Friday, October 01, 2021

Tempat Aku Selalu Beli Kasut Untuk Diri Sendiri, Suami dan Anak-anak

October 01, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Korang mesti tahu kan? Kan? Jom aku share lubuk kasut terbaik dan murah untuk beli kasut. Sebelum musim Covid19 dulu, aku selalu ronda-ronda cuci mata di Econsave guys. Yelah, di Muar ni mana ada KLCC, Mid Valley. Econsave pun dah syukur nikmat. Best juga sebab kat situlah adanya kedai kasut kegemaran aku untuk diri sendiri dan anak-anak. Harganya cantik di dompet. Rupanya cantik di mata. Rasanya selesa di kaki. 

xes shoes
XES Shoes, jenama kasut buatan Malaysia.

Inilah tempat favourite aku untuk shoe shopping, tempat aku selalu beli kasut untuk diri sendiri, Nik dan anak, XES Shoes....

Kisah Aku, Cikgu dan Kasut


Sebagai seorang guru, kasut memang memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian aku. Kasut cikgu mesti nak kena selesa dan cantik. Cikgu cantik, barulah murid semangat nak belajar. Tak delah dorang tanya soalan cepu mas 'Kenapa kasut cikgu buruk?' pula. Bukan boleh bagi peluang. Kenapa kena harga marhaen? Sebab bila kasut rosak, senang nak ganti. Tak rasa nak menangis air mata darah bila rosak. Korang bayangkan kalau sejenis Lou******, or Gucc*, or Chan*l yang rosak? Tak ke merah Sungai Muar dibuatnya??? T_T

Cikgu kena berdiri lama semasa mengajar. Kalau kena jaga periksa, tak berenti-renti berjalan dari depan ke belakang kelas. Kena juga sentiasa bergerak dari bilik guru ke kelas lain, ke kantin, ke perpustakaan, padang, dan segenap ceruk sekolah. Bukan sekali ye, tapi berkali-kali dalam sehari. Stamina kena kuat, kasut pun kena hebat! Nak berlari pun senang kalau dapat report budak buat hal dalam tandas. 

Haaa. Itulah pentingnya kasut bagi aku, seorang cikgu.

Kasut di XES Shoes Tidak Mengecewakan


Aku pernah berkenan dengan kasut S******* preloved di Shopee. Semangatlah tunggu abang courier hantar. Warna hitam. Cantik. Tapi bila pakai, kaki sebelah kiri longgar, asyik tercabut bila berjalan. Dah siap tampal pelekat dalam kasut 2 lapis pun, tercabut lagi. Tersadai atas rak bilik guru. Yang satu lagi pun sama. Beli kat kedai pula. Tinggi dah cun. Kaki asyik tercabut juga. Pehal tah kaki aku ni memilih sangat.

Lepas dah macam tu, menyesal tak pergi beli kat XES Shoes je. Padahal dah tahu, kasut XES Shoes memang cantik, selesa dan harga pun sangat berpatutan. Pengalaman aku dengan kasut XES Shoes tidak mengecewakan.  Dulu, aku suka shopping di XES Shoes guna aplikasi telco yang aku guna ni. Memang best. Harga sepasang kasut, boleh dapat 2 pasang kasut dengan tambah RM1 je kalau tak silap. Nak tukar-tukar kasut selalu pun tak rasa bersalah sangat. Muehehehe.

Betapa Bestnya Shopping Kasut di XES Shoes!


promosi di xes shoes
Promo 10.10. Kasut RM10 je????

Pilihan kasut di XES Shoes memang banyak. Nak kasut macam mana? Bertutup? Terbuka? Heels? Flats? Sneakers? Loafers? Sandal? Kasut anak? Kasut kerja? Kasut sukan? Kasut jalan-jalan? Macam-macam jenis, macam-macam design, macam-macam warna. Tinggal pilih je. XES Shoes pun ada koleksi beg tangan dan beg dompet tau.

Sekarang, lagi senang nak shopping kasut sebab XES Shoes dah ada aplikasi sendiri. Sekarang, promosi ulangtahun aplikasi XES Shoes yang pertama dan Back to School tengah berjalan.  Korang  bolehlah download XES Shoes di Google Play Store atau Apple App Store. Jangan lupa sign in guna Facebook. Senang sangat. 

kasut murah di xes shoes

Lepas dah sign in, kita terus dapat kupon RM5 just sebab kita sudi muat turun app. Kemudian, dapat lagi kupon RM8 sebab sudi mendaftar. Baik hati kan XES Shoes ni??? Bolehlah kita guna untuk shopping kasut. Tak lama lagi pun, dah nak start kerja balik kan? Elok sangatlah buat ganti kasut yang dah lekang dalam rak kasut masing-masing tu.

shopping kasut di aplikasi xes shoes
Bersusun-susun promo menanti semua peminat kasut!

XES Shoes sentiasa ada promosi-promosi hebat berganti-ganti. Kadang-kadang, kasut aku. Lepas tu, kasut anak-anak aku. Hari tu, Nik yang memilih bebenar tu pun beli sandal kat XES Shoes tau.

kasut xes shoes untuk seisi keluarga

Kalau nak shopping kasut kasi betul-betul berbaloi, kena sentiasa alert. Jadi, better korang ramai-ramai pergi like Facebook XES Shoes. Barulah tak terlepas promosi best-best. Pandai-pandai ejas masa dan ketika yang terbaik untuk shopping kasut. Kalau nak jimat masa tapi nak shopping kasut depan mata, boleh cuci mata dulu dalam aplikasi, kemudian boleh terus ke outlet XES Shoes terdekat untuk dapatkan kasut pilihan. Mudahnyaaa.

Cara Mengeringkan Kasut Dengan Betul Supaya Tidak Mudah Rosak


Alang-alang korang dah baca sampai sini, meh aku nak kongsi cara mengeringkan kasut yang betul. Barulah XES Shoes korang tahan lagi lama. 
  1. Basuh dengan air sejuk dan sabun macam biasa. Kalau boleh, pilih berus dan sabun yang lembut untuk meminimumkan kesan basuhan pada kasut.
  2. Perah kasut perlahan-lahan untuk mengeluarkan air. 
  3. Gumpalkan kertas surat khabar lama, dan sumbatkan ke dalam kasut. Surat khabar bukan sahaja akan menyerap air, tapi juga membentuk kasut seperti asal.
  4. Letakkan kasut di bawah putaran kipas semasa menjemur kasut. Elakkan menjemur di bawah cahaya Matahari sebab ia menyebabkan warna kasut cepat pudar.
  5. Selepas 2 jam, keluarkan gumpalan surat khabar dalam kasut. Gantikan dengan gumpalan surat khabar yang baru. Boleh diulang beberapa kali.
  6. Biarkan kasut mengering di bawah kipas beberapa jam lagi sehingga betul-betul kering.

Dengan cara ini, kasut akan bersih dan kering tanpa menjadi cepat rosak dan warna pun kurang luntur. Bukan main taram je tau.

Selamat shopping semua! Wassalaam.

Tuesday, September 28, 2021

Produk The Ordinary Original Tapi Murah di Threebs & Co

September 28, 2021 1 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Semenjak kita dalam tempoh pandemik, aku terpaksa bekerja dari rumah. Alhamdulillah, murid dan ibubapa memberi kerjasama yang baik. Tapi, aku terpaksa juga mengakui yang masa aku memang banyak dihabiskan dengan menonton YouTube video tentang skincare dan home cleaning. Asian Mommy Syndrom kot.

Biasanya, kalau skincare review, aku suka tengok YouTuber Mat Saleh sebab reviewnya lebih terperinci. Hairan juga aku macam mana dorang boleh siap hafal satu-satu bahan siap dengan nama saintifik dan dengan fungsi sekali. Jujurnya, setiap kali YouTuber kegemaran aku recommend sesuatu produk, rasa nak sangat cuba. Manalah tahu boleh jadi cantik macam dorang. Kot kot segala parut jerawat kat muka ni boleh hilang. Betul tak?

Aku yakin, bukan aku seorang je yang ada perasaan macam ni. Tapi tulah. Harga produk drugstore dorang pun dah beratus ringgit bila tukar ke matawang kita. Kau rasa sanggup ke aku tak beli pampers anak semata-mata nak sebotol skincare 50ml harga ratus-ratus? Harap-harap tak sanggup. Kesian anak nanti kalau kita sanggupkan jugak.

Beli International Skincare Dengan Harga Lokal di Threebs & Co!


Fret not guys! Akhirnya, aku dah jumpa lubuk produk skincare viral yang original dengan harga marhaen! Yes, you heard me right. Harga marhaen untuk produk yang terkenal di seluruh dunia. Produk Barat? Produk Korea? Paula's Choice? Cerave? Supergoop? Mario Badescu? Purito? Semua ada kat sini tau. Harga? Jauh lagi murah. Percayalaaa.....

Psst.... Dengar cerita, kedai yang letak harga mahal-mahal tu pun, dapat supply daripada tempat ni. Cer tanya depa sendiri betul ke tak. Heheee

Nak tahu tak ni????

1..

2..

3..


lubuk skincare murah
Tadaa!!! Inilah dia!!!


Jom tengok 2 produk terkenal yang aku dapatkan daripada tempatnya ni tau. Produk The Ordinary tau, tapi harga marhaen je. Kerlas kan???

The Ordinary (TO)


The Ordinary merupakan jenama produk kecantikan kulit yang menjadi pilihan ramai peminat skincare apabila mengeluarkan produk dengan bahan yang tertentu bagi membolehkan pengguna memilih sendiri bahan-bahan yang sesuai bergantung kepada keperluan dan jenis kulit masing-masing.

Kali ni, aku rasa nak share tentang 2 produk The Ordinary yang menjadi kegilaan ramai.

1. The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% (30ml) RM45 SAHAJA!


the ordinary





Sebuah formula yang tinggi dengan vitamin dan mineral khas untuk masalah jeraman, memudarkan pori dan menyelesaikan masalah pori tersumbat dengan mengawal penghasilan sebum (minyak).

TO Niacinamide ini sangat sesuai untuk kulit berminyak. Ia mengandungi 2 bahan yang terbukti efektif dalam menyelesaikan masalah jerawat iaitu niacinamide dan zinc, yang juga akan memudarkan pori-pori, meratakan tona kulit dan melembutkan kulit. 

Niacinamide (Vitamin B3) juga mampu menyelesaikan masalah pori kulit tersumbat sambil mengekalkan kelembapan kulit dengan lebih berkesan. Bukan itu sahaja, kajian juga menunjukkan niacinamide mampu mencerahkan tona kulit. Kepekatan tinggi 10% Vitamin B yang disokong dengan zinc akan mengimbangi aspek aktiviti sebum. Hasilnya, setiap aspek kesihatan kulit akan meningkat. 

2. The Ordinary Natural Moisturizing Factor + HA (30ml) RM48 SAHAJA!


the ordinary

Sebuah formula bebas minyak, disokong oleh NMF yang menggabungkan asid amino, asid lemak, asid hyaluronic dan bahan lain yang boleh ditemui di dalam kulit untuk kelembapan segera.

TO NMF + Hyaluronic Acid mampu melindungi bahagian luar kulit untuk mengekalkan kelembapannya. NMF sebenarnya hadir secara semulajadi di dalam kulit. Krim bebas minyak ini memberikan kelembapan segera yang berkekalan kepada kulit dengan penggunaan berterusan.

Produk Original dengan Harga Yang Lebih Berbaloi


Tengoklah sendiri, harga 2 produk ini di Threebs, memang jauh lebih murah daripada tempat-tempat lain. Macam mana aku tahu? Aku tahu la. Produk-produk lain korang tak tengok lagi. Memang lepas ni, tak perlu dah nak menabung 5 bulan gaji semata-mata nak beli skincare. 2 bulan pun dah cukup. Kih3

Yang lagi bestnya, di Threebs ini ada..

Beauty Spellbook

Di Threebs, kita boleh baca macam-macam artikel tentang skincare di bahagian Beauty Spellbook. Penulisnya pun bukan calang-calang. Memang daripada mereka yang pakar tentang kecantikan dan kesihatan kulit.

Penghantaran Percuma

Penghantaran percuma ke seluruh Semenanjung Malaysia diberikan dengan setiap pembayaran melebihi RM100.

Sistem Reward

Poin akan diberikan apabila kita melakukan beberapa aktiviti di website Threebs. Contohnya, 200 poin apabila mendaftar, 10 poin apabila memberikan review dan 1 poin untuk setiap RM1 yang dibelanjakan. Kalau nak shopping kat sini, ajak sekali pak menakan dan mak anjang korang. Nanti boleh la korang kumpul poin banyak-banyak untuk guna buat topup skincare bila dah habis nanti. 

Bijaknya aku...

Sales/Clearance

Bila Threebs buat jualan atau jualan penghabisan stok, harga yang dah sedia murah, bertambah-tambah murah. Ada yang sampai 50% tau. Yang ratus-ratus, tinggal puluh-puluh je. Kau rasa?  Tak ke kita sebagai peminat skincare ni kena grab peluang keemasan macam ni???

Ingat Skincare, Ingat Threebs&Co.



Saturday, September 25, 2021

Tip Rumah Kemas Lepas Dapat 2 Orang Anak Lelaki

September 25, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. The other day, aku ada buat QnA kat Instagram untuk idea update blog. Ada yang suggest tulis tip kemas rumah lepas dapat anak lelaki 2 orang. Honestly and sincerely, aku kena berterima kasih banyak kepada suamiku, yang mampu menyelamatkan rumah kami daripada menjadi kapal karam selepas hadirnya aku sebagai isteri dan 2 orang anak lelaki kami. Guys, selama aku belum kahwin, aku hidup dalam keadaan bersepah bagai kapal karam guys. Kesian roommate aku Si Ain. 

Tip yang aku bakal kongsikan ni pun hasil daripada pemerhatian aku terhadap Nik yang mencorakkan aku, Nazhan dan Nazeem untuk berkemas, walaupun sampai sekarang macam masih tak capai standard dia. πŸ‘€ Yup, macam mana dia mampu mengekalkan kewarasan dalam rumah kami. 

tip rumah kemas

Cara Didik Mengekalkan Rumah Yang Kemas dengan Anak Kecil


No, no such thing as perfect, but LIVEABLE. Penghuninya masih mampu bernafas, kira okay la rumah aku ni. 😝

1. Target Yang Realistik


Ini antara yang paling penting sebelum nak mula mendidik anak-anak berkemas. Kita hendak didik tanpa mencederakan hati anak-anak. Yang ni, aku mengaku, aku pun banyak kali tersasar. Tapi, bila sedar je, cepat-cepatlah kembali ke pangkal jalan. Anak-anak kita kecil lagi. Kemahiran berbahasa, kemahiran motor halus, masih rendah. Body language pun belum mahir. Mentang-mentang nak rumah kemas, budak 2 tahun, sink pun tak sampai lagi, disuruh basuh pinggan.

tip rumah kemas

Elakkan meletakkan expectation yang terlalu tinggi. Didiklah satu persatu. Bukan sekali gus. Letakkan target yang realistik, mampu dicapai, sesuai dengan usia anak. Arahan pula kenalah tetap, jangan asyik berubah-ubah. Anak pun pening. Bersedia untuk beritahu anak secara berulang-ulang sebab kita Tak Mungkin akan berjaya pada cubaan pertama. Anak mungkin buat, tapi kurang sempurna. Anak mungkin akan ulang perkara yang dilarang. Anak mungkin akan lupa. Anak mungkin tidak sengaja. Terima.

2. Bagi Masa dan Peluang Lebih


Perkembangan memerlukan masa. Perubahan memerlukan peluang. Bukan sekali, malah berkali-kali. Bukan budak sahaja, orang dewasa pun sama. Semua perlukan tempoh untuk memulakan rutin atau tabiat yang baru. Orang dewasa pun perlukan masa yang lama, anak kecil lagilah sebab dia sendiri entah faham entah tidak perkataan yang kita guna. Dah cukup baik dia cuba nak ikut sebab hormat dan sayangkan orang tua. Dibuatnya dia sengaja buat the exact opposite, tak ke lagi sakit hati?




Mungkin kita nampak dia dah pandai bercakap. Rupa-rupanya, benda kita sebut hari tu, perkataan baru. Mungkin juga dia tak pandai nak cakap,'Ibu, Along tak faham.' Kita pula ingatkan dia faham. Bila dia buat tak macam yang disuruh, kita bentak-bentak, marah-marah. Selalu lupa yang kita kena sabar. Mungkin dia dah cuba sebaik mungkin untuk ingat pesanan kita, tapi dia terlupa. Allah pun maafkan hambaNya tak lupa atau tak sengaja. Siapa kita? Allahu, kalau teringat apa aku buat sebagai Umi kepada Nazhan dan cikgu kepada murid-murid aku, rasa bersalah yakmat!

3. Bagi Contoh Dulu 


Budak kecil ni, dia kurang mahir berkomunikasi verbal. Perkataan pun masih terhad. Jadi, cara pertama yang paling utama mereka belajar adalah melalui proses meniru. Dia akan tiru perbuatan orang paling rapat dengan dia. Siapa? Kitalah. Mak ayah dia. Kalau ada abang or kakak, dia akan tiru juga. Kalau kita nak rumah kemas, kita kena tunjuk depan anak-anak, cara berkemas. Jangan pula kita yang buat rumah tunggang langgang, anak pula yang kita jadikan robot tukang kemas.




Contohnya, bila Nazhan tengok Nik selalu kemas bilik kerja dia, Nazhan ikut. Bila dia selalu tengok aku menyapu, dia pun nak menyapu. Jangan takut bagi dia menyapu sekejap. Bagi puas hati dia. Jangan expect lantai licin pula. Kalau ada air tumpah, terus bagi kain lap kat dia. Kita lap, dia pun lap sama. Barulah belajar sambil mengaplikasi. Anak kena tahu, sebab kena kemas rumah, rumah dorang tak de orang gaji. Mak ayah dorang pula, bukan hamba. Semua orang kena bekerjasama.

4. Tunjukkan Yang Kita Ketua


Bila aku sebut kita, aku maksudkan Nik. Dia mampu tunjukkan dia ketua keluarga. Sebagai ketua, kami kena ikut dia selagi benda itu memberi kebaikan. Faham konsep itu? Bukan ikut membuta tuli ya. Dalam banyak-banyak benda yang Nik paling berani untuk bersuara, bab kekemasan rumah adalah yang paling dia berani. Kalau jenis malu, takut, payah. Sebab kita sekarang nak didik benda yang ramai orang kurang gemar. Senang cerita, anak-anak payah nak suka.

tip rumah kemas

Bayangkanlah betapa susahnya kami nak deal with each other bab rumah ni memula duduk serumah. Aku paling tak kemas. Dia paling kemas. But, time heals. Cliche as it sounds, it is true. Memula memang payah, tapi lama-lama, standard dia turun sikit, standard aku naik sikit. Balanced. Dengan anak pun sama. Bila nampak mainan bergelimpang, suara dia bergegar on the spot untuk letak tempat yang betul. Dengan aku sekali, bangun kemas selimut dengan cadar dalam bilik. Kau ghase?

5. Latih Anak-anak Seawal Bayi Tau!


Bukanlah bayi baru lahir. Korang pun. Dengan anak-anak, terutamanya Nazhan of course selaku anak sulung, seawal Nazhan start boleh faham sikit-sikit apa yang kita cakap, dia dah suruh Nazhan kemas sendiri barang-barang mainan. Buat macam cara bermain. Cabar anak-anak untuk buat tugas-tugas tu. Tak perlu rasa bersalah, selagi anak tak sakit, tak sengsara sangat, dia boleh terima pembelajaran seawal ini dari rumah. Bagitahu juga kenapa kena kemas. Sebab nak ketenangan. Allah pun suka kebersihan dan kecantikan.

tip rumah kemas

Budak-budak suka je kita bagi barang kat tangan dorang, suruh letak dalam bekas memana. Itu dah jadi hiburan bagi dorang. Nik siap latih Nazhan letak di ruang yang spesifik ye. Tingkat atas belah kiri, dinasour, belah kanan, kenderaan. Tengah, puzzles. Bawah sekali kad bergambar. Mischilaneous pulak kat mana. Macam-macamlah. Jangan main-main. Nazhan tu, selipar dia nampak senget pun dia betulkan. Aku yang letih menengokkan.

6. Jangan Lupa Bagi Upah Kat Anak


Bebudak ni suka show off dengan mak ayah dorang. Apa-apa skil baru yang dia jumpa, mesti nak kena tunjuk kat aku nih. 'Umi! Tengok ni!' Ambil 2 lego, tekan antara 2 jari hantu dengan jari telunjuk. Boom lego meletup! Aku pun, 'Yeaayyy!!!! sambil tepuk tangan. Buat guys. Layankan anak kita. Tak habis duit pun. Setakat senyum, sorak, tepuk tangan, gosok kepala, peluk, cium. Best sebenarnya. Hilang stress.

tip rumah kemas

Aku suka suruh Nazhan dengan Nazeem susun pinggan dekat rak. Kena ikut saiz. Sekarang, Nazeem pun dah slowly boleh letakkan pinggan. Tapi belum spesifik lagi. Lepas dah letak, tepuk tangan sikit. Jangan lupa sebut Wow!!!! Lagi hype mak bapak, lagi anak nak dan ikhlas mengikut arahan, yang akan bertukar menjadi kelaziman, tabiat dan rutin.

7. Bersepahlah Sama-sama


Untuk yang ada anak lebih seorang, berusia pula 7 tahun dan ke bawah, usahakanlah supaya mereka buat sepah bersama-sama. Main sama-sama, sepahkan mainan sama-sama. Makan sama-sama, sepahkan makanan sama-sama. Bila buat sama-sama, kemas pun sama-sama. Satu kerja, sekali harung. Bayangkan, kalau time anak A makan, anak B main. Kena kemas. Lepas tu, tukar posisi pula. Kena kemas balik. Kan dah 2 kali kerja namanya tu? Buat sekali je ye. 

tip rumah kemas

Sabar, Itu Kunci Dia


Dorang kecil tak lama. Masa kecillah masa terbaik untuk menerapkan tabiat-tabiat yang baik dalam diri anak-anak. Namun, dalam tempoh ini jugalah, kita akan mengalami pelbagai masalah. Anak lupa, anak tak nak dengar, anak ulang kesalahan. Ini Normal! Tugas kita, mendidik. Allah akan menetapkan, anak menerima atau tidak didikan itu, pada masa yang Allah suka. Sabar kunci dia. Kita juga akan mengalami pelbagai jenis emosi, positif dan negatif yang akan turut meninggalkan kesan kepada anak-anak. 

Insya Allah, kita akan jadi ibu bapa yang lebih baik hari ini daripada semalam setiap hari. Amiin.

Wednesday, September 01, 2021

Ulangtahun Ke 4 Beranak Anak Pertama, Si Nazhan.

September 01, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tarik nafas, lepas. Repeat 12x. Nervous betul memikirkan masa yang terlalu pantas berlalu terutamanya sepanjang berkurung sepenuh masa di rumah. Sedar-sedar, Nazeem dah 2 tahun. Sekarang, abangnya Si Nazhan, dah masuk umur 4 tahun. Kesiannya anak-anak kita, membesar dalam rumah je. Berdoa selalu ye, keadaan akan jadi normal semula. Amiin.

Nazhan, 4 Tahun Dah You Jadi Anak I


Terima kasih Nazhan
Kau yang pertama memberikanku gelaran seorang ibu
Yang Allah hantarkan menemani hari-hari sepiku
Mengisi kekosongan mendalam di lubuk hatiku

Terima kasih anak sulungku
Hadirmu menghapuskan satu dosa besar dalam hidupku
Semoga mengurangi bebanan dosa di timbangan amalanku
Semoga memberati amalan pahala, untuk syurga yang dituju

Ya Allah, thank you so much for the best son You gave me, that I don't deserve.

Terima kasih permata hatiku
Telah memberikanku tujuan hidup 
Untuk menjaga dan melindungimu
Melahirkan kekuatan dari dalam diriku 
Yang wujudnya ku tak pernah tahu sebelummu

Terima kasih pengarang jantungku
Engkaulah gelombang yang menggegarkan hati
Juga alunan yang menenangkan jiwa
Terus menerus memberi ketenangan dalam kesulitan

Ya Allah, bestow upon him, Your mercy and grace, always.

Harapan Tak Munasabah Umimu


Aku harap sangat anak-anak aku akan duduk dekat je dengan aku sampai aku mati. I mean, bila dia masuk sekolah menengah, dia pergi je kat Maahad Muar. Tak pun SAMURA. Kalau tak dapat, sekolah menengah depan taman perumahan ni jelah. Habis SPM, dia pergi UTHM je lah. Boleh ulang alik. Kalau penat sangat, boleh aku gagahkan lagi melawat tiap hujung minggu. Senang cerita, sekarang juga aku menabung duit untuk beli kereta untuk dia. 

Ya Allah, guide him to always be on the right path.

Bila dia masuk degree, dia buat pembelajaran jarak jauh je, boleh dia stay kat rumah aku. Tak pe, aku akan buat jadual untuk dia belajar dan bergembira. Kalau dia nak travel, aku pergi dengan dia. Nanti aku belanja setakat mampu. Dia akan nampak aku dalam flight pergi dan balik je. Aku tak kisah. Duduk hotel lain-lain pun tak pe. Kalau dia nak bawak kawan je jalan-jalan, aku rela stay je kat hotel. Aku takkan ganggu.

Yaa Allah, grant him the best partner to share his life. Ehemm...

Bila dia kahwin, bawa menantu aku duduk rumah aku boleh tak? Kalau tak boleh? Boleh tak nak dia duduk taman perumahan yang sama je. Aku janji takkan gaduh dengan menantu aku. Aku akan ikut semua menantu aku cakap asalkan semua bahagia. Boleh tak macam tu? T_T

I will be so lonely without you Nazhan.. It will be too much to bear.. 

Yaa Allah, let we unite again in Jannah.. Amiin.

Aku Tahu, Realitinya Tidak Begitu. I'm Sorry..



Happy Birthday anak kesayanganku, Nazhan. Thank you for merely existing in my life. Thank you just for being you. The one yang hari-hari cakap

'Cantiknya umi.'
'Umi. Saaayang umi.'

Kadang-kadang cakap

'Umi, jangan sedih.'
'Umi, jangan nangis.'
'Umi. Jangan gaduh. Tak baik.'


Just so you know, you are my source of strength. Strength to go further in life, to go beyond than what I thought I can be, what I thought I can do. Thank you so much for making me, a mother to you. The best role I have ever played in my life too. I hope you would think so too...


I am so sorry for the times that I lose control that I hurt you. I am so sorry for losing it. I am so sorry for venting my anger towards you. I am so sorry that I don't do better for you. I am so sorry for not being a better mother for you. But, I will keep trying, and please, don't ever lose your hopes on me.




I have not much to say. I just wanna keep repeating, I love you so so so so much! Just imagining one day we will have to part ways, scares me. I will keep praying, and praying, that you will stay by my side forever. Bila dah habis masa kita di dunia, kita sambung jadi umi dan anak di syurga. Insya Allah.




Apa-apa pun jadi, kau kena jaga adik kau si Nazeem ni elok-elok. Ingat pesan umi ni.




Happy Birthday Sayangku, Nazhan!

Hari-hari umi berdoa, lepas selesai ujian kita di dunia, kita akan bersatu balik di syurga.. Amiin..

ps- Aku memang kena minta maaf dengan Nazeem kalau terlebihkan Nazhan sebab, dia anak sulung, aku anak sulung. Mungkin ter-bias di situ. Hahaha. 

Thursday, August 05, 2021

Nazeem Pun Dah Umur 2 Tahun?

August 05, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. For those yang tak tahu, which korang kena tahu. Nazhan anak pertama aku. Nazeem anak kedua aku. 19 Julai 2021, Nazeem sambut birthday yang kedua. Surprise! Aku sekarang, ada dua anak. Sorang nak masuk 4 tahun. Sorang lagi, dah 2 tahun. Aku? Korang tekalah umur aku yang agak kertu dah sekarang. T_T

Amazing sangat bila setiap kali birthday anak, kita akan terbayangkan kesakitan melahirkan depa depa ni. How come they came out safely from our cervical track, then puff!! Dah besar! Dah 2 tahun, 3 tahun, 4 tahun. Lepas tu, mulut terus berkata,"Tak nak dah. Tak nak dah." Then lepas tu,"Rindunya masa dorang menetek dulu. Nak kena mengandung lagi ke ek?" 

Air mata pun berlinangan. Mak mak semua macam ni ke? Kecelaruan emosi sungguh.πŸ’πŸ’πŸ’

hari lahir kedua nazeem
Ingat nak sambut sekali sebab beza tarikh lahir dorang sebulan je. Tapi..

Nazeem, just so you know. I love you so much. You were so awaited. We were so planning to have you so that Nazhan tak perlu lagi buat muka sedih gelek trak mainan dia sorang-sorang. Nazeem, if only you know, how much we all love you sayang.

sambutan hari jadi nazeem
Nak sambut lagi sekali la sebab I nak makan kek. :)

Umi, abi, dan Nazhan, semua pernah saja-saja kejut you daripada tidur sebab kami rindu dengar you uk ak ak uk, tiru bunyi monyet. Lepas tu, you makan. You suka makan. Bila makan, memang banyak. Puas hati kalau masak untuk you. Tak macam abang you. Lalalaa. Ada time, you makan sendiri sampailah you kenyang, you tak tahu nak letak kat mana, you datang suap kat mulut kitorang. Allah, sweet sangat you nih. πŸ’“πŸ’“πŸ’“

kek hari jadi nazeem
Pecan cake. First time. Sedap, tapi kalau kurang manis sikit, lagi sedap.

Nazeem, if I can, I akan annouce you sebagai bayi paling mudah dijaga. Sentiasa membenarkan umi dan abi rehat dengan cukup dari mula-mula lahir sampai sekarang. Oh, ada juga kadang-kadang you buat hal. I tepuk bontot pun tak jalan. Rupa-rupanya, you nak tangan abi you yang tepukkan. Okay, Nik, your turn. Menetek dengan jayanya. Makan pun dengan lahapnya. Alhamdulillah. 

You are such an easy baby sampailah tiba masa I nak kena mandikan you dan gosokkan gigi you. Opppss!!! πŸ‘ΆπŸ‘ΆπŸ‘Ά 

bergambar anak menangis
Birthday boy nervous kot masa ni.

I terkilan sangat hidup you dipenuhi dengan kehidupan di dalam rumah semata-mata gara-gara wabak Covid19 yang melanda. Tapi, it gave me the opportunity untuk breastfeed you sampai 2 tahun. Alhamdulillah sangat. Bila sampai 2 tahun, you memang okay sangat-sangat bagi kerjasama untuk weaning. Sekarang ni pun, dah kira settle dah bab menyusukan you. Kadang-kadang, I pula yang gedik offer. Rindu nak berpelukan dengan you. Hahahaha. 

You memang the best!

nazhan sambut hari jadi nazeem
Si Abang excited tengok ada balloons. :)

Just so you know, walaupun kengkadang Nazhan jealous dengan you, dia prefer tidur sebelah you daripada tido sebelah i. It is kinda hurting, but a good kind of hurt sebab I am so happy, so glad that he loves you that much. I harap sangat you both akan love each other, be for one another, FOREVER. Yes, until I am no longer.

birthday nazeem
Umi? Pakai seluar tidur je weh.

ootd muja
Okaylah, tukar pakai skirt sikit. Baru vogue!

Happy 2nd Birthday Nazeem!


May Allah shower you with happiness, greatness, and joyfulness!
May Allah guide every second of your life that you never stray from the right path!
May you get the best of the bests coz you deserve every single one of them!
Lastlly, may we, all of us, be united from now till Jannah!

Insya Allah. Amiin yaa rabbal aalamiin.

Friday, June 04, 2021

SHRMZDB- Menyambut Raya 2021 Dalam Suasana PKP 3.0

June 04, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Before 2020, tak pernah terlintas dalam fikiran aku yang hampir seluruh dunia akan menyambut setiap perayaan di dalam rumah sahaja gara-gara Covid-19. Now, I have experienced this kind of raya Aidilfitri for 2 times. YES, dah 2 kali beraya dalam keadaan,

NO OPEN HOUSE
NO FRIENDS
NO EXTENDED FAMILY MEMBERS
ONLY THE CLOSEST FAMILY MEMBERS (even this one still restricted. T_T)

Raya tahun lepas, aku sekeluarga direzekikan dengan berada di kampung, sebab sempat balik for school holiday. So, masih dapat bersalaman dengan umi, abah, adik beradik yang ada kat sana.Tahun ni, sekali lagi merasainya, malah makin sikit tangan yang disalam. Aku hanya beraya dengan Nik, Nazhan dan Nazeem. Semoga, pengalaman ini tiada kali ketiganya.

Sedih teramat, tak boleh nak dibayangkan. Mengenangkan umi dan abah yang makin berusia. Abah tetiba sakit dada. Umi tetiba sakit kaki sampai masuk wad. And here I am, in Muar, doing nothing to help as a daughter. Mak mertua pula tak lalu makan. Selalu teringatkan bapa mertua yang dah pergi meninggalkan kami semua tahun lepas. Stress sangat. :'(

Apa-apa pun, sebagai umat Islam. Kita kena juga sambut hari kemenangan kita pada 1 Syawal. So, aku dengan Nik still beli baju raya untuk kami sekeluarga. Usaha juga untuk menggembirakan anak-anak. Belilah juga kuih raya. Makanan raya, jiran bagi. Bab masak, errrrmmm.. kita kan kena support peniaga kat luar sana. :P

From my family, to yours,

raya pkp

Dosa ini terlalu banyak untuk dikira
Ada yang nampak dimata
Ada yang sengaja, tak kurang juga yang tidak
Ada yang perasan dibuat
Ada yang tak perasan terbuat
Ada yang jelas, ada yang kabur
Ada yang ingat, ada juga yang lupa

Maka maafkanlah kami anda tersalah biaca, terbuat tak kena, terguris di dada
Ampunkanlah kerana insya Allah, kami pun memaafkan sama.
Wassalaam.

Saturday, May 29, 2021

Aktiviti Seronok Bersama Anak Di Rumah Ketika Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) 3.0

May 29, 2021 0 Comments
Aktiviti Seronok Bersama Anak Di Rumah Ketika Perintak Kawalan Pengerakan (PKP) 3.0 l Memandangkan kerajaan telah mengumumkan Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) buat kali ketiga, jadi masa yang terluang yang ada ketika bersama anak-anak dirumah haruslah dimanafaatkan dengan sebaiknya. Berbanding dengan orang dewasa yang diberi kelonggaran untuk keluar rumah atas faktor kerja dan membeli barang keperluan harian, kanak-kanak pulak mempunyai pengerakan terhad di mana mereka perlu berada di rumah 24 jam sehari bagi mengelak terdedah kepada bahaya Covid 19. Memang stress!

Saya sendiri tak menghantar anak-anak ke taska yang berdekatan bimbang risiko jangkitan walaupun bayaran telah dibuat untuk bulan tersebut. Tak kisah pasal duit tu, yang penting anak-anak selamat di rumah. Cuak tengok dengan bilangan kes yang meningkat setiap hari. Biarlah diorang berada dalam jagaan kita ketika tempoh lockdown dilaksanakan.


Sebagai ibu bapa yang prihatin, janganlah kita biarkan anak-anak hidup dalam kebosanan, terperap dalam rumah tanpa aktiviti sepanjang tempoh PKP ini. Asyik mengadap tv dari pagi sampai malam pun tak bagus jugak untuk perkembangan otak dan fizikal diorang. 

Macam saya sendiri, saya cuba sedaya yang termampu untuk seimbangkan antara aktiviti akademik dengan aktitivi yang menyeronokkan untuk dibuat bersama dengan anak-anak nanti supaya masa mereka dapat diisi dengan perkara-perkara yang berfaedah.

Aktiviti Kami Bersama Anak-Anak Sepanjang Tempoh Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) 3.0

Sebenarnya banyak aktiviti yang berfaedah dan menyeronokkan yang ibu bapa boleh buat sepanjang tempoh 14 hari berada di rumah. Daripada membiarkan anak-anak terperap dalam rumah, apa kata kita gunakan waktu tersebut dengan mencipta perkara yang berfaedah untuk dilakukan bersama. Aktiviti-aktiviti yang saya cadangkan ini boleh dilakukan di dalam rumah dan juga di luar kawasan rumah. Ingat, perkarangan rumah sahaja ye!

Antara aktiviti-aktiviti yang saya dan suami praktikkan untuk mengisi masa lapang anak-anak seperti :


#1. Sediakan ruang untuk anak-anak conteng sepuas-puasnya. Untuk elakkan dinding jadi mangsa contengan, saya beli Mini Chalkboard & Whiteboard yang frame double sided. Yang ni saya beli di kedai DIY, harga dalam RM45, khas untuk diorang menulis ABC, melukis gambar atau menzahirkan apa-apa je perasaan mereka dengan marker pen. Bagi diorang conteng puas-puas kat situ.

#2. Jika korang ada anak kecil macam saya yang berumur 3 atau 4 tahun, inilah peluang melatih anak guna tandas untuk membuang air besar dan kecil. Alhamdulillah, anak saya yang sulung dah berjaya dilatih setiap kali nak membuang. Mungkin kali pertama susah sedikit tapi cuba gunakan masa 2 minggu ini untuk latih diorang supaya membuang dalam tandas. Lampin hanya dipakai pada waktu malam sahaja (jika perlu).


#3. Beli permainan yang anak suka. Anak saya ni dia obses dengan dinosaur dan permainan jenis kereta dan lori. Dia punya knowledge tentang dinosaur tu sampai hampir kenal semua jenis nama dinosaur seperti Tyranasaurus Rex, Triceratops, Brachiosaurus dan banyak lagi la. Dalam bakul, penuh dengan koleksi dinosaur serta kenderaan yang dia minat. Setiap kali pergi DIY, itulah yang dimintanya. Selain daripada tu, kalau korang tengok dalam gambar tu dalam kotak warna merah biru yang mengandungi set Lego yang dibeli dari Grolier. 

#4. Terap budaya solat berjemaah. Setiap kali waktu maghrib, anak saya yang sulung berumur 4 tahun akan dipanggil untuk solat magrib berjemaah. Lepas mandi, kami bentangkan sejadah untuk solat bersama. Walaupun telah diajar di taska, tapi untuk praktikal, mak dan ayah adalah guru yang terbaik. Anak saya akan ikut bacaan dan pengerakan dalam solat sampai solat tu habis. Dah selesai solat, doakan semoga Covid 19 cepat-cepat hilang dari dunia ni untuk kita hidup seperti biasa.


#5. Bersihkan halaman rumah. Setiap pagi atau petang, saya akan ajak anak-anak untuk bermain di halaman rumah sambil-sambil tanam pokok atau cabut rumput. Janganlah biarkan diorang terperap dalam rumah je dengan gadget, keluar rumah sekejap untuk sedut udara luar. Kadang-kadang ada kucing jiran datang melepak kat tepi pokok. Memang excited la anak saya ni dapat pegang dan main dengan kucing.

#6. Kemas rumah selepas penat bermain. Selepas dah puas bermain, biasanya saya ajar anak terutamanya yang sulung untuk kemas semula dan letak permainan di tempat asal. Jangan biarkan barang-barang yang dimainkan tu bersepah merata-rata. Motifnya kat sini kita nak semai budaya disiplin, dimana tanggungjawab dia untuk kemas balik barang permainan tu. Kalau anak dah besar, tanamkan rasa tanggungjawab diorang untuk kemaskan bilik tidur, sapu lantai, bersihkan tandas, lipat baju dan sebagainya dalam tempoh PKP ini.


#7. Aktivit mewarna. Luangkan masa dengan anak-anak dengan dengan aktiviti mewarna kerana banyak kebaikan yang diperolehi seperti meningkatkan daya tumpuan, membentuk kordinasi tangan-mata, merangsang kemahiran jari-tangan dan seterusnya mengeratkan hubungan. Kalau anak dah besar, beri tumpuan pada kerja sekolah atau modul yang telah disediakan oleh guru kepada anak dan bantu mereka dalam memahami tugasan yang diberikan. 

#8. Ajak anak basuh kereta bersama setiap hujung minggu. Bagi saya, bila kereta dah nampak kotor, biasanya akan panggil anak sekali untuk tolong cuci kereta tu. Bukan nak sangat cuci kereta tu, tapi lebih kepada nak family bonding. Sebenarnya main air ni bagus tau untuk rangsang good emotion dan self esteem anak.

Aktiviti Diselang Seli Dengan Permainan Atas Talian (Online Games)

Selain dari aktiviti-aktiviti yang disebut diatas, permainan atas talian (online games) juga boleh dijadikan sebagai salah satu indoor activity dengan anak-anak untuk mereka menghilangkan rasa bosan dan jemu berada di rumah. Antara kebaikan online games seperti :

- menghilangkan tekanan dengan permainan yang menyeronokkan.
- merapatkan hubungan antara ibu bapa dengan anak-anak.
- merangsang daya fikir dan perkembangan (bergantung pada jenis games)

Tapi disebalik kebaikan, ada juga keburukannya. Cuma pemantauan daripada mak ayah itu perlu supaya anak-anak tidak lalai dengan online games yang dimainkan tu. Pemilihan jenis online games juga perlu diteliti untuk pastikan permainan yang dimainkan tu tidak ada unsur-unsur negatif seperti keganasan, pornografi, judi dan sebagainya.


Sebagai contoh, anak saya yang berumur 4 tahun, saya hanya benarkan untuk dia bermain permainan online yang berbentuk pendidikan dan kekeluargaan sahaja seperti Colour & Shape Art Game, Dot to Dot Animals Drawing Game dan beberapa online games yang lain. Ada yang kami install dalam handphone dan ada jugak yang dimainkan secara atas talian seperti Plays.Org.

Ajak Anak Bermain Games Percuma Di Website Plays.Org

Untuk pengetahuan korang, Plays.Org ini adalah website yang menawarkan lebih 150 permainan video atas talian secara percuma (Free Online Video Games). Sesuai untuk dimainkan oleh semua golongan pada bila-bila masa sahaja. Yang penting, tiada caj yang dikenakan setiap kali anak-anak kita nak main. Setiap hari ada je game yang baru dan terkini akan dimasukkan ke dalam website ini. Macam menarik kan!


Berbanding dengan games yang lain, permainan di Plays.Org ini menjimatkan ruang hard disk di laptop/komputer dan jimat space di smartphone kerana ianya boleh dimainkan secara terus tanpa perlu download. Tak perlu daftar nama dan email atau masukkan maklumat pasal diri korang. Buka je browser dan boleh terus main.

Di bawah adalah contoh-contoh senarai permainan atas talian (online games) yang ada di website Plays.Org. Kalau korang scroll ke bawah, ada senarai kategori bagi setiap games yang telah disediakan. 


Part yang paling best bila main online games di Plays.Org ni korang tak perlu risau dengan gangguan iklan sebab tidak ada iklan pop up ads akan keluar. Biasanya kalau main free games yang lain sama ada di smartphone atau laptop, terlalu banyak sangat iklan yang keluar sampai ganggu konsentrasi. Berbeza dengan online games di website ini, rasa smooth je permainan tanpa iklan yang annoying.

Antara Online Games Di Website Plays.org Yang Anak Suka

Bagi anak saya, game yang dia paling excited untuk main ialah game jenis shape. Kalau dalam buku latihan, biasanya ada pelbagai jenis shape yang disediakan untuk kanak-kanak mewarna seperti circle, square, star, heart dan banyak lagi la. Sebab dia dah bosan nak mewarna guna pensel warna, jadi cuba search dalam katalog website ni dan terjumpa satu game iaitu Play Cute Shapes.

First time dapat kemain excited dia..siap menjerit cakap Along nak main..


Yeayyy...dah siap..dah boleh simpan kerja Along katanya..


Play Cute Shapes ini sejenis permainan yang simple tetapi bentuk permainannya yang menarik. Secara tak langsung, ianya membantu untuk belajar bentuk dan warna dalam permainan. Bila dah siap, hasil kerja tersebut boleh disimpan dalam bentuk JPEG.

Kadang-kadang sekali dengan saya terjebak untuk main game dalam website ni. Dulu masa pergi fun fair, selalu jugak main game shooting. Tapi musim PKP ni, banyak tempat yang ditutup. Ternampak pulak game shooting , so boleh la lepas geram dengan game ni. Yang penting, nak dapat markah tinggi untuk game shooting ni, mata dan tangan yang klik mouse tu kena cepat. Fuhh..dapat main game ni dapatlah hilang stress dengan keadaan semasa ni.

Pilihan Permainan Yang Ada di Website Plays.Org

Terdapat banyak pilihan untuk kategori games yang korang boleh main secara percuma di website Plays.Org ini , hanya pilih jenis games pada bahagian katalog yang disediakan di dalam website ini seperti gambar di bawah. Bila dah masuk website ni, korang kena scroll down untuk tengok katalog bagi setiap games.


Games yang menjadi pilihan ramai biasanya akan terpapar di homepage seperti mini golf, the sorcerer, hero rescue dan footstar. Pilihan game lain seperti arcade classic - neon invaders, brick out, pack rat dan tetris ramai yang main. Base defense dan simulation games pun ada. Memang banyak games yang korang boleh main..memang tak terkira!

Duduk Di Rumah, Luang Masa Bersama Dengan Anak Dengan Aktiviti Berfaedah

Terpulanglah pada korang sebagai ibu bapa untuk kurangkan bosan anak berada di rumah ketika musim PKP ini. Boleh lakukan apa sahaja aktiviti untuk mengisi masa lapang mereka asalkan ianya tidak melibatkan aktiviti luar. Kes semakin meningkat setiap hari dan elakkan anak-anak terdedah kepada bahaya.

Yang berminat dengan permainan atas talian (online games), boleh singgah ke website Plays.Org untuk bermain dengan pelbagai games menarik yang disediakan tanpa perlu download, tak perlu daftar dan tak perlu bayar apapun. Just enjoy the games with your beloved family.

Have fun, stay home and stay safe.