Saturday, January 30, 2021

Apa Yang Cikgu Perlu Hadapi Untuk Menjalankan PDPR Sepanjang Bekerja Dari Rumah

January 30, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku sebenarnya, baru dapat realization yang setahun or 2 tahun ke hadapan ini, cikgu-cikgu semuanya terpaksa menjadi techno-savvy! Yes, kena pandai segala bagai jenis applications yang ada di Google, lepas tu kena adapt dengan semua yang KPM sudah sediakan, kena ajar parents juga bukan sekadar murid. 

Allahu, betullah orang kata. Bila jadi cikgu, kita kena jadi SEMUANYA! 

Disclaimer

Bila aku cakap berfokuskan cikgu dalam artikel hari ini, aku nak nyatakan yang aku bukanlah nak cakap yang kitorang punya hidup nilah yang PAAAALINGGG SUSAHHHH, PAALINGGG TERKESAN dengan Covid-19. 

Tak, bukan macam tu. Aku tahu semua terkesan, daripada hierarki paling atas, sampai yang paling bawah. Aku juga faham ramai lagi  yang jauh lagi susah daripada kami. Kami masih dapat gaji setiap bulan, tapi, 

AKU NI CIKGU....

Jadi, aku bercerita pun mestilah pasal kecikguan. Takkan nak cerita kisah kedoktoran dan kejururawatan. Dorang tu memang jelas-jelas paling penat dan lelah sekarang ni. Itu pun sanggup lagi manusia-manusia ni mengata-ngata. Mohon doakan keselamatan dan kekuatan tertinggi dikurniakan oleh ALLAH SWT kepada mereka yang sudah banyak berjasa. Insya Allah.

Okay, berbalik pada kisah aku, seorang cikgu.

1. Kena belajar selok belok Delima




DELIMA merupakan satu website dimana semua keperluan, kelebihan, aplikasi, bahan, dan termasuk juga kelas secara online disatukan. Dengan DELIMA, guru dan ibubapa boleh bekerjasama bagi memastikan para murid tidak ketinggalan dalam pembelajaran. Setiap guru dan murid mempunyai login ID dan password masing-masing untuk menggunakan DELIMA.

Bear in mind, cikgu-cikgu ni dah ramai yang berumur, bukan yang muda je. Yang tak berapa suka teknologi. Yang matanya tak berapa nampak. Yang dah senang penat duduk atas kerusi lama-lama. Yang kena makan ubat itu ini hari-hari. Yang susah nak faham dan ingat cara-cara guna peranti dan aplikasi. Tapi! Masih tetap cuba, masih tetap buat sedaya mungkin untuk murid-muridnya.

2. Terpaksa belajar banyak benda baru dalam masa singkat

Walaupun sudah ada Delima dan macam-macam video sedia ada, sebagai guru, kita masih ada keinginan untuk mengajar sendiri, untuk murid dapat melihat wajah kita semasa mengajar. Barulah dia boleh tahu,'Oh.. ini rupanya cikgu Bahasa Inggeris aku di sekolah. Oh.. ni riak wajah kalau dia tengah bersungguh-sungguh mengajar. Laa.. macam ni ke kalau dia tengah ulang benda sama yang dia ajar.' 

Canva.Com yang aku tengah discover sekarang.


Aku sebagai guru, aku nak anak murid kenal aku, tahu muka aku. So, aku sendiri terpanggil untuk buat soalan dalam google form, buat video, upload ke YouTube. Ada juga yang guna medium Tik Tok. Tak cukup dengan tu, belajar pula cara guna PowerPoint dan Canva. Bila tak puas hati dengan kualiti, belajar lagi cara nak dapatkan lighting yang bagus, suara yang jelas, nak kasi pdpr dan video jadi lagi menarik.

Dengan harapan, semoga pelajar sudi 'hadir' masa buat google meet. Semoga pelajar sudi view video. Semoga pelajar sanggup tengok presentation slides. Makanya, selain menjadi jurulatih sukan, doktor, kamus bergerak, cikgu kini melangkah lebih jauh sebagai CONTENT CREATOR pula!

3. Frontliner Perang Dengan Netizen Yang Mengecilkan Hati


Pengajaran dan pembelajaran di sekolah adalah antara perkara yang sangat terkesan apabila semua orang, terutamanya guru dan murid terpaksa stay at home. Aku faham sangat, andai katalah sesebuah wabak mula timbul di sekolah, which sangat ramai warganya berkumpul, memang susah nak handle. Jadi, kita terpaksa berkorban untuk menutup sekolah. 

Makanya, cikgu cikgi juga perlu menguatkan diri sendiri, menabahkan hati, mencekalkan jiwa kerana di masa begini, timbullah mereka yang menambah garam pada luka, yang tak habis-habis mengeji, mencela, mengutuk cikgu. Yelah, Malaysia kan mengamalkan kebebasan bersuara. Bila mulut tak boleh guna, jari jemari pun mula bekerja. Keyboard dengan keypad kan ada depan mata.

Korang rasa macam mana perasaan kami bila baca ni?


'Potong gaji cikgu!'
'Hantar cikgu tolong frontliners di hospital!'
'Cikgu tak mengajar!'
'Tahu share link je, aku pun boleh!'
'Cikgu makan jadi buta!'
'Cikgu makan gaji haram!'

Eh, itu baru sikit, baru kejian tahap 1. Banyak lagi yang tahap-tahap lebih tinggi ditulis jari-jemari mereka yang tidak memahami. Nasib baik dah ada yang menerangkan, gaji kami halal, sebab kami bukan mencuri. Tapi, cubit peha kanan, peha kiri terasa sakit. Bila perkataan 'cikgu' or 'guru' digunakan, cikgu cikgi yang bertungkus lumus ni pun termasuk sekali tau. You ingat, kitorang nak ke semua benda ni jadi?

4. Menghadapi Kesukaran Yang Sangat Berat Untuk BDR


🙏Cikgu bukan cuti. Cikgu bekerja dari rumah. Bekerja pula dengan clients aka students yang masih kecil, masih muda, terutama yang sekolah rendah. Sedangkan bila di rumah, cikgu juga mempunyai anak-anak sebab tak hantar ke pengasuh dan mereka pun tak pergi sekolah. Makan minum kena sedia, dah tak boleh beli di kantin macam biasa. Nak keluar, dah kurang boleh. Tetapi, cikgu masih kena ambil peduli kebajikan murid kerana anak orang lain itu sudah kami anggap seperti anak sendiri.

Pagi-pagi dah cari mak. Dah jumpa, tidur balik. Imagine bila dorang bangun, mak bekerja.

🙏Cikgu kena isi macam-macam borang walaupun sudah menyelesaikan RPH untuk membuktikan yang cikgu sedang bekerja di rumah.  Dan aku rasa, semua ni lebih kepada nak jaga hati netizen yang bitter (yang tak bitter janganlah terasa, please..) sebab selama ini RPH sudah cukup sebagai bukti kami bekerja. Kena clock in, clock out. Kena isi borang harian. Kena prepare slide presentation. Untuk sekolah lain, untuk ppd lain pulak. Kerja bukan berkurang, malah bertambah.

🙏Di rumah, cikgu bayar sendiri bil elektrik dan data internet yang meningkat apabila kami terpaksa berada di rumah sepanjang masa tetapi masih perlu berhubung dengan para murid. Habis je, topup sendiri. Kalau tak, tak boleh berGoogle Meet dengan murid. Bila line tak kuat, menapak pula ke tempat yang dapat signal.

🙏Tugas cikgu memang mengajar budak-budak, tetapi bila semua benda kena buat secara online, cikgu terpaksa menjadi cikgu kepada ibubapa juga, untuk membolehkan anak-anak mendapat akses kepada segala bahan online. Aku tak nafikan, aku memang rasa anxiety, awkward, tak selesa bila mak ayah ada di sebelah anak semasa online meeting. Asyik dengar suara mereka. Takut kena judge, kena komen dengan parents lagi. Yang paling sedih, dapatan ilmu murid susah untuk dipastikan.

🙏Kami juga faham, ada murid yang tak dapat akses kepada pembelajaran online. Signal mungkin lemah. Wifi mungkin tak de. Data mungkin tak mampu ditopup . Mungkin juga tak cukup peranti sebab adik beradik ramai. Peranti mak ayah dibawa pergi kerja. So, masih lagi kena fikir cara untuk dorang dapatkan bahan bercetak juga supaya mereka tidak ketinggalan. 

Itu yang kami buat textbook and activity books drive thru hari tu. Berkampung di sekolah 3 hari membungkus. Semua pelajar, tanpa ketinggalan seorang pun, perlu tahu, mereka tak dilupakan.

🙏Cikgu terpaksa membeli peralatan sendiri untuk membolehkan pdpr berjalan dengan lancar dan optimum seperti microphone, lighting, papan putih, laptop, handphone, dan sebagainya. Sedihnya rasa bila ramai yang tak boleh join, yang tak faham sepenuhnya, dan paling sedih tak boleh nak berdiri tepi meja, bulatkan mata, dan ulang-ulang sampai murid tu faham.

Jomlah Kita Bersatu Hati, Saling Memahami, Berhenti Mengeji Sesama Sendiri


Di IPG, di uni, cikgu belajar untuk mengajar pelajar yang ada di depan mata. Macam mana nak buat lawak, suruh bersalaman kalau pelajar bergaduh, minta ulang sebutan untuk lebih ingat, yadaa yadaa.. Sekarang, kami terpaksa mengajar pelajar daripada jarak berkilometer. And still, kami terima sebab kami tahu betapa pentingnya pembelajaran kepada generasi muda. 

BAGILAH KAMI RUANG DAN PELUANG UNTUK SESUAIKAN DIRI

Hopefully, one day, aku tak perlu dah buat semua ni apabila sekolah boleh dibuka semula, boleh mengajar anak-anak murid dalam kelas, masukkan unsur kecindan supaya semua boleh gelak bila buat benda-benda lawak, boleh marah dorang depan-depan. Oh, tak sangka benda macam ni pun aku akan rindu.

Apa-apa pun, aku juga tengok, ramai yang sudi memahami, sudi mempertahankan kami. Aku nak berterima kasih sangat-sangat. Semoga ibubapa dan guru mampu bekerjasama bagai aur dengan tebing untuk memastikan pendidikan anak-anak tidak terabai di masa-masa sebegini. Mereka masa depan kita. Insya Allah, kita boleh. Saya tolong awak, awak tolong saya.

Bak kata pepatah, We're All In This Together!

ps- Komen mengata-ngata berlebihan aku delete. Aku peduli apa. Wassalaam.

Saturday, January 23, 2021

Ingin Merasa Aroma Daging Salai Yang Sempurna? Cubalah Gaya Negeri Sembilan Ini

January 23, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Baru-baru ni, aku diperkenalkan oleh Nik dengan kesedapan daging salai. Kalau di Kelantan, kami biasa makan daging bakar je dan selama ni, aku ingatkan daging salai itu sama je dengan daging bakar, but I was totally wrong! 

Mereka berbeda sama sekali ya adik kakak. Apetah lagi apabila daging salai itu sejenis yang asal dari Negeri Sembilan. Masak lemak pulak. Sedap hingga menjilat jari tangan dan kaki. Fuuh! 

Daging salai masak lemak cara Negeri Sembilan.

Tapi tu la, benda sedap ini ada satu masalah. Masalah untuk bagi dia rasa sedap dan sempurna. Bau dia, aroma dia, mesti tepat. Barulah daging salai namanya. Disebabkan ramai sangat peminat daging salai ini tidak punya kesempatan, kelapangan dan kerajinan untuk menyalai, makanya silalah dapatkan aneka masakan berasaskan daging salai di Restoran Salai Salai.

Restoran Salai-Salai di Sekitar Selangor dan Kuala Lumpur


Mudah untuk parking kereta.

Restoran Salai-Salai sememangnya terkenal dalam kalangan peminat daging salai sehinggakan mampu membuka 3 buah cawangan iaitu di Shah Alam, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur. Walaupun namanya ada perkataan salai, mereka menyediakan pelbagai jenis masakan tau. Jadi, bukan peminat daging salai je datang makan kat sini, peminat makanan Melayu, western food, ulam ulaman, malah peminat teh buih padu pun ramai-ramai makan berjemaah di sini.

Melimpah ruah teh beng buih ni.

Menu Hidangan Salai Di Restoran Salai-Salai


Jom kita tengok makhluk apa yang disalai dan menjadi hidangan di Restoran Salai-Salai.

1. Daging lembu salai of course.

2. Keli salai untuk yang sukakan ikan darat.

3. Itek salai memang rare habis.

4. Ayam salai kaw kaw.

Daging salai di Restoran Salai-Salai disalai menggunakan tempurung kelapa untuk menghasilkan aroma dan rasa manis yang mampu membangkitkan rasa. Pengunjung yang datang boleh mencium bau daging salai yang semerbak datang dari belakang restoran sejurus melangkah masuk ke dalam restoran tau. Tapi, jangan risau. Tak perlu menunggu pun sebab semua makanan dihidang ala-ala bufet gitew.



Lauk pauk lain pun ada tau, termasuklah masak merah, masak cili padi, dan goreng-goreng.




Ulam-ulaman juga turut disediakan. Barulah pelanggan makan secara sihat dan awet muda. 



Suasana Dalam Restoran Salai-Salai


Antara elemen yang sangat ditekankan di Restoran Salai-Salai adalah status halal dan kesegaran daging yang digunakan serta kebersihan dapur dan restoran. 


Sesekali restoran akan ditutup sementara untuk melakukan proses pembersihan yang lebih menyeluruh. Mereka tahu kepentingan kebersihan dalam industi pemakanan. Yelah, makanan ini orang makan masuk perut. Jadi, kebersihan sentiasa dititiberatkan dan menjadi keutamaan.






Review Daripada Pelanggan


Restoran Salai-Salai sudah mendapat banyak review positif daripada pelanggan mereka. Kebanyakannya mengatakan makanannnya sedap dan lauknya banyak. Senang cerita, mereka sangat berpuas hati dengan rasa makanan, harga lauk pauk dan servis yang ditawarkan di restoran.





Servis Penghantaran Makanan Disediakan


Sepanjang PKP ni, restoran boleh beroperasi dengan sop ketat. Walaupun para pelanggan tidak dibenarkan makan di restoran, semua orang boleh menempah makanan secara online dan mendapatkannya dengan menggunakan servis food delivery. Jadi, jangan malu, jangan segan. Tempah dan nikmatilah kesedapan dan keenakan daging salai dalam keselesaan di rumah. 

Stay safe. Stay at home. Kita jaga kita. Wassalaam.

Tuesday, January 19, 2021

Cerita Di Sebalik Domain Lama dan Baru

January 19, 2021 1 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Korang perasan tak tu. Tu, kat atas tu. Perasan? Eleh, aku suruh tengok baru perasan la tu. Yup, akhirnya domain blog aku sudah bertukar daripada mujadafewa dot my kepada mujagirl92 dot com

Di Sebalik Mujadafewa dot My.


Kenangan Denganmu Takkan Kulupakan. Babaiii.


Dulu dulu, masa duk fikir nak letak url blog, aku nak letak muja the lady warrior. Idea daripada umi aku. Kependekannya should be Muja Da La Wa. Eh, ada La Wa pula kat situ. Nanti tak masal-masal, netizen keji aku dalam hati. Eh, si Muja. Bajet lawa. No, aku tak boleh kena kecam. Dalam dada ni, tersimpan seketul hati yang sangat amat sensitif. Jadi, 

Aku tukar kepada alternatif kepada lady, Female. Tapi, macam binatang pula kan. Tak kisahlah bila dah gabun, Muja Da Fewa. Eh, macam sedap je. So, tersergamlah www dot mujadafewa doy my selama lebih kurang 2 tahun. Kot.

Kenapa Tukar Domain?


Aku beli Dot My tu asalnya daripada program meMalaysiakan url masa tahun 2015. Masa tu ada promo untuk 3 tahun kot. Kak Nanie daripada blog CoklatEyes yang uruskan. Sekarang, bayaran setahun untuk dot my dah jadi RM95. Dah habis dah promo kan. Maka, tak boleh dah aku nak teruskan dengan Dot My.

Dulu pun aku ingat lagi, ada blogger buat sesi review blog. Dia ada mention Mujadafewa macam susah nak ingat. Yelah, memula tulis blog, mana nak fikir faktor tu kan. His advice to change the url tu macam tetap ada di satu bahagian otak aku sejak bertahun-tahun lepas. Memang ramai yang silap tulis url aku, tapi aku in denial. So, aku biarkan juga bertahun-tahun. Sekarang baru nak terima kenyataan. Baru sedar diri. Lahai...

Satu lagi, aku ni sejenis cheapskate. Jeles sangat bila Nick Nashram, laki aku punya domain RM45 je setahun. Dengan keinginan untuk matchy2 dot com suami, aku pun tukarlah dot my kepada dot com di NetKl.  Baru adil dan saksama. Begitu aja ceritanya sih.

Di Sebalik Mujagirl92.Com


Mujagirl92.Com ni memang dah sebati dengan aku sejak sekolah menengah lagi. Dulu, masa aku masih dara pingitan, sejenis yang tak de boyfriend. Sunyi juga ye bila tengok orang lain buat kes disiplin bawa handphone ke sekolah nak ngobrol ngobrol dengan cowok, tapi aku? Nak bawa phone apanya, bf pun tak de. Hampagas.

Terimalah gambar lama buat hiasan untuk blogpost ini.


Maka, bila ada je weekend outing, aku mulalah mencari cybercafe. Yup, aku obses gila berchatting! Hahahaha. Cara kawan chatting di kampungchat. Then, tukar-tukar id YahooChat. Then, berchatting guna sticker love banyak-banyak. Omg! Best giler rasa masa tu. But, before YahooChat. Mesti nak kena tahu jantina dulu. Ye dak? Coz we straight people are like that? Get it?

Ditakdirkan, Muja tu sounds boyish. Ye ke weh? Bila aku guna Muja, mesti ramai yang tanya, ASL which stood for Age Sex Location. Yang jenis tak guna ASL, suka repeat,'You Lelaki Ke Perempuan?' Hah, gituuu. So, to save them time, aku sentiasalah guna MujaGirl92 dengan harapan tak de dah orang tanya.

Korang rasa dorang stop ke tanya? Ya iyalah masih tanya sih. Sebab dah jadi tabiat chatters. Cenggitulah. Jumpa orang baru mesti tanya. Kih3

Jom Bertukar-tukar Bloglist?


Bila tukar domain ni, kita memang kena bersedia dengan tugas berat untuk menaikkan semula blog kita sebab backlink semua dah jadi broken. Therefore, jomlah kita tukar-tukar bloglist. Blog yang diterima blog yang senonoh dan menjaga tatasusila orang Malaysia ye.

Aduh malunya kalau tak de yang sudi**

Untuk mengelakkan aku daripada malu sendiri, sorang-sorang, mohon DM aku di Facebook Nurmujahidah. Nanti boleh borak-borak kat sana sekali. Kay lah. Aku nak masuk sorok muka dalam selimut dulu. Muehehehe.

Wassalaam.

Friday, January 15, 2021

Peluang Untuk Kaum Lelaki Menjadi Jebat Ambassador

January 15, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. JTT memang terkenal sebagai sebuah jenama yang memperkasakan wanita. Dengan produk berkualiti dan selamat, JTT telah berjaya membuktikan keberkesanan produk, terutamanya Ratu sebab Ratu is my favourite! Kih3

Bukan itu sahaja, JTT juga telah berjaya menghasilkan wanita suri rumah yang mampu mempunyai valid payslip setiap bulan sehingga mampu mendapatkan kereta idaman. Terima kasih JTT!

Walaupun JTT memang sudah sebati dengan dominasi wanita, tanpa kita sedari, sudah ramai juga kaum lelaki yang mampu menjana pendapatan dengan menjual produk-produk JTT. Kalau dulu pun boleh, dengan adanya Jebat, lagilah BOLEH! :D

Apa Itu Jebat?


Jebat adalah minuman kesihatan dan pembekal tenaga yang sedia diminum tanpa bancuh, khas untuk KAUM ADAM. Ya, kaum lelaki juga sudah boleh rasa bertenaga sepanjang hari dengan adanya Jebat. So, tak de alasan lagi yang kaum wanita sahaja yang boleh berjaya dengan JTT. Yes! No more excuses!

Kenapa Perlu Kaum Lelaki Kena Join JTT?


Di musim ramai pekerja terpaksa dibuang kerja, inilah masanya mencari pendapatan dengan cara lain walaupun ia adalah cara yang tidak terfikir sebelum ini, walaupun ia terlalu jauh daripada comfort zone kita. Jual produk kesihatan. Tak de masalah pun. Asalkan produknya memang terbukti selamat dan berkesan. Bukan sejenis nak kayakan founder je. Mesti semestinya kalau dengan JTT.

jamu tun teja

jana pendapatan secara online

1. Tidak perlu modal besar


Sebagai JTT and Jebat Ambassador, anda bukan sahaja boleh mendapatkan produk berkualiti premium dengan harga lebih rendah berbanding harga pasaran, kita juga boleh berbisnes HAMPIR TANPA MODAL. 

Kenapa tak perlu modal? Sebab kita boleh memperkenalkan dan mempromosikan produk JTT secara online, dapat pelanggan secara online, pelanggan bayar secara online, penghantaran produk semuanya diuruskan boleh Jamu Tun Teja HQ. 

So, kat mananya modal kecil? Masa sikit, data internet sikit, jari jemari, tenaga otak. Boleh je kan?

2. Slip gaji yang sah


Kalau dengan JTT, bukan bisnes cikai-cikai, gitu-gitu je. Slip gaji yang sah diberikan setiap bulan. Dengan adanya slip gaji yang valid, sudah ada ambassadors yang dapat memiliki kereta sendiri dengan pendapatan daripada bisnes JTT sahaja. Memang hebat!

Semuanya mungkin dengan JTT. Nak dengan tak nak je.

3. Tiada risiko rugi.


Dengan hanya RM130 bayaran yuran mula-mula berdaftar untuk keahlian seumur hidup, kita sudah boleh berbisnes tanpa simpan stok sendiri. Jadi, tiada risiko rugi langsung. Tapi, kalau rasa yakin dan mampu, atau ada kedai sendiri, kita juga boleh simpan stok terutama masa promo berlangsung. Tiada yang menghalang. Lagilah nampak serious berbisnes. 

Boleh kata setiap bulan ada promo, tapi sentiasa berbeza caranya. Biasanya, masa tula Ambassadors dapatkan stok pada harga yang jauh lebih rendah daripada biasa.

4. Sistem yang tersusun dan canggih


Aku sebenarnya dah join banyak jenis bisnes. Yang aku dapat nyatakan di sini, sistem JTT sistem yang paling tersusun dan senang digunakan. Stok sentiasa diupdate secara real time. Tak perlu nak susah-susah tanya banyak kali. 

Bahan promosi dan caption yang canggih dan hebat disediakan. Tinggal share je. Nak join kelas bisnes pun, dorang arrange kalau berminat. Semua dilakukan untuk kesenangan dan keselesaan Ambassadors. CEO sendiri pun ada dalam grop. Boleh borak bila-bila masa sahaja. 

5. Komisen daripada HQ


Dengan JTT, ada beberapa cara yang digunakan oleh HQ untuk memaksimumkan pendapatan semua Ambassadors. Satu, daripada jualan produk. Dua, peratusan komisen apabila mencapai target jualan. Tiga, hadiah lumayan termasuklah percutian ke luar negara. Empat, Ambassador recruitment. Jadi, tiada alasan lagi untuk kita tidak berbisnes dengan JTT tau.

6. Komitmen dan Tanggungjawab Yang Tinggi


Mungkin bagi korang kecil. Tapi, aku pernah dapat surprise 2 batang lip glass, Melur dengan Jasmin just because aku ada buat recommendation pasal packaging JTT. Padahal, tak mintak ganti pun sebab masalah kecil je. Rasa sangat kagum dengan komitmen dan tanggungjawab HQ ke atas setiap produk yang sampai kepada pengguna supaya dapat kepuasan maksimum. Tq JTT!

Nak Tengok Apa Yang Ada Di Jamu Tun Teja?



Usaha. Doa. Tawakal. Insya Allah. Wassalaam.

Produk Pertama Untuk Lelaki by JTT- Jom Kekal Sihat dan Bertenaga dengan Jebat

January 15, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Selama ni, produk kesihatan dan kecantikan lebih tertumpu kepada produk untuk wanita sahaja. Padahal bukan wanita je yang mementingkan dua aspek kehidupan ni tau. Lelaki pun nak sihat bertenaga. Lelaki nak tampil kacak bergaya! Gituu. 

Sabar ye tuan-tuan. Mulanya, JTT, memang lebih fokus untuk wanita yang sentiasa perlukan tenaga berterusan untuk menjalankan pelbagai fungsi dalam kehidupan seharian. Dah penat urus hal rumah, cari duit lagi nak tolong suami. Nama pun Jamu Tun Teja. Namun, JTT tidak mahu lagi menganak tirikan kaum Adam. Yelah, bukan wanita je nak bertenaga sepanjang hari. 

Dengan kesedaran ini, Jamu Empire kini mengeluarkan produk kesihatan dan ketampanan untuk lelaki. Maka, terimalah Jebat.

JEBAT, PRODUK KESIHATAN TRADISIONAL UNTUK LELAKI MODEN

Wahai lelaki
Kami tahu susah payahnya kamu mencari rezeki untuk kami
Clock out di pejabat, berniaga pula di lorong pejalan kaki
Manalah tahu di situ dapat lebih lagi

Wahai suami
Tidak cukup satu pekerjaan, kamu tambah menjadi dua
Dua macam sikit, kamu tambah lagi tiga
Nah, Jebat, pembekal tenaga.

produk kesihatan dan tenaga untuk lelaki

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN JEBAT UNTUK PARA LELAKI

No. Jebat tak boleh diminum oleh wanita. Jebat diformulasikan khas untuk keperluan para lelaki supaya sentiasa bertenaga sepanjang hari. Lelaki dan wanita kan berbeza. Keperluan fisiologi pun berbeza. So, Jamu Tun Teja khas untuk wanita. Jebat pula, khas untuk lelaki. Sahaja.

1. Memberi Tenaga Tambahan Untuk Lelaki
2. Mengurangkan Bintik Hitam Dan Putih Di Muka
3. Mengurangkan Kesan Gelap Akibat Sinaran Matahari Pada Kulit 
4. Membantu Perlancaran Usus yang Sihat

produk kesihatan dan tenaga untuk lelaki

Percayalah bila aku cakap yang bila bertenaga, semua akan okay. Mood okay, komunikasi okay, kerja okay, income pun okay. Itulah aim kami. Untuk para lelaki sentiasa bertenaga, sentiasa berbahagia. Bila bahagia, barulah ketampanan terserlah. Bab 18sx?? Itu bonus bila badan bertenaga. Isteri pun bahagia. Insya Allah. 

Jeling Nik. Lalalala....😉

BAHAN-BAHAN UTAMA DALAM FORMULASI JEBAT 

Seperti biasa, JTT tetap meneruskan penghasilan produk kesihatan dan kecantikan daripada bahan semulajadi. Walaupun Jebat bukanlah sejenis jamu, ia turut dihasilkan daripada bahan semulajadi yang memang sudah terkenal dengan khasiat dan kelebihan sendiri turun temurun. Bahan Sunnah seperti madu dan kurma pun ada dalam Jebat tau. Yelah, apa yang Rasulullah SAW buat, kita kenalah ikut sebab kita tahu itulah yang terbaik untuk kita. 

Not to be cliche or penunggang agama but it is INDEED the truth, kan?

minuman kesihatan untuk lelaki

Kurma (Dates) 
• Membantu perlancaran usus yang sihat 
• Mempunyai anti-oksidan yang tinggi 

Madu asli (Honey) 
• Melembapkan kulit dan mengurangkan parut kulit. 
• Membantu melindungi kulit dari cahaya matahari 
• Membantu menenangkan saraf dan meningkatkan tidur yang lebih lena pada waktu malam. 

Kranberi (Cranberries) 
• Membantu penglihatan yang lebih jelas

Gojiberi (Goji Berry) 
• Membantu memberi sokongan sistem imun 
• Membantu menggalakkan kulit yang sihat 

Halia (Ginger) 
• Membantu Menjaga Kesihatan Mulut 
• Membantu menenangkan otot yang tegang 

Ginseng
• Tinggi dengan antioksidan yang boleh mengurangkan keradangan 
• Membantu melawan dari keletihan dan meningkatkan tenaga

Bawang Putih (garlic) 
• Membantu memerangi selesema biasa Help 
• Membantu membersihkan kulit 

Halba
• Membantu menenangkan masalah perut dan pencernaan 
• Membantu mengurangkan lemak

Bunga Cengkih (Cloves) 
• Anti keradangan
• Membantu meningkatkan sistem pencernaan 
• Membantu meredakan keseluruhan saluran pencernaan dan perut

Lada Hitam (Black pepper) 
• Membantu melawan kedutan 
• Membantu untuk membuang kulit yang kusam dan mati dan mengurangkan pigmentasi 
• Membantu sistem penghadaman 
• Membantu menurunkan berat badan 

Kulit Kayu Manis (Cinnamon) 
• Membantu mengurangkan parut 
• Membantu mengurangkan jerawat 
• Membantu meningkatkan metabolisma 
• Membantu mengurangkan berat badan 

Ekstrak biji labu (Pumpkin seeds) 
• Anti-radang semulajadi 

Bawang Merah 
• Rendah kalori dan tinggi dengan vitamin dan mineral 
• Tinggi dengan Antioksidan 
• Mempunyai sifat antibakteria 
• Membantu sistem pencernaan 
• Membantu melegakan tekanan 
• Membantu meningkatkan sistem imun

Cara Pengambilan Jebat by JTT

Satu lagi benda yang aku nak highlight, Jebat juga tidak mengandungi Gula Tambahan. Sama seperti JTT, manis Jebat adalah daripada bahan-bahan semulajadi dalam ramuan Jebat sahaja supaya kaum lelaki boleh menelan Jebat tanpa mengerut muka keterlaluan sangat. Takut kedut. Gitchu. Now, back to cara pengambilannya.

• Dos untuk dewasa: Ambil 1 paket (20ml) sekali sehari sebelum sarapan ATAU selepas makan. Goncang sebelum digunakan. 

TESTIMONI PENGGUNA JEBAT BY JTT


Jom kita tengok pula reaksi dan pendapat mereka yang sudah pun merasai kehebatan Jebat. Ada yang sampai nak jadi Jebat Ambassador sebab yakin dengan kelebihan dan keberkesanan yang ada dalam satu sachet Jebat.





KELULUSAN KESELAMATAN PRODUK


Aku tahu sangat kebimbangan dan kegusaran kita tentang pengambilan produk kesihatan. Percayalah, dengan JTT, keselamatan produk adalah KEUTAMAAN NOMBOR 1. Bukan setakat yang wajib je, proses yang optional pun JTT jalankan supaya keselamatan produk terjamin 100% untuk digunakan oleh semua orang. Jom tengok.



DAPATKAN JEBAT HARI INI JUGA


Tak kiralah untuk diri sendiri (kalau lelaki), ayah, adik lelaki atau suami, dapatkan Jebat hari ini juga untuk sumber tenaga yang berterusan sepanjang hari.

Order Jebat Di Sini 


Anda lelaki? Wanita? Dua-dua pun boleh jadi JTT Ambassador dan Jebat Ambassador.

Daftar Jebat Ambassador Di Sini 

Produk selalu sold out. so, mohon bertabah kalau tak de dalam sistem ye. Tapi, kalau tak nak sabar, boleh Telegram Muja di 01126947035. Wassalaam.

Ps- Sorry tau kaum lelaki, terlambat 4 tahun pula buatkan produk berkualiti tinggi untuk korang. Kih3

Saturday, January 09, 2021

Rawat Masalah Kulit Muka Dan Rambut Gugur Dengan Produk Halal Dari Nature Lab

January 09, 2021 0 Comments
Masalah kulit dan rambut sering menghantui dan memberi tekanan kepada lelaki mahupun wanita saban hari. Kebiasaannya, punca berlakunya masalah ini adalah disebabkan oleh faktor cuaca, makanan, gaya hidup dan sebagainya. 

Apabila mengalami masalah kulit seperti kulit kering dan kusam, jerawat, jeragat atau kesan-kesan bintikan dan pigmentasi, ianya secara tidak langsung boleh menurunkan keyakinan atau harga diri seseorang tanpa mengira jantina lelaki atau wanita. Begitu juga dengan masalah keguguran rambut. Mempunyai rambut yang nipis, rosak dan bercabang sehingga agak susah untuk digayakan sememangnya sangat mengecewakan. Tekanan juga akan dihadapi oleh mereka kerana masalah keguguran rambut adalah masalah paling ditakuti oleh lelaki dan wanita kerana ianya boleh menyebabkan kepala seseorang itu menjadi botak. Walaupun wanita yang bertudung mampu menutup ‘kecacatan’ itu dengan berhijab, tetapi hakikatnya masalah rambut yang dihadapi masih lagi tidak selesai. 


Jadi, isu penjagaan kulit wajah dan penjagaan rambut sememangnya perlu diberi perhatian yang lebih bukan sekadar untuk penampilan diri dan bergaya tetapi juga untuk kesihatan kulit yang optimum. Oleh sebab itulah, Nature Lab Malaysia telah menghasilkan dua produk khusus untuk penjagaan kulit dan rambut iaitu CLARA dan URBAN, yang mana ianya 100% bebas daripada bahan kimia merbahaya seperti parabens, phthalates, synthetic dyes, synthetic fragrances, diformulasi dari 100% bahan semulajadi dan tiada pewarna tambahan, berstatus halal serta sesuai untuk digunakan oleh lelaki dan wanita. 

CEGAH KULIT BERMASALAH DENGAN PRODUK CLARA 

Bagi lelaki dan wanita yang mahu merawat masalah kulit, produk CLARA telah dihasilkan khas untuk menghilangkan jerawat dan jeragat, menghilangkan kesan parut, anti penuaan dan menyegarkan kulit. Yang menariknya, ianya boleh digunakan seawal bayi berumur 1 tahun. 

Untuk pengetahuan anda, CLARA ini adalah sejenis toner pelbagai guna (Multi Functional Essence Toner). Fungsi utamanya adalah untuk : 

- membantu meremajakan kulit 
- melembapkan kulit kering dan kusam 
- melembutkan dan melicinkan kulit 
- menghilangkan jerawat dan jeragat 
- mencerahkan kulit dan anti penuaan 
- menghilangkan panau dan parut. 

Produk CLARA ini bukan setakat menyelesaikan kulit yang bermasalah, tetapi pada masa yang sama, turut boleh digunakan untuk rawatan pelbagai guna seperti : 

i). Menghilangkan keputihan dan lendir

CLARA berfungsi untuk menghilangkan keputihan dan bau/lendir yang tidak menyenangkan pada faraj wanita. Masalah keputihan atau lendir yang berbau yang keluar dari faraj (vagina) merupakan masalah yang selalu dihadapi oleh wanita seluruh dunia. Hampir 75% wanita yang sudah berkahwin dan wanita selepas bersalin menghadapi masalah tersebut. Melalui semburan CLARA, masalah keputihan akan dapat diatasi. 

ii). Digunakan sebagai hand sanitizer 

CLARA bukan sahaja digunakan sebagai toner untuk wajah anda malahan ia juga boleh digunakan sebagai hand sanitizer yang boleh membunuh bakteria 99.99%. Ianya sangat mudah digunakan pada bila-bila masa dan dimana jua. 

iii). Membunuh kuman di kulit bayi 

CLARA boleh digunakan pada lampin bayi. Ianya dapat membantu membunuh kuman di celah kangkang dan di kulit bayi. Sesuai untuk kulit-kulit gatal atau kulit kemerahan (ruam) pada bayi dan kanak-kanak. 

iv). Membunuh kuman/bakteria ketika haid

CLARA juga boleh digunakan pada pantiliner wanita. Semburkannya terlebih dahulu pada tuala wanita sebelum memakainya. Ia membantu membunuh kuman/bakteria ketika berlaku aliran darah semasa haid. 

BAHAN-BAHAN PENGHASILAN PRODUK CLARA 

Untuk pengetahuan anda, bahan-bahan utama yang diformulasikan di dalam CLARA adalah Aqua, Parfum, Propanediol, Sodium chloride, Hydralized Elastin, Mentha Piperita (Peppermint) oil & Aquilaria Malaccensis Stem Extract, yang mana bebas dari bahan kimia dan hanya menggunakan bahan semulajadi sahaja. 

ATASI MASALAH KEGUGURAN RAMBUT DAN UBAN DENGAN PRODUK URBAN 

Tak kira lelaki atau wanita, memang agak stress jika ada masalah rambut yang makin menipis akibat gugur setiap hari. Walaupun dah guna bermacam-macam produk, tetapi masih lagi tak berhasil. Untuk dapatkan rawatan rambut tak semua mampu nak buat dengan harga rawatan mahal yang mencecah ribuan ringgit. 

Sebenarnya, anda tak perlu tunggu sampai masalah rambut menjadi makin teruk, makin nipis sehingga nampak kulit kepala. Mungkin anda tak jumpa lagi produk yang sesuai, yang dapat memberikan hasil yang bagus dengan harga mampu milik. Apa kata cuba dulu serum URBAN (Hair Growth Serum) untuk menggalakkan pertumbuhan rambut. Serum je? Ye, memang serum tapi bukan serum yang biasa. 


Serum URBAN ini dihasilkan dengan teknologi terkini untuk mengelakkan keguguran rambut dan menyuburkan rambut dengan formulasi bahan semulajadi, diperkaya dengan Vitamin Aquilaria Serum. Ianya berfungsi untuk : 

- merawat hingga ke akar rambut. 
- mengawal dan mencegah pertumbuhan uban. 
- menghaluskan dan meluruskan struktur rambut. 
- merawat masalah kegatalan kulit kepala dan kelumumur. 
- tidak melekit dan berminyak. 
- merawat masalah rambut kusut dan bercabang. 
- melebatkan rambut dan menghalang dari keguguran. 

BAHAN-BAHAN PENGHASILAN PRODUK URBAN 

Bahan-bahan utama yang digunakan dalam penghasilan produk URBAN adalah Aqua, Parfum, Lavandula Angustifolia Oi, Pelargonium Graveolens (Geranium) oil, Mentha Piperita (Peppermint) oil, Plukenetia volubilis seed oil dan Aquilaria Malaccensis Stem Extract. 

HARGA PRODUK CLARA DAN URBAN SERTA CARA PENGGUNAAN YANG BETUL 

Harga produk CLARA yang bersaiz 50ML ialah RM75 sebotol manakal URBAN yang bersaiz 30ML ialah RM55 sebotol. 

Hanya dua langkah mudah sahaja untuk menggunakannya. Selepas pembersihan kulit/muka, semburkan sedikit pada tisu muka lalu dioleskan pada kulit/muka mengikut putaran jam dan dari tengah ke atas dan dari tengah ke tepi. Selepas itu, semburkan terus pada muka/kulit dengan 2-3 semburan, dan biarkan sehingga kering, ianya akan meresap dengan pantas. 


Waktu sesuai untuk penggunaan CLARA dan URBAN adalah pada waktu pagi selepas mandi dan waktu malam sebelum tidur. Kesan adalah berbeza bagi setiap individu. Namun, bagi mereka yang dah menggunakannya, kesan mula nampak seawal 8 hari penggunaan malah ada yang seawal 3 hari. 

Jadi, untuk mendapat kesan yang pantas, kurangkan atau jarakkan pengambilan berkafein, beralkohol dan berkarbonat. Pengambilan air mineral sebanyak 2L sehari amat dianjurkan. 

PRODUK NATURE LAB BERDAFTAR DENGAN KKM 

Kesemua produk-produk NatureLab berdaftar dengan KKM NOT dan Lab Tested. Ia juga dijamin 100% halal dan proses pengilangan dibuat di kilang yang berstatus IMP (Islamic Manufacturing Practice) serta diformulasikan dari 100% bahan semulajadi. 

Produk CLARA (Multi Functional Essence Toner) dan URBAN (Hair Growth Serum) selamat digunakan kerana ianya dihasilkan dari bahan semulajadi yang khas dan mendapat kelulusan daripada KKM serta uji kaji di makmal. 


Anda boleh melayari laman www.npra.gov.my dengan memasukkan nombor pendaftaran bagi produk CLARA iaitu NOT201102354K dan produk URBAN iaitu NOT201102355K untuk semakan. 

TESTIMONI DARIPADA PENGGUNA PRODUK CLARA DAN URBAN

Dibawah adalah beberapa testimoni daripada mereka yang telah menggunakan CLARA dan URBAN. 





BERMINAT UNTUK MENJADI AGENT STOCKIST NATURE LAB? 

Bagi anda yang berminat untuk menjadi agent dan stockist Nature Lab, peluang untuk anda menjana pendapatan turut ditawarkan. Pendaftaran percuma untuk 100 orang yang terawal sahaja. Bahan-bahan marketing disediakan bagi yang berminat dan ganjaran yang lumayan serta margin untung yang tinggi bagi setiap unit. Yang paling penting, produk ini selamat, berstatus halal, ada KKM NOT & LabTested serta berkesan untuk digunakan. 


Jika anda seorang suri rumah, pelajar uni/kolej, kakitangan kerajaan/swasta, mempunyai bebanan hutang, bercadang untuk bersara awal atau merancang untuk berkahwin, jadikan platform ini sebagai punca pendapatan tambahan anda. Klik link di bawah dan daftar sekiranya ingin jana income bersama kami. 


CARA UNTUK MENDAPATKAN PRODUK CLARA DAN URBAN 

Elakkan masalah kulit dan masalah rambut gugur ini sebelum menjadi lebih teruk dengan bertindak segera. Untuk tempahan, anda boleh tekan link Whatsapp di bawah : 

Whatsapp:

Sebarang maklumat dan informasi lanjut berkenaan dengan produk CLARA dan URBAN, anda boleh layari laman media atau hubungi nombor yang disediakan di bawah. 

Website: 

Instagram: 

Facebook page: 

Hotline care: 
+6011 6363 6060