berazam untuk breastfeed anak, aku akan elakkan membeli breastpump dulu sebab aku tahu aku akan cuti selama 3 bulan. Aku akan cuba direct feed anak aku semampu boleh. After that, barulah aku akan tahu situasi yang aku akan hadapi dengan anak. 

Nak breastpump? Kena pastikan ada stesen tetap dalam rumah yang siap dengan plug ye.

  • Sama ada aku selesa ke tidak dengan direct feeding sahaja. In case nipple terlalu sakit, or aku rasa terlalu tertekan. Kalau perlu, barulah aku beli breastpump, mulakan aktiviti mengepam dan mulakan hidup aku sebagai EP Mom sekali lagi. Bolehlah ayahnya bonding dengan anak semasa bagi susu dalam botol. 
  • Sama ada aku selesa tak dengan direct feeding dan bottle feeding susu badan sahaja. Yelah, aku seorang ibu bekerja. Kena tengok ada tempat tak untuk mengepam. Selesa ke tak. Kena dengan masa tak. Kalau masih tak selesa, aku akan cari formula milk yang terbaik untuk anak aku.
Cuma,

Peringatan Untuk Ibu-ibu Yang Mencari Breastpump


  1. Breastpump memerlukan kos yang tinggi, tambah-tambah kalau jenama besar. Bila dah beli, satu part rosak, kena terus beli untuk ganti. Kalau hilang satu part, kemungkinan besar, pam memang tak boleh diguna langsung. Kena pandai menyimpan dari awal kehamilan.
  2. Breastpump punya susu tak sama dengan susu direct feeding. Susu direct feeding mempunyai lebih nutrisi sebab air liur anak sebenarnya menghantar informasi ke otak tentang keperluan nutrisi anak terutama masa sakit sama ada demam ke, selesema ke.
  3. Breastpump memerlukan usaha keras, isiplin, air mata dan darah dari saat mengepam, menyimpan dan membersihkan peralatan termasuk botol susu. Tambah-tambah kalau tiada yang meneman dan menolong. Pergghh, sila berdoa sungguh-sungguh untuk diberikan kekuatan.
  4. Breastpump selalu memberi ilusi yang susu badan sikit sebab kita boleh tengok kandungan susu dalam botol. Bila nampak macam sikit, kita rasa stress walaupun amaun itu sudah cukup untuk kepeluan bayi kita. Kita manusia. We always WANT MORE.
  5. Breastpump mencetuskan pertandingan yang menyebabkan tekanan. Bila nampak EBM bersusun dalam gambar peti rumah orang lain, kita rasa kalah sebab tak mampu hasilkan susu sebanyak itu. Walhal, anak kita sebenarnya mampu tidur kekenyangan dengan susu badan yang kita berikan.

Ibu ibu semua, aku yakin semua nak berikan yang terbaik untuk anak. Tapi, dalam proses itu, kita juga kena fikirkan cara macam mana untuk berikan yang terbaik untuk anak dan pada masa yang sama cara itu terbaik untuk kita juga. Bila kita mampu buat terbaik untuk diri sendiri, barulah boleh buat yang terbaik untuk anak-anak. 

Buatlah sebaik boleh dalam tahap kemampuan jasmani, emosi dan rohani kita. Sesiapa pun boleh alami postpartum depression or whatever sakit. Each delivery, can be different from one another.  

Just a friendly reminder,

Bayi Anda Beruntung Sangat Dapat Ibu Macam Anda!


Akhir kata, semua ni hanya cadangan ye ibu bapa sekalian alam.. Kalau ikutkan, banyak lagi keperluan anak baru lahir ni. Yelah, baru nak merasa hidup di dunia. Dalam perut, baju pun tak pakai. Take it one step at a time. As we go along the journey, kita akan tahu satu persatu apa yang kita dan anak perlukan. Mungkin tak sama dengan apa yang orang lain perlukan. Antara benda lain yang famous kalau bab bayi biasanya katil bayi, stroller, high chair, kapas, sanitizer, tisu basah, yadaa yadaa..

Untuk elakkan pembaziran, beli yang 5 ketul ni dulu. Then, benda-benda lain boleh beli lepas empunya badan dah selamat landing kat rumah mak ayah masing-masing. 

Tu jelah bebelan pada kali ini. Wassalaam.

Wednesday, March 31, 2021

Sesuai Ke Beli Rumah Ketika Pandemik Covid 19?

March 31, 2021 0 Comments
Memiliki rumah pertama sememangnya impian semua orang. Apatah lagi jika ianya lengkap dengan kolam renang, ada parking lot, dilengkapi dengan sistem keselamatan terkini dan mempunyai reka bentuk yang menarik dan saiz yang besar. Tetapi pada hari ni, untuk membeli rumah kadang-kadang membuatkan kita rasa takut dan ngeri dek harganya yang mencecah setengah juta. Lebih-lebih lagi di musim pandemik Covid 19 dimana ramai yang kehilangan kerja. Kebanyakan daripada kita masih lagi terpaksa menyewa rumah kerana usaha untuk memiliki rumah pertama tergendala akibat kehilangan mata pencarian. Istilah untuk membeli rumah mampu milik seakan-akan bertukar menjadi rumah mampu lihat sahaja.

Rumah pertama yang dibeli pada tahun 2018 di Muar, Johor

Rumah pertama saya beli pada waktu gaji saya cuma RM3000 iaitu pada tahun 2018, dengan status saya sebagai cikgu yang baru beberapa tahun mengajar. Sebenarnya banyak tempat yang telah ditinjau tetapi harga yang menjadi penghalang dan lokasi yang tidak strategik. Akhirnya, rumah berbentuk semi D yang menjadi pilihan dengan harga RM385,000.00. Memang pada mulanya terkesima jugak dengan harga yang ditawarkan, tetapi dengan memikirkan nilai hartanah yang semakin meningkat, takkan kita mampu nak tengok je. Sujud syukur saya apabila menerima kunci rumah sebaik sahaja pinjman dari LPPSA diluluskan. Dengan rumah yang berkeluasan 290.3518 meter persegi, cukup untuk kami 3 beranak berlindung dari panas dan hujan.

Sesuai Ke Beli Rumah Semasa Waktu Pandemik Covid 19?

Cuma pada masa sekarang ni, di musim Covid 19, mesti ramai yang terfikir adakah masa ini sesuai untuk membeli rumah? Jika dilihat secara kasar, musim Covid 19 dikatakan adalah waktu terbaik untuk membeli rumah kerana pemaju menawarkan pelbagai pakej untuk menarik pembeli seperti diskaun tambahan, rebat dan juga perabot atau barang elektronik seperti tv, peti sejuk dan sebagainya. Dalam keadaan pasaran dan ekonomi yang perlahan, pemaju sanggup melepaskan unit tidak terjual dengan harga yang lebih berpatutan memandangkan nilai sedang jatuh akibat Covid 19 dan juga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Rumah banglo ini dijual pada harga RM580k pada tahun 2018 di Muar, Johor..hanya mampu tengok je

Jika korang pernah dengar nama perunding hartanah yang terkenal iaitu Azizul Azli Ahmad, beliau juga menyatakan waktu pandemik Covid 19 ini memang sesuai untuk membuat pembelian rumah kerana rumah adalah keperluan asas seperti makanan dan pakaian yang kita perlukannya pada setiap hari. Kalau korang tak ada ilmu pasal hartanah ni, boleh dapatkan buku penulisan beliau tentang pembelian rumah pertama. Saya beli rumah ni pun sebab terjebak dengan ilmu yang disampaikan dalam buku tersebut. Memang awesome!

Selain daripada itu, banyak bank dan syarikat kewangan menawarkan kadar faedah pinjaman rumah yang rendah selain penawaran harga rumah lebih rendah daripada harga pasaran sebelum ini. Oleh sebab itulah, ramai kawan saya di Johor yang masih belum memiliki kediaman ambil peluang daripada penurunan harga hartanah ini untuk membeli rumah semasa pandemik Covid 19. Ada antara mereka yang membuat pembiayaan peribadi melalui Maybank dan juga melalui lembaga pembiayaan perumahan sektor awam (LPPSA). Jika korang tengok pada kaji selidik dari PropertyGuru Malaysia, Johor adalah negeri dimana jumlah rumah siap dibina tidak terjual paling tinggi di negara ini iaitu sebanyak 6,166 unit. Jadi, bagi korang yang teringin nak membeli hartanah kediaman, ini adalah peluang keemasan untuk korang mendapatkannya dengan harga yang berpatutan. 

Perkara Yang Perlu Diambil Kira Untuk Membeli Rumah Ketika Covid 19 

Kalau korang bercadang untuk memiliki rumah ketika ekonomi masih lagi dibelenggu dengan Covid 19, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Selain daripada harga rumah, aspek-aspek lain yang perlu diberi perhatian seperti :

Kemampuan Kewangan

Semasa pembelian rumah, ianya akan melibatkan banyak kos seperti bayaran tempahan (booking bagi rumah semi D saya dahulu ialah RM500, jangan risau, akan dapat balik) yuran guaman, duti setem dan kos-kos dokumentasi. Kalau tak silap saya, bagi penjawat awam yang layak untuk pinjaman LPPSA, semua kos yang dinyatakan tak perlu dibayar kerana dimasukkan sekali dalam loan LPPSA tesebut. Pada masa yang sama juga, jika pembelian rumah dibuat melalui pinjaman perumahan, bayaran bulan yang perlu dibayar juga perlu dikira berdasarkan harga rumah yang dibeli. Lagi tinggi harga rumah, lagi bertambah bayaran bulanan.

Dalam proses menyiapkan rumah, kos-kos yang melibatkan pemasangan paip air dan elektrik, pemasangan lampu dan kipas, pengubahsuaian ruang rumah, dapur, bilik juga melibatkan jumlah yang banyak. Sebagai contoh, rumah saya sendiri kos untuk pasang gril rumah menelan belanja RM6000 manakala kos pendawaian elektrik adalah RM5000. Hanya dua perkara ni je dah cecah RM11K!

Apabila rumah telah siap, kos-kos lain seperti bayaran air dan elektrik, cukai tanah, cukai pintu dan kos-kos kelengkapan rumah seperti perabot, peralatan elektrik juga perlu diteliti. Jadi, sebelum korang beli rumah, lebih baik jika pengiraan dibuat terlebih dahulu tentang kemampuan kewangan sendiri supaya dapat menampung sedikit sebanyak semua kos ini.

Kalkulator yang membantu korang untuk kelayakan membeli rumah

Untuk membantu proses kira-kira,  korang boleh gunakan kalkulator pinjaman rumah ini dari https://www.mortgagecalculator.uk/affordability/  untuk membantu korang menentukan kelayakan membeli rumah berdasarkan gaji yang diterima.

 Ciri Rumah Idaman

Di musim Covid 19 ini, rasanya rumah pertama kita janganlah terlalu mewah dan mahal kerana secara tak langsung akan telan semua gaji kita. Jadi, sebaiknya, beli rumah yang mampu milik dimana harga rumah adalah kurang dari 5.5 tahun gaji kita (Gaji tahunan x 5.5 = Harga rumah) manakala bayaran bulanan kurang dari 40% gaji kita.

Yang penting rumah yang korang nak beli memenuhi spesifikasi yang korang nak. Pastikan korang tahu tujuan pembelian rumah tersebut samada untuk didiami atau dijadikan pelaburan. Ini kerana spesifikasi rumah untuk didiami berbeza dengan spesifikasi rumah untuk dijadikan aset pelaburan.


Untuk dapatkan rumah terbaik, boleh buat penilaian atas ciri-ciri yang berikut:


Harga rumah - Pastikan harga rumah tersebut mampu dimiliki
Jenis rumah  - Banglo? Semi-D? Teres? Apartment? Kondominium?
Jenis geran    -  Pegangan bebas (freehold)? Pajakan (leasehold)? Lot Bumiputera etc.
Pelan rumah  - Pelan lantai, saiz ruang, jumlah bilik, jumlah bilik air dan tandas
Kelengkapan - Soket elektrik, punca air, tempat letak kereta, lif, kolam renang, pagar
Lokasi - Dalam bandar? Pinggir bandar? Luar bandar? Jarak dari tempat kerja?
Kemudahan - Sekolah, pusat beli-belah, bank, stesen minyak, taman awam
Jaringan pengangkutan - Lebuh raya, jalan raya, pengangkutan awam
Komuniti persekitaran - Kejiranan, pengawal keselamatan, status banjir

Bagaimana nak cari rumah yang sesuai untuk dibeli?


Salah satu laman web, Mudah.my yang menjadi platform pembelian dan penjualan rumah di Malaysia

Banyak laman web yang memaparkan penjualan hartanah seperti Mudah.My , PropertyGuru dan iProperty. Pada masa yang sama, korang boleh melawat ke ekspo-ekspo hartanah atau bertanya kepada syarikat-syarikat pemaju perumahan sama ada mereka mempunyai projek perumahan yang sesuai untuk anda. Macam saya sendiri berjumpa dengan pemaju perumahan untuk melawat ke lokasi rumah. Apa-apa persoalan mengenai rumah berkenaan boleh diajukan kepada mereka sebelum keputusan untuk membeli rumah dibuat. 

Pembiayaan pinjaman perumahan 

Bagi penjawat awam, kalau korang bercadang untuk membeli rumah, saya cadangkan gunalah pinjaman LPPSA. Tapi perlu ingat, beli rumah melalui pinjaman LPPSA ini untuk duduk atau untuk pelabuaran? Kalau untuk tujuan pelaburan (rumah yang dibeli akan disewa), disarankan menggunakan pinjaman bank. Korang boleh beli hartanah subsale yang nilainya di bawah pasaran supaya korang dapat jana kewangan positif setiap bulan. Jika korang bercadang untuk duduk bersama keluarga, gunalah pinjaman perumahan kerajaan.

Seperti yang dikongsi oleh Cikgu Faizal Hartanah, seorang perunding hartanah yang berdaftar, katanya untungnya kakitangan kerajaan ini berbanding kakitangan swasta, dia boleh buat 2 jenis pinjaman.

1) Pinjaman bank

2) Pinjaman Kerajaan

Jadi, kakitangan kerajaan berpotensi membeli rumah lebih dari 2 biji ke atas untuk dijadikan aset. Berbeza dengan kakitangan swasta yang hanya bergantung kepada pinjaman bank. Bagi kakitangan swasta, untuk rumah pertama dan kedua sahaja boleh dapat pinjaman sebanyak 90%. Untuk rumah ke 3, pinjaman hanya dapat 70% sahaja daripada harga rumah. Lebih tu kena topup lah.

Tapi untuk kakitangan kerajaan, korang boleh dapat dua kali pinjaman sebanyak 100% dengan kadar faedah yang lebih murah iaitu 4.0% berbanding pinjaman bank sekitar 4.5%-5.0%. Walaupun nama di 'blacklist' dalam CCRIS/CTOS untuk melakukan pinjaman bank, masih mampu lagi membeli rumah menggunakan pinjaman LPPSA.

Beli Rumah Jika Mampu Dalam Tempoh Pemulihan Akibat Covid 19 

Dalam keadaan ekonomi sekarang, rasanya ramai yang tak berani membuat keputusan membeli rumah atau hartanah. Pada pendapat peribadi saya, usahlah bertangguh untuk membeli kediaman ini jika sudah berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri. Seeloknya, ambillah peluang untuk membeli hartanah ini pada tempoh pemulihan Covid 19 berikutan jangkaan harga aset itu akan susut. Manafaatkan kadar rendah yang bank sedang berikan ini. 

Perlu diingatkan, jangan bermula dengan membeli rumah yang mahal. Biar kecil dan sederhana. Bila membeli rumah, bukan lihat pada harga tetapi kemampuan kita untuk membayar nanti. Rumah yang dibeli mungkin bukan rumah impian tetapi boleh dijadikan sebagai batu loncatan untuk mendapatkan rumah impian dengan cara menjual semula selepas beberapa tahun kerana nilai harga pasaran meningkat di masa hadapan. 

Saturday, January 30, 2021

Apa Yang Cikgu Perlu Hadapi Untuk Menjalankan PDPR Sepanjang Bekerja Dari Rumah

January 30, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku sebenarnya, baru dapat realization yang setahun or 2 tahun ke hadapan ini, cikgu-cikgu semuanya terpaksa menjadi techno-savvy! Yes, kena pandai segala bagai jenis applications yang ada di Google, lepas tu kena adapt dengan semua yang KPM sudah sediakan, kena ajar parents juga bukan sekadar murid. 

Allahu, betullah orang kata. Bila jadi cikgu, kita kena jadi SEMUANYA! 

Disclaimer

Bila aku cakap berfokuskan cikgu dalam artikel hari ini, aku nak nyatakan yang aku bukanlah nak cakap yang kitorang punya hidup nilah yang PAAAALINGGG SUSAHHHH, PAALINGGG TERKESAN dengan Covid-19. 

Tak, bukan macam tu. Aku tahu semua terkesan, daripada hierarki paling atas, sampai yang paling bawah. Aku juga faham ramai lagi  yang jauh lagi susah daripada kami. Kami masih dapat gaji setiap bulan, tapi, 

AKU NI CIKGU....

Jadi, aku bercerita pun mestilah pasal kecikguan. Takkan nak cerita kisah kedoktoran dan kejururawatan. Dorang tu memang jelas-jelas paling penat dan lelah sekarang ni. Itu pun sanggup lagi manusia-manusia ni mengata-ngata. Mohon doakan keselamatan dan kekuatan tertinggi dikurniakan oleh ALLAH SWT kepada mereka yang sudah banyak berjasa. Insya Allah.

Okay, berbalik pada kisah aku, seorang cikgu.

1. Kena belajar selok belok Delima




DELIMA merupakan satu website dimana semua keperluan, kelebihan, aplikasi, bahan, dan termasuk juga kelas secara online disatukan. Dengan DELIMA, guru dan ibubapa boleh bekerjasama bagi memastikan para murid tidak ketinggalan dalam pembelajaran. Setiap guru dan murid mempunyai login ID dan password masing-masing untuk menggunakan DELIMA.

Bear in mind, cikgu-cikgu ni dah ramai yang berumur, bukan yang muda je. Yang tak berapa suka teknologi. Yang matanya tak berapa nampak. Yang dah senang penat duduk atas kerusi lama-lama. Yang kena makan ubat itu ini hari-hari. Yang susah nak faham dan ingat cara-cara guna peranti dan aplikasi. Tapi! Masih tetap cuba, masih tetap buat sedaya mungkin untuk murid-muridnya.

2. Terpaksa belajar banyak benda baru dalam masa singkat

Walaupun sudah ada Delima dan macam-macam video sedia ada, sebagai guru, kita masih ada keinginan untuk mengajar sendiri, untuk murid dapat melihat wajah kita semasa mengajar. Barulah dia boleh tahu,'Oh.. ini rupanya cikgu Bahasa Inggeris aku di sekolah. Oh.. ni riak wajah kalau dia tengah bersungguh-sungguh mengajar. Laa.. macam ni ke kalau dia tengah ulang benda sama yang dia ajar.' 

Canva.Com yang aku tengah discover sekarang.


Aku sebagai guru, aku nak anak murid kenal aku, tahu muka aku. So, aku sendiri terpanggil untuk buat soalan dalam google form, buat video, upload ke YouTube. Ada juga yang guna medium Tik Tok. Tak cukup dengan tu, belajar pula cara guna PowerPoint dan Canva. Bila tak puas hati dengan kualiti, belajar lagi cara nak dapatkan lighting yang bagus, suara yang jelas, nak kasi pdpr dan video jadi lagi menarik.

Dengan harapan, semoga pelajar sudi 'hadir' masa buat google meet. Semoga pelajar sudi view video. Semoga pelajar sanggup tengok presentation slides. Makanya, selain menjadi jurulatih sukan, doktor, kamus bergerak, cikgu kini melangkah lebih jauh sebagai CONTENT CREATOR pula!

3. Frontliner Perang Dengan Netizen Yang Mengecilkan Hati


Pengajaran dan pembelajaran di sekolah adalah antara perkara yang sangat terkesan apabila semua orang, terutamanya guru dan murid terpaksa stay at home. Aku faham sangat, andai katalah sesebuah wabak mula timbul di sekolah, which sangat ramai warganya berkumpul, memang susah nak handle. Jadi, kita terpaksa berkorban untuk menutup sekolah. 

Makanya, cikgu cikgi juga perlu menguatkan diri sendiri, menabahkan hati, mencekalkan jiwa kerana di masa begini, timbullah mereka yang menambah garam pada luka, yang tak habis-habis mengeji, mencela, mengutuk cikgu. Yelah, Malaysia kan mengamalkan kebebasan bersuara. Bila mulut tak boleh guna, jari jemari pun mula bekerja. Keyboard dengan keypad kan ada depan mata.

Korang rasa macam mana perasaan kami bila baca ni?


'Potong gaji cikgu!'
'Hantar cikgu tolong frontliners di hospital!'
'Cikgu tak mengajar!'
'Tahu share link je, aku pun boleh!'
'Cikgu makan jadi buta!'
'Cikgu makan gaji haram!'

Eh, itu baru sikit, baru kejian tahap 1. Banyak lagi yang tahap-tahap lebih tinggi ditulis jari-jemari mereka yang tidak memahami. Nasib baik dah ada yang menerangkan, gaji kami halal, sebab kami bukan mencuri. Tapi, cubit peha kanan, peha kiri terasa sakit. Bila perkataan 'cikgu' or 'guru' digunakan, cikgu cikgi yang bertungkus lumus ni pun termasuk sekali tau. You ingat, kitorang nak ke semua benda ni jadi?

4. Menghadapi Kesukaran Yang Sangat Berat Untuk BDR


🙏Cikgu bukan cuti. Cikgu bekerja dari rumah. Bekerja pula dengan clients aka students yang masih kecil, masih muda, terutama yang sekolah rendah. Sedangkan bila di rumah, cikgu juga mempunyai anak-anak sebab tak hantar ke pengasuh dan mereka pun tak pergi sekolah. Makan minum kena sedia, dah tak boleh beli di kantin macam biasa. Nak keluar, dah kurang boleh. Tetapi, cikgu masih kena ambil peduli kebajikan murid kerana anak orang lain itu sudah kami anggap seperti anak sendiri.

Pagi-pagi dah cari mak. Dah jumpa, tidur balik. Imagine bila dorang bangun, mak bekerja.

🙏Cikgu kena isi macam-macam borang walaupun sudah menyelesaikan RPH untuk membuktikan yang cikgu sedang bekerja di rumah.  Dan aku rasa, semua ni lebih kepada nak jaga hati netizen yang bitter (yang tak bitter janganlah terasa, please..) sebab selama ini RPH sudah cukup sebagai bukti kami bekerja. Kena clock in, clock out. Kena isi borang harian. Kena prepare slide presentation. Untuk sekolah lain, untuk ppd lain pulak. Kerja bukan berkurang, malah bertambah.

🙏Di rumah, cikgu bayar sendiri bil elektrik dan data internet yang meningkat apabila kami terpaksa berada di rumah sepanjang masa tetapi masih perlu berhubung dengan para murid. Habis je, topup sendiri. Kalau tak, tak boleh berGoogle Meet dengan murid. Bila line tak kuat, menapak pula ke tempat yang dapat signal.

🙏Tugas cikgu memang mengajar budak-budak, tetapi bila semua benda kena buat secara online, cikgu terpaksa menjadi cikgu kepada ibubapa juga, untuk membolehkan anak-anak mendapat akses kepada segala bahan online. Aku tak nafikan, aku memang rasa anxiety, awkward, tak selesa bila mak ayah ada di sebelah anak semasa online meeting. Asyik dengar suara mereka. Takut kena judge, kena komen dengan parents lagi. Yang paling sedih, dapatan ilmu murid susah untuk dipastikan.

🙏Kami juga faham, ada murid yang tak dapat akses kepada pembelajaran online. Signal mungkin lemah. Wifi mungkin tak de. Data mungkin tak mampu ditopup . Mungkin juga tak cukup peranti sebab adik beradik ramai. Peranti mak ayah dibawa pergi kerja. So, masih lagi kena fikir cara untuk dorang dapatkan bahan bercetak juga supaya mereka tidak ketinggalan. 

Itu yang kami buat textbook and activity books drive thru hari tu. Berkampung di sekolah 3 hari membungkus. Semua pelajar, tanpa ketinggalan seorang pun, perlu tahu, mereka tak dilupakan.

🙏Cikgu terpaksa membeli peralatan sendiri untuk membolehkan pdpr berjalan dengan lancar dan optimum seperti microphone, lighting, papan putih, laptop, handphone, dan sebagainya. Sedihnya rasa bila ramai yang tak boleh join, yang tak faham sepenuhnya, dan paling sedih tak boleh nak berdiri tepi meja, bulatkan mata, dan ulang-ulang sampai murid tu faham.

Jomlah Kita Bersatu Hati, Saling Memahami, Berhenti Mengeji Sesama Sendiri


Di IPG, di uni, cikgu belajar untuk mengajar pelajar yang ada di depan mata. Macam mana nak buat lawak, suruh bersalaman kalau pelajar bergaduh, minta ulang sebutan untuk lebih ingat, yadaa yadaa.. Sekarang, kami terpaksa mengajar pelajar daripada jarak berkilometer. And still, kami terima sebab kami tahu betapa pentingnya pembelajaran kepada generasi muda. 

BAGILAH KAMI RUANG DAN PELUANG UNTUK SESUAIKAN DIRI

Hopefully, one day, aku tak perlu dah buat semua ni apabila sekolah boleh dibuka semula, boleh mengajar anak-anak murid dalam kelas, masukkan unsur kecindan supaya semua boleh gelak bila buat benda-benda lawak, boleh marah dorang depan-depan. Oh, tak sangka benda macam ni pun aku akan rindu.

Apa-apa pun, aku juga tengok, ramai yang sudi memahami, sudi mempertahankan kami. Aku nak berterima kasih sangat-sangat. Semoga ibubapa dan guru mampu bekerjasama bagai aur dengan tebing untuk memastikan pendidikan anak-anak tidak terabai di masa-masa sebegini. Mereka masa depan kita. Insya Allah, kita boleh. Saya tolong awak, awak tolong saya.

Bak kata pepatah, We're All In This Together!

ps- Komen mengata-ngata berlebihan aku delete. Aku peduli apa. Wassalaam.

Saturday, January 23, 2021

Ingin Merasa Aroma Daging Salai Yang Sempurna? Cubalah Gaya Negeri Sembilan Ini

January 23, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Baru-baru ni, aku diperkenalkan oleh Nik dengan kesedapan daging salai. Kalau di Kelantan, kami biasa makan daging bakar je dan selama ni, aku ingatkan daging salai itu sama je dengan daging bakar, but I was totally wrong! 

Mereka berbeda sama sekali ya adik kakak. Apetah lagi apabila daging salai itu sejenis yang asal dari Negeri Sembilan. Masak lemak pulak. Sedap hingga menjilat jari tangan dan kaki. Fuuh! 

Daging salai masak lemak cara Negeri Sembilan.

Tapi tu la, benda sedap ini ada satu masalah. Masalah untuk bagi dia rasa sedap dan sempurna. Bau dia, aroma dia, mesti tepat. Barulah daging salai namanya. Disebabkan ramai sangat peminat daging salai ini tidak punya kesempatan, kelapangan dan kerajinan untuk menyalai, makanya silalah dapatkan aneka masakan berasaskan daging salai di Restoran Salai Salai.

Restoran Salai-Salai di Sekitar Selangor dan Kuala Lumpur


Mudah untuk parking kereta.

Restoran Salai-Salai sememangnya terkenal dalam kalangan peminat daging salai sehinggakan mampu membuka 3 buah cawangan iaitu di Shah Alam, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur. Walaupun namanya ada perkataan salai, mereka menyediakan pelbagai jenis masakan tau. Jadi, bukan peminat daging salai je datang makan kat sini, peminat makanan Melayu, western food, ulam ulaman, malah peminat teh buih padu pun ramai-ramai makan berjemaah di sini.

Melimpah ruah teh beng buih ni.

Menu Hidangan Salai Di Restoran Salai-Salai


Jom kita tengok makhluk apa yang disalai dan menjadi hidangan di Restoran Salai-Salai.

1. Daging lembu salai of course.

2. Keli salai untuk yang sukakan ikan darat.

3. Itek salai memang rare habis.

4. Ayam salai kaw kaw.

Daging salai di Restoran Salai-Salai disalai menggunakan tempurung kelapa untuk menghasilkan aroma dan rasa manis yang mampu membangkitkan rasa. Pengunjung yang datang boleh mencium bau daging salai yang semerbak datang dari belakang restoran sejurus melangkah masuk ke dalam restoran tau. Tapi, jangan risau. Tak perlu menunggu pun sebab semua makanan dihidang ala-ala bufet gitew.



Lauk pauk lain pun ada tau, termasuklah masak merah, masak cili padi, dan goreng-goreng.




Ulam-ulaman juga turut disediakan. Barulah pelanggan makan secara sihat dan awet muda. 



Suasana Dalam Restoran Salai-Salai


Antara elemen yang sangat ditekankan di Restoran Salai-Salai adalah status halal dan kesegaran daging yang digunakan serta kebersihan dapur dan restoran. 


Sesekali restoran akan ditutup sementara untuk melakukan proses pembersihan yang lebih menyeluruh. Mereka tahu kepentingan kebersihan dalam industi pemakanan. Yelah, makanan ini orang makan masuk perut. Jadi, kebersihan sentiasa dititiberatkan dan menjadi keutamaan.






Review Daripada Pelanggan


Restoran Salai-Salai sudah mendapat banyak review positif daripada pelanggan mereka. Kebanyakannya mengatakan makanannnya sedap dan lauknya banyak. Senang cerita, mereka sangat berpuas hati dengan rasa makanan, harga lauk pauk dan servis yang ditawarkan di restoran.





Servis Penghantaran Makanan Disediakan


Sepanjang PKP ni, restoran boleh beroperasi dengan sop ketat. Walaupun para pelanggan tidak dibenarkan makan di restoran, semua orang boleh menempah makanan secara online dan mendapatkannya dengan menggunakan servis food delivery. Jadi, jangan malu, jangan segan. Tempah dan nikmatilah kesedapan dan keenakan daging salai dalam keselesaan di rumah. 

Stay safe. Stay at home. Kita jaga kita. Wassalaam.