Tuesday, November 16, 2021

5 Permainan Zaman Kanak-kanak Aku

November 16, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Setiap petang, dalam pukul 6 gitu, kami adik beradik akan masuk dalam kereta macam ikan sardin, dan bergerak ke kampung kami yang terletak dalam 10 kilometer je dari rumah. Kat sana, ada satu tempat lapang yang berumput dan satu lagi tempat berpasir. Kami berkumpul ramai-ramai sepupu sepapat untuk bermain. Seronok sangat. Masa memilih ahli kumpulan masing-masing, kami guna kaedah lat talilat tali tamplom dan osom macam biasalah. Berebut geng untuk pilih geng yang power.

Aktiviti Permainan Zaman Kecilku


Permainan zaman yang aku main masa kanak-kanak memang jarang boleh tengok dah sebab kawasan aku tinggal, ditar. Macam mana nak lukis petak-petaknya. Sedih betul. Tapi, zaman berubah. Kanak-kanak zaman sekarang lebih suka bermain permainan yang ada atas talian. Ada yang boleh main sendiri. Ada yang boleh main dengan kawan-kawan dari luar negara. Siap ada yang bertemu jodoh dengan gamer ditemui di web-web online games. Ada juga yang betul-betul hebat sampai boleh memenangi world tournament dan menjadi juara. Bukan kaleng-kaleng hadiah yang disediakan. Boleh capai ribuan dan jutaan ringgit. Sebab tulah, ada juga yang menjadikan permainan atas talian sebagai sebuah kerjaya.

Galah Panjang


Permainan galah panjang memerlukan sebuah kawasan lapang dan beberapa petak mengikut bilangan pemain. Pemain dibahagikan kepada dua kumpulan. Pasukan A akan menjaga setiap kotak dijaga dengan rapi. Pasukan B akan berusaha untuk menjejakkan kaki ke semua petak dan keluar daripada kotak tersebut tanpa disentuh oleh pihak lawan. 

Bola Beracun


Permainan bola beracun memerlukan 2 pasukan dan sebuah bulatan besar. Pasukan A akan mengelilingi bulatan dan Pasukan B berada dalam bulatan. Pasukan A akan melemparkan sebuah bola kecil supaya mengenai setiap pemain Pasukan B yang akan berusaha untuk mengelak. Permainan akan tamat apabila bola mengenai pemain terakhir Pasukan B. Kemenangan akan menjadi milik Pasukan B jika bola tidak mengenai pemain terakhirnya dalam 10 balingan.

Solitaire

Solitaire ni  canggih sikit sebab ini sebuah permainan daun terup dalam komputer. Aku sampai dah dewasa pun tak faham cara main, tapi tetap main walaupun tak pernah menang. Sekarang, ada button Help, barulah merasa tengok daun terup tu bergerak melantun-lantun. Yahoo!

Sekarang, Solitaire dah ada website sendiri. Ada macam-macam jenis permainan dalam tu. Aku gerenti, kalau korang sejenis yang tak suka main games pun, akan ada game yang korang suka. Kalau aku, aku suka online games yang simple-simple, to release my tension. Tak nak yang complicated, tembak-tembak. Nak yang boleh distract aku daripada masalah yang hari-hari tak pernah selesai, tak pernah habis. 

Hidden Object Games


Hidden Object Games jadi pilihan aku sementara menunggu kelas seterusnya. Susah juga mencari barang-barang tersembunyi, tapi memang sesuai to kill the time tanpa memikirkan kecelaruan emosi aku ni. Bolehlah aku merasa spend time tanpa menitiskan air mata sekejap.

solitaire org


solitaire online
Before, I had to look for things at a restaurant kitchen. Now, have to look for them at the home kitchen. 

Word Games


Word Games pun kegemaran aku juga. Sebab tulah aku jadi English teacher, tulis blog lagi. Ada macam-macam jenis permainan berkaitan dengan perkataan Bahasa Inggeris. 

solitaire org

Aku memang suka sebab boleh bermain sambil menambahkan lagi kosa kata bahasa Inggeris aku ni. Melatih otak supaya lebih aktif. Barulah tak mudah lupa. Selagi tak sampai Next Level, mata terbuntang je mencari jawapan sampai rasa macam tak nak berhenti main.

Free Online Letter Scramble

solitaire org
See? I can now go to the Next Level!

Free Online Word Search Puzzle



solitaire
The satisfaction to see the word, WINNER, is real!

Berbanding dengan online games lain, Solitaire.Org bebas daripada iklan-iklan pop up yang annoying. Tak de nak kena pause tengah syok main games. Sebab tulah aku suka Solitaire lebih. Kih3

Tenteng


Tenteng pula permainan yang mempunyai 7 petak seperti kapal terbang yang bernombor 1 hingga 7. Pemain memerlukan sebiji batu untuk dilempar dalam setiap petak mengikut nombor.  Pemenang adalah pemain pertama yang berjaya meletatkan batu di petak ke tujuh.

Bola Kaki Tiga

Bola kaki tiga lagilah mencabar. Mulanya, setiap pemain dalam Pasukan A melemparkan bola sehingga sebuah piramid yang didirikan menggunakan 3 selipar jatuh. Setelah berjaya, Pasukan A perlu mendirikan semula piramid tersebut tanpa terkena bola yang akan dilempar oleh pihak lawan.

Mainan Bukan Untuk Budak-budak Sahaja


Zaman sekarang, dugaan dan cabaran ada dalam setiap orang. Bermain permainan secara online antara cara yang ada untuk mengurangkan tekanan dan mengisi kekosongan yang ada. Tapi, buatlah secara berpada-pada. Tetapkan masa yang sesuai, tidak terlalu lama. Jangan sampai berlebihan dan merosakkan kualiti hidup kita. :)

Wednesday, November 03, 2021

Semua Selesa Dengan Sneakers Sepanjang Masa Di Mana Jua

November 03, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Alkisahnya, aku pergi ke Zoo Melaka hari tu pakai sandle. Dengan kawasan ala-ala hutan, berbukit bukau gitu. Adalah sangat tidak cerdik untuk tidak memakai kasut sneakers. Balik tu, Nik cakap lupa nak suruh aku dan anak-anak pakai sneakers je. Kalau pakai sneakers lagi berkali ganda selesa. Tak de la terpelecot banyak kali hari tu.

Korang paling suka kasut jenis apa? Biasa aku tengok, tak kira lelaki dan perempuan, ramai yang memilih untuk mengenakan sepasang sneakers ke mana-mana saja, pada bila-bila masa. Tak kiralah pakai baju apa, sneakers tetap jadi pilihan. Bukan terhad kepada jeans dan t-shirt je. Baju kurung, baju melayu, tuxedo. Even a dress! Semua hentam pakai sneakers. Yang hairan, nampak cantik je semua. Cute!

Nazhan acah-acah model Kiko. :D

Semua Selesa Ber'Sneakers' Sahaja

Kasut sneakers merupakan kasut bertutup penuh ala-ala kasut sukan. Walaupun nampak sama, ada bezanya. Kasut sneakers lebih kepada untuk kegunaan yang lebih ringan seperti berjalan-jalan, ambil angin, indoor games, dating. Oppsss! Rekaan kasut sneakers juga biasanya lebih ringkas dan santai kerana ia bukanlah digunakan untuk high impact activity macam berlari yang menyebabkan tekanan yang jauh lebih tinggi. Gitulah lebih kurang.

Ada sneakers yang bertali, ada yang sarung je. Senang cerita, pemakai sneakers biasanya nak nampak kasual, tapi bergaya. Nak nampak sporty semasa berjalan-jalan. Macam laki aku lah. Pergi mana-mana pun, mesti dengan sneakers dia. Yang penting, rekaan dan warnanya, kena sesuai dengan pakaian. Nak selamat? Sarunglah warna putih, kelabu atau hitam. Tak pun gabungan 3 warna ni. Kalau terlebih rajin, samakan warna tali dengan warna baju. You're done!

Nik dengan Nazhan pakai sneakers jalan-jalan tepi laut.

Aku pakai sneakers pink dengan baju kurung pergi kelas 11 tahun lalu. Cutekan?

Jangan tak tahu. Sekarang, pasangan pengantin pun bersneakers semasa majlis perkahwinan mereka. Pengantin lelakinya siap bertuxedo, kaki pakai sneakers. Pengantin perempuan pula, siap dengan dress pendek, kaki tetap dengan sneakers. Nampak style dan laid back. Selesa sudah semestinya. Senang nak menari, jalan-jalan sekitar dewan layan pak menakan, mak anjang, sepupu sepapat, yang datang majlis. Tak delah lenguh kaki, lepas tu kemurungan sepanjang majlis. Hapooo.

Kasut buat berjalan-jalan pusing Tanjung.

Kasut sneakers sentiasa relevan untuk setiap suasana, ketika, masa, musim panas, musim sejuk, musim tengkujuh segala. Untuk mereka yang nak bersenam dengan berjalan kaki, aku sangat-sangat sarankan pakai kasut sneakers. Sesuai sangat dalam proses mencukupkan 10 ribu langkah sehari di trek jogging mana-mana. Selesa dan bergaya. Berjalan tepi taman pun nampak classy dengan sneakers.

Macam-macam brand ternama menghasilkan kasut jenis sneakers termasuklah Adidas, Puma, White dan Nike. Tapi, harga tu, memang sejenis kena berpuasa dua tiga minggu baru boleh beli. Tu pun yang paling murah. Kalau yang jenis up up lagi, tambah lagi ikat perut dua tiga bulan. Barulah dapat merasa sepasang.

XES Mens Sneaker Shoes


Moh la kita tengok koleksi sneakers yang ada di XES Shoes. Lagi murah. Berbaloi setiap sen yang dibayar. Mana tahu berkenan. Boleh buat jadi hadiah anniversary tahun depan. Ye dak?
xes shoes men sneakers
MCEW3735 (Black/ Khaki-Yellow/ Light grey-Orange), RM189.99

Cantik betul kasut jenis sarung ni! Sneakers ini hadir dengan 3 rekaan warna dengan harga serendah RM189.99. Boleh pilih sendiri idaman hati. Ia direka dengan ciri-ciri yang sangat sesuai untuk mereka yang suka bersenam dan bersukan. Laki aku la tu (kengkadang). Ringan, lembut, mudah lentur, menyerap hentakan, kalis bau, anti-bakteria dan berkolar tinggi untuk melindungi buku lali. Apa lagi yang kau mahu daripada sepasang kasut???
xes shoes sneakers
MCEL002 (Black-Grey), RM129.99

Jatuh hati la tu tengok kasut stylo macam ni. Nampak classy kan? Murah pula tu. Warna kelabu pula senang maching dengan semua warna seluar dan baju. Tanpa tali. Tak payah susah-susah nak ikat tali kasut. Aku tak suka betul ikat tali kasut. Bila dah ikat, asyik terburai. Kasut macam nilah senang. Sarung je, siap. Buat pergi jalan-jalan, petang-petang, pegang tangan. Eh syoklah. 
xes shoes sneakers
MCEW3713 (Navy-Royal/Black-White/Black-Red)

Aku suka betul sneakers warna navy. Dalam rak kasut aku tu pun ada sepasang warna biru lebih kurang cenggini. Kalau korang suka design, tapi warna tak gemar, boleh tengok sendiri warna lain ye. Yang ni, tapaknya lebih rata. Nampak simple, kasual gitu. Sangat sesuai untuk berjalan ala-ala catwalk di shopping mall. Pavilion ke, Mid Valley ke. Hah, boleh sangat. Stoking putih tinggi sikit. Pakai dengan jeans. Fuhh, handsome!

XES Basic Ladies Sneakers


Moh la kita tengok sneakers untuk wanita pula. Lagi banyak pilihan yang ada daripada mens punya tau. Harga? Semua bawah RM50!!! Tolonglah percaya walaupun korang rasa macam tak nak sangat. Yang penting, ada warna PINK!
BSLCHC17 sneakers (Pink), RM39

RM39 je?? Apa yang murah sangat ni. Memang sangat-sangat berbaloi. Nak nampak tough, tapi girly. Acah-acah sporty, tapi nak nampak cute! Hah, pilihlah kasut sneakers warna pink ni. Kalau korang cikgu. Sejenis yang asyik-asyik kena pakai tshirt sukan, tshirt kokurikulum, padahal tak de nak bersukan pun, sesuai sangat pakai pink sneakers ni. Ringan, ringkas, flat heels. Boleh lenjan seharian buat naik turun tangga masuk kelas yang berderet-deret tu. Insya Allah, cepat sampai ke destinasi.
sneaker wanita
BSLCHCBT12 (Navy), RM39

Oo, pejabat jenis kena buka kasut ke? Kenalah pilih kasut sneakers jenis senang sarung macam ni. Tak perlu duduk terbongkok-bongkok nak pakai kasut. Silap hari bulan, terpelecot, terduduk kat balkoni bangunan kau tu. Dah la tak de tempat nak duduk. Tak masal kena tercongok atas lantai. Pilih sneakers sarung ni je. 3 saat, siap. Terus boleh menapak ke blok D kat hujung sana dengan kelajuan cahaya. :P
sneaker wanita
BSLCHS18 (Maroon)

Sukanya design sneakers ni. Tak perlu leceh ikat tali. Bahagian atas tutup sepenuhnya. Kalau malas pakai stoking pun, tak pe. Orang kata, red is a new black! Orang itu sangat betul. Sekarang ni, maroon boleh dipadankan dengan semua warna. Aku sekeluarga, memang minat warna merah maroon ni. Laki aku tu, biasa suka kelabu dengan hitam je, tapi sneakers dia, maroon. See?

Jom Sokong Barang Buatan Malaysia


Buat peminat tegar kasut sneakers kat luar sana, XES Shoes memang pilihan terbaik untuk mereka yang mencari sneakers yang selesa dengan harga yang berpatutan. Bangga sangat aku setiap kali membeli XES Shoes sebab mereka adalah 100% jenama produk buatan Malaysia. Dapatlah aku beli kasut sambil menggerakkan ekonomi kita yang terjejas teruk dengan Covid-19 ni.

Jangan lupa usha XES Shoes. Muat turun aplikasinya sekali. Senang nak shopping!

Friday, October 01, 2021

Tempat Aku Selalu Beli Kasut Untuk Diri Sendiri, Suami dan Anak-anak

October 01, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Korang mesti tahu kan? Kan? Jom aku share lubuk kasut terbaik dan murah untuk beli kasut. Sebelum musim Covid19 dulu, aku selalu ronda-ronda cuci mata di Econsave guys. Yelah, di Muar ni mana ada KLCC, Mid Valley. Econsave pun dah syukur nikmat. Best juga sebab kat situlah adanya kedai kasut kegemaran aku untuk diri sendiri dan anak-anak. Harganya cantik di dompet. Rupanya cantik di mata. Rasanya selesa di kaki. 

xes shoes
XES Shoes, jenama kasut buatan Malaysia.

Inilah tempat favourite aku untuk shoe shopping, tempat aku selalu beli kasut untuk diri sendiri, Nik dan anak, XES Shoes....

Kisah Aku, Cikgu dan Kasut


Sebagai seorang guru, kasut memang memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian aku. Kasut cikgu mesti nak kena selesa dan cantik. Cikgu cantik, barulah murid semangat nak belajar. Tak delah dorang tanya soalan cepu mas 'Kenapa kasut cikgu buruk?' pula. Bukan boleh bagi peluang. Kenapa kena harga marhaen? Sebab bila kasut rosak, senang nak ganti. Tak rasa nak menangis air mata darah bila rosak. Korang bayangkan kalau sejenis Lou******, or Gucc*, or Chan*l yang rosak? Tak ke merah Sungai Muar dibuatnya??? T_T

Cikgu kena berdiri lama semasa mengajar. Kalau kena jaga periksa, tak berenti-renti berjalan dari depan ke belakang kelas. Kena juga sentiasa bergerak dari bilik guru ke kelas lain, ke kantin, ke perpustakaan, padang, dan segenap ceruk sekolah. Bukan sekali ye, tapi berkali-kali dalam sehari. Stamina kena kuat, kasut pun kena hebat! Nak berlari pun senang kalau dapat report budak buat hal dalam tandas. 

Haaa. Itulah pentingnya kasut bagi aku, seorang cikgu.

Kasut di XES Shoes Tidak Mengecewakan


Aku pernah berkenan dengan kasut S******* preloved di Shopee. Semangatlah tunggu abang courier hantar. Warna hitam. Cantik. Tapi bila pakai, kaki sebelah kiri longgar, asyik tercabut bila berjalan. Dah siap tampal pelekat dalam kasut 2 lapis pun, tercabut lagi. Tersadai atas rak bilik guru. Yang satu lagi pun sama. Beli kat kedai pula. Tinggi dah cun. Kaki asyik tercabut juga. Pehal tah kaki aku ni memilih sangat.

Lepas dah macam tu, menyesal tak pergi beli kat XES Shoes je. Padahal dah tahu, kasut XES Shoes memang cantik, selesa dan harga pun sangat berpatutan. Pengalaman aku dengan kasut XES Shoes tidak mengecewakan.  Dulu, aku suka shopping di XES Shoes guna aplikasi telco yang aku guna ni. Memang best. Harga sepasang kasut, boleh dapat 2 pasang kasut dengan tambah RM1 je kalau tak silap. Nak tukar-tukar kasut selalu pun tak rasa bersalah sangat. Muehehehe.

Betapa Bestnya Shopping Kasut di XES Shoes!


promosi di xes shoes
Promo 10.10. Kasut RM10 je????

Pilihan kasut di XES Shoes memang banyak. Nak kasut macam mana? Bertutup? Terbuka? Heels? Flats? Sneakers? Loafers? Sandal? Kasut anak? Kasut kerja? Kasut sukan? Kasut jalan-jalan? Macam-macam jenis, macam-macam design, macam-macam warna. Tinggal pilih je. XES Shoes pun ada koleksi beg tangan dan beg dompet tau.

Sekarang, lagi senang nak shopping kasut sebab XES Shoes dah ada aplikasi sendiri. Sekarang, promosi ulangtahun aplikasi XES Shoes yang pertama dan Back to School tengah berjalan.  Korang  bolehlah download XES Shoes di Google Play Store atau Apple App Store. Jangan lupa sign in guna Facebook. Senang sangat. 

kasut murah di xes shoes

Lepas dah sign in, kita terus dapat kupon RM5 just sebab kita sudi muat turun app. Kemudian, dapat lagi kupon RM8 sebab sudi mendaftar. Baik hati kan XES Shoes ni??? Bolehlah kita guna untuk shopping kasut. Tak lama lagi pun, dah nak start kerja balik kan? Elok sangatlah buat ganti kasut yang dah lekang dalam rak kasut masing-masing tu.

shopping kasut di aplikasi xes shoes
Bersusun-susun promo menanti semua peminat kasut!

XES Shoes sentiasa ada promosi-promosi hebat berganti-ganti. Kadang-kadang, kasut aku. Lepas tu, kasut anak-anak aku. Hari tu, Nik yang memilih bebenar tu pun beli sandal kat XES Shoes tau.

kasut xes shoes untuk seisi keluarga

Kalau nak shopping kasut kasi betul-betul berbaloi, kena sentiasa alert. Jadi, better korang ramai-ramai pergi like Facebook XES Shoes. Barulah tak terlepas promosi best-best. Pandai-pandai ejas masa dan ketika yang terbaik untuk shopping kasut. Kalau nak jimat masa tapi nak shopping kasut depan mata, boleh cuci mata dulu dalam aplikasi, kemudian boleh terus ke outlet XES Shoes terdekat untuk dapatkan kasut pilihan. Mudahnyaaa.

Cara Mengeringkan Kasut Dengan Betul Supaya Tidak Mudah Rosak


Alang-alang korang dah baca sampai sini, meh aku nak kongsi cara mengeringkan kasut yang betul. Barulah XES Shoes korang tahan lagi lama. 
  1. Basuh dengan air sejuk dan sabun macam biasa. Kalau boleh, pilih berus dan sabun yang lembut untuk meminimumkan kesan basuhan pada kasut.
  2. Perah kasut perlahan-lahan untuk mengeluarkan air. 
  3. Gumpalkan kertas surat khabar lama, dan sumbatkan ke dalam kasut. Surat khabar bukan sahaja akan menyerap air, tapi juga membentuk kasut seperti asal.
  4. Letakkan kasut di bawah putaran kipas semasa menjemur kasut. Elakkan menjemur di bawah cahaya Matahari sebab ia menyebabkan warna kasut cepat pudar.
  5. Selepas 2 jam, keluarkan gumpalan surat khabar dalam kasut. Gantikan dengan gumpalan surat khabar yang baru. Boleh diulang beberapa kali.
  6. Biarkan kasut mengering di bawah kipas beberapa jam lagi sehingga betul-betul kering.

Dengan cara ini, kasut akan bersih dan kering tanpa menjadi cepat rosak dan warna pun kurang luntur. Bukan main taram je tau.

Selamat shopping semua! Wassalaam.

Tuesday, September 28, 2021

Produk The Ordinary Original Tapi Murah di Threebs & Co

September 28, 2021 2 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Semenjak kita dalam tempoh pandemik, aku terpaksa bekerja dari rumah. Alhamdulillah, murid dan ibubapa memberi kerjasama yang baik. Tapi, aku terpaksa juga mengakui yang masa aku memang banyak dihabiskan dengan menonton YouTube video tentang skincare dan home cleaning. Asian Mommy Syndrom kot.

Biasanya, kalau skincare review, aku suka tengok YouTuber Mat Saleh sebab reviewnya lebih terperinci. Hairan juga aku macam mana dorang boleh siap hafal satu-satu bahan siap dengan nama saintifik dan dengan fungsi sekali. Jujurnya, setiap kali YouTuber kegemaran aku recommend sesuatu produk, rasa nak sangat cuba. Manalah tahu boleh jadi cantik macam dorang. Kot kot segala parut jerawat kat muka ni boleh hilang. Betul tak?

Aku yakin, bukan aku seorang je yang ada perasaan macam ni. Tapi tulah. Harga produk drugstore dorang pun dah beratus ringgit bila tukar ke matawang kita. Kau rasa sanggup ke aku tak beli pampers anak semata-mata nak sebotol skincare 50ml harga ratus-ratus? Harap-harap tak sanggup. Kesian anak nanti kalau kita sanggupkan jugak.

Beli International Skincare Dengan Harga Lokal di Threebs & Co!


Fret not guys! Akhirnya, aku dah jumpa lubuk produk skincare viral yang original dengan harga marhaen! Yes, you heard me right. Harga marhaen untuk produk yang terkenal di seluruh dunia. Produk Barat? Produk Korea? Paula's Choice? Cerave? Supergoop? Mario Badescu? Purito? Semua ada kat sini tau. Harga? Jauh lagi murah. Percayalaaa.....

Psst.... Dengar cerita, kedai yang letak harga mahal-mahal tu pun, dapat supply daripada tempat ni. Cer tanya depa sendiri betul ke tak. Heheee

Nak tahu tak ni????

1..

2..

3..


lubuk skincare murah
Tadaa!!! Inilah dia!!!


Jom tengok 2 produk terkenal yang aku dapatkan daripada tempatnya ni tau. Produk The Ordinary tau, tapi harga marhaen je. Kerlas kan???

The Ordinary (TO)


The Ordinary merupakan jenama produk kecantikan kulit yang menjadi pilihan ramai peminat skincare apabila mengeluarkan produk dengan bahan yang tertentu bagi membolehkan pengguna memilih sendiri bahan-bahan yang sesuai bergantung kepada keperluan dan jenis kulit masing-masing.

Kali ni, aku rasa nak share tentang 2 produk The Ordinary yang menjadi kegilaan ramai.

1. The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% (30ml) RM45 SAHAJA!


the ordinary





Sebuah formula yang tinggi dengan vitamin dan mineral khas untuk masalah jeraman, memudarkan pori dan menyelesaikan masalah pori tersumbat dengan mengawal penghasilan sebum (minyak).

TO Niacinamide ini sangat sesuai untuk kulit berminyak. Ia mengandungi 2 bahan yang terbukti efektif dalam menyelesaikan masalah jerawat iaitu niacinamide dan zinc, yang juga akan memudarkan pori-pori, meratakan tona kulit dan melembutkan kulit. 

Niacinamide (Vitamin B3) juga mampu menyelesaikan masalah pori kulit tersumbat sambil mengekalkan kelembapan kulit dengan lebih berkesan. Bukan itu sahaja, kajian juga menunjukkan niacinamide mampu mencerahkan tona kulit. Kepekatan tinggi 10% Vitamin B yang disokong dengan zinc akan mengimbangi aspek aktiviti sebum. Hasilnya, setiap aspek kesihatan kulit akan meningkat. 

2. The Ordinary Natural Moisturizing Factor + HA (30ml) RM48 SAHAJA!


the ordinary

Sebuah formula bebas minyak, disokong oleh NMF yang menggabungkan asid amino, asid lemak, asid hyaluronic dan bahan lain yang boleh ditemui di dalam kulit untuk kelembapan segera.

TO NMF + Hyaluronic Acid mampu melindungi bahagian luar kulit untuk mengekalkan kelembapannya. NMF sebenarnya hadir secara semulajadi di dalam kulit. Krim bebas minyak ini memberikan kelembapan segera yang berkekalan kepada kulit dengan penggunaan berterusan.

Produk Original dengan Harga Yang Lebih Berbaloi


Tengoklah sendiri, harga 2 produk ini di Threebs, memang jauh lebih murah daripada tempat-tempat lain. Macam mana aku tahu? Aku tahu la. Produk-produk lain korang tak tengok lagi. Memang lepas ni, tak perlu dah nak menabung 5 bulan gaji semata-mata nak beli skincare. 2 bulan pun dah cukup. Kih3

Yang lagi bestnya, di Threebs ini ada..

Beauty Spellbook

Di Threebs, kita boleh baca macam-macam artikel tentang skincare di bahagian Beauty Spellbook. Penulisnya pun bukan calang-calang. Memang daripada mereka yang pakar tentang kecantikan dan kesihatan kulit.

Penghantaran Percuma

Penghantaran percuma ke seluruh Semenanjung Malaysia diberikan dengan setiap pembayaran melebihi RM100.

Sistem Reward

Poin akan diberikan apabila kita melakukan beberapa aktiviti di website Threebs. Contohnya, 200 poin apabila mendaftar, 10 poin apabila memberikan review dan 1 poin untuk setiap RM1 yang dibelanjakan. Kalau nak shopping kat sini, ajak sekali pak menakan dan mak anjang korang. Nanti boleh la korang kumpul poin banyak-banyak untuk guna buat topup skincare bila dah habis nanti. 

Bijaknya aku...

Sales/Clearance

Bila Threebs buat jualan atau jualan penghabisan stok, harga yang dah sedia murah, bertambah-tambah murah. Ada yang sampai 50% tau. Yang ratus-ratus, tinggal puluh-puluh je. Kau rasa?  Tak ke kita sebagai peminat skincare ni kena grab peluang keemasan macam ni???

Ingat Skincare, Ingat Threebs&Co.



Saturday, September 25, 2021

Tip Rumah Kemas Lepas Dapat 2 Orang Anak Lelaki

September 25, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. The other day, aku ada buat QnA kat Instagram untuk idea update blog. Ada yang suggest tulis tip kemas rumah lepas dapat anak lelaki 2 orang. Honestly and sincerely, aku kena berterima kasih banyak kepada suamiku, yang mampu menyelamatkan rumah kami daripada menjadi kapal karam selepas hadirnya aku sebagai isteri dan 2 orang anak lelaki kami. Guys, selama aku belum kahwin, aku hidup dalam keadaan bersepah bagai kapal karam guys. Kesian roommate aku Si Ain. 

Tip yang aku bakal kongsikan ni pun hasil daripada pemerhatian aku terhadap Nik yang mencorakkan aku, Nazhan dan Nazeem untuk berkemas, walaupun sampai sekarang macam masih tak capai standard dia. πŸ‘€ Yup, macam mana dia mampu mengekalkan kewarasan dalam rumah kami. 

tip rumah kemas

Cara Didik Mengekalkan Rumah Yang Kemas dengan Anak Kecil


No, no such thing as perfect, but LIVEABLE. Penghuninya masih mampu bernafas, kira okay la rumah aku ni. 😝

1. Target Yang Realistik


Ini antara yang paling penting sebelum nak mula mendidik anak-anak berkemas. Kita hendak didik tanpa mencederakan hati anak-anak. Yang ni, aku mengaku, aku pun banyak kali tersasar. Tapi, bila sedar je, cepat-cepatlah kembali ke pangkal jalan. Anak-anak kita kecil lagi. Kemahiran berbahasa, kemahiran motor halus, masih rendah. Body language pun belum mahir. Mentang-mentang nak rumah kemas, budak 2 tahun, sink pun tak sampai lagi, disuruh basuh pinggan.

tip rumah kemas

Elakkan meletakkan expectation yang terlalu tinggi. Didiklah satu persatu. Bukan sekali gus. Letakkan target yang realistik, mampu dicapai, sesuai dengan usia anak. Arahan pula kenalah tetap, jangan asyik berubah-ubah. Anak pun pening. Bersedia untuk beritahu anak secara berulang-ulang sebab kita Tak Mungkin akan berjaya pada cubaan pertama. Anak mungkin buat, tapi kurang sempurna. Anak mungkin akan ulang perkara yang dilarang. Anak mungkin akan lupa. Anak mungkin tidak sengaja. Terima.

2. Bagi Masa dan Peluang Lebih


Perkembangan memerlukan masa. Perubahan memerlukan peluang. Bukan sekali, malah berkali-kali. Bukan budak sahaja, orang dewasa pun sama. Semua perlukan tempoh untuk memulakan rutin atau tabiat yang baru. Orang dewasa pun perlukan masa yang lama, anak kecil lagilah sebab dia sendiri entah faham entah tidak perkataan yang kita guna. Dah cukup baik dia cuba nak ikut sebab hormat dan sayangkan orang tua. Dibuatnya dia sengaja buat the exact opposite, tak ke lagi sakit hati?




Mungkin kita nampak dia dah pandai bercakap. Rupa-rupanya, benda kita sebut hari tu, perkataan baru. Mungkin juga dia tak pandai nak cakap,'Ibu, Along tak faham.' Kita pula ingatkan dia faham. Bila dia buat tak macam yang disuruh, kita bentak-bentak, marah-marah. Selalu lupa yang kita kena sabar. Mungkin dia dah cuba sebaik mungkin untuk ingat pesanan kita, tapi dia terlupa. Allah pun maafkan hambaNya tak lupa atau tak sengaja. Siapa kita? Allahu, kalau teringat apa aku buat sebagai Umi kepada Nazhan dan cikgu kepada murid-murid aku, rasa bersalah yakmat!

3. Bagi Contoh Dulu 


Budak kecil ni, dia kurang mahir berkomunikasi verbal. Perkataan pun masih terhad. Jadi, cara pertama yang paling utama mereka belajar adalah melalui proses meniru. Dia akan tiru perbuatan orang paling rapat dengan dia. Siapa? Kitalah. Mak ayah dia. Kalau ada abang or kakak, dia akan tiru juga. Kalau kita nak rumah kemas, kita kena tunjuk depan anak-anak, cara berkemas. Jangan pula kita yang buat rumah tunggang langgang, anak pula yang kita jadikan robot tukang kemas.




Contohnya, bila Nazhan tengok Nik selalu kemas bilik kerja dia, Nazhan ikut. Bila dia selalu tengok aku menyapu, dia pun nak menyapu. Jangan takut bagi dia menyapu sekejap. Bagi puas hati dia. Jangan expect lantai licin pula. Kalau ada air tumpah, terus bagi kain lap kat dia. Kita lap, dia pun lap sama. Barulah belajar sambil mengaplikasi. Anak kena tahu, sebab kena kemas rumah, rumah dorang tak de orang gaji. Mak ayah dorang pula, bukan hamba. Semua orang kena bekerjasama.

4. Tunjukkan Yang Kita Ketua


Bila aku sebut kita, aku maksudkan Nik. Dia mampu tunjukkan dia ketua keluarga. Sebagai ketua, kami kena ikut dia selagi benda itu memberi kebaikan. Faham konsep itu? Bukan ikut membuta tuli ya. Dalam banyak-banyak benda yang Nik paling berani untuk bersuara, bab kekemasan rumah adalah yang paling dia berani. Kalau jenis malu, takut, payah. Sebab kita sekarang nak didik benda yang ramai orang kurang gemar. Senang cerita, anak-anak payah nak suka.

tip rumah kemas

Bayangkanlah betapa susahnya kami nak deal with each other bab rumah ni memula duduk serumah. Aku paling tak kemas. Dia paling kemas. But, time heals. Cliche as it sounds, it is true. Memula memang payah, tapi lama-lama, standard dia turun sikit, standard aku naik sikit. Balanced. Dengan anak pun sama. Bila nampak mainan bergelimpang, suara dia bergegar on the spot untuk letak tempat yang betul. Dengan aku sekali, bangun kemas selimut dengan cadar dalam bilik. Kau ghase?

5. Latih Anak-anak Seawal Bayi Tau!


Bukanlah bayi baru lahir. Korang pun. Dengan anak-anak, terutamanya Nazhan of course selaku anak sulung, seawal Nazhan start boleh faham sikit-sikit apa yang kita cakap, dia dah suruh Nazhan kemas sendiri barang-barang mainan. Buat macam cara bermain. Cabar anak-anak untuk buat tugas-tugas tu. Tak perlu rasa bersalah, selagi anak tak sakit, tak sengsara sangat, dia boleh terima pembelajaran seawal ini dari rumah. Bagitahu juga kenapa kena kemas. Sebab nak ketenangan. Allah pun suka kebersihan dan kecantikan.

tip rumah kemas

Budak-budak suka je kita bagi barang kat tangan dorang, suruh letak dalam bekas memana. Itu dah jadi hiburan bagi dorang. Nik siap latih Nazhan letak di ruang yang spesifik ye. Tingkat atas belah kiri, dinasour, belah kanan, kenderaan. Tengah, puzzles. Bawah sekali kad bergambar. Mischilaneous pulak kat mana. Macam-macamlah. Jangan main-main. Nazhan tu, selipar dia nampak senget pun dia betulkan. Aku yang letih menengokkan.

6. Jangan Lupa Bagi Upah Kat Anak


Bebudak ni suka show off dengan mak ayah dorang. Apa-apa skil baru yang dia jumpa, mesti nak kena tunjuk kat aku nih. 'Umi! Tengok ni!' Ambil 2 lego, tekan antara 2 jari hantu dengan jari telunjuk. Boom lego meletup! Aku pun, 'Yeaayyy!!!! sambil tepuk tangan. Buat guys. Layankan anak kita. Tak habis duit pun. Setakat senyum, sorak, tepuk tangan, gosok kepala, peluk, cium. Best sebenarnya. Hilang stress.

tip rumah kemas

Aku suka suruh Nazhan dengan Nazeem susun pinggan dekat rak. Kena ikut saiz. Sekarang, Nazeem pun dah slowly boleh letakkan pinggan. Tapi belum spesifik lagi. Lepas dah letak, tepuk tangan sikit. Jangan lupa sebut Wow!!!! Lagi hype mak bapak, lagi anak nak dan ikhlas mengikut arahan, yang akan bertukar menjadi kelaziman, tabiat dan rutin.

7. Bersepahlah Sama-sama


Untuk yang ada anak lebih seorang, berusia pula 7 tahun dan ke bawah, usahakanlah supaya mereka buat sepah bersama-sama. Main sama-sama, sepahkan mainan sama-sama. Makan sama-sama, sepahkan makanan sama-sama. Bila buat sama-sama, kemas pun sama-sama. Satu kerja, sekali harung. Bayangkan, kalau time anak A makan, anak B main. Kena kemas. Lepas tu, tukar posisi pula. Kena kemas balik. Kan dah 2 kali kerja namanya tu? Buat sekali je ye. 

tip rumah kemas

Sabar, Itu Kunci Dia


Dorang kecil tak lama. Masa kecillah masa terbaik untuk menerapkan tabiat-tabiat yang baik dalam diri anak-anak. Namun, dalam tempoh ini jugalah, kita akan mengalami pelbagai masalah. Anak lupa, anak tak nak dengar, anak ulang kesalahan. Ini Normal! Tugas kita, mendidik. Allah akan menetapkan, anak menerima atau tidak didikan itu, pada masa yang Allah suka. Sabar kunci dia. Kita juga akan mengalami pelbagai jenis emosi, positif dan negatif yang akan turut meninggalkan kesan kepada anak-anak. 

Insya Allah, kita akan jadi ibu bapa yang lebih baik hari ini daripada semalam setiap hari. Amiin.

Wednesday, September 01, 2021

Ulangtahun Ke 4 Beranak Anak Pertama, Si Nazhan.

September 01, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tarik nafas, lepas. Repeat 12x. Nervous betul memikirkan masa yang terlalu pantas berlalu terutamanya sepanjang berkurung sepenuh masa di rumah. Sedar-sedar, Nazeem dah 2 tahun. Sekarang, abangnya Si Nazhan, dah masuk umur 4 tahun. Kesiannya anak-anak kita, membesar dalam rumah je. Berdoa selalu ye, keadaan akan jadi normal semula. Amiin.

Nazhan, 4 Tahun Dah You Jadi Anak I


Terima kasih Nazhan
Kau yang pertama memberikanku gelaran seorang ibu
Yang Allah hantarkan menemani hari-hari sepiku
Mengisi kekosongan mendalam di lubuk hatiku

Terima kasih anak sulungku
Hadirmu menghapuskan satu dosa besar dalam hidupku
Semoga mengurangi bebanan dosa di timbangan amalanku
Semoga memberati amalan pahala, untuk syurga yang dituju

Ya Allah, thank you so much for the best son You gave me, that I don't deserve.

Terima kasih permata hatiku
Telah memberikanku tujuan hidup 
Untuk menjaga dan melindungimu
Melahirkan kekuatan dari dalam diriku 
Yang wujudnya ku tak pernah tahu sebelummu

Terima kasih pengarang jantungku
Engkaulah gelombang yang menggegarkan hati
Juga alunan yang menenangkan jiwa
Terus menerus memberi ketenangan dalam kesulitan

Ya Allah, bestow upon him, Your mercy and grace, always.

Harapan Tak Munasabah Umimu


Aku harap sangat anak-anak aku akan duduk dekat je dengan aku sampai aku mati. I mean, bila dia masuk sekolah menengah, dia pergi je kat Maahad Muar. Tak pun SAMURA. Kalau tak dapat, sekolah menengah depan taman perumahan ni jelah. Habis SPM, dia pergi UTHM je lah. Boleh ulang alik. Kalau penat sangat, boleh aku gagahkan lagi melawat tiap hujung minggu. Senang cerita, sekarang juga aku menabung duit untuk beli kereta untuk dia. 

Ya Allah, guide him to always be on the right path.

Bila dia masuk degree, dia buat pembelajaran jarak jauh je, boleh dia stay kat rumah aku. Tak pe, aku akan buat jadual untuk dia belajar dan bergembira. Kalau dia nak travel, aku pergi dengan dia. Nanti aku belanja setakat mampu. Dia akan nampak aku dalam flight pergi dan balik je. Aku tak kisah. Duduk hotel lain-lain pun tak pe. Kalau dia nak bawak kawan je jalan-jalan, aku rela stay je kat hotel. Aku takkan ganggu.

Yaa Allah, grant him the best partner to share his life. Ehemm...

Bila dia kahwin, bawa menantu aku duduk rumah aku boleh tak? Kalau tak boleh? Boleh tak nak dia duduk taman perumahan yang sama je. Aku janji takkan gaduh dengan menantu aku. Aku akan ikut semua menantu aku cakap asalkan semua bahagia. Boleh tak macam tu? T_T

I will be so lonely without you Nazhan.. It will be too much to bear.. 

Yaa Allah, let we unite again in Jannah.. Amiin.

Aku Tahu, Realitinya Tidak Begitu. I'm Sorry..



Happy Birthday anak kesayanganku, Nazhan. Thank you for merely existing in my life. Thank you just for being you. The one yang hari-hari cakap

'Cantiknya umi.'
'Umi. Saaayang umi.'

Kadang-kadang cakap

'Umi, jangan sedih.'
'Umi, jangan nangis.'
'Umi. Jangan gaduh. Tak baik.'


Just so you know, you are my source of strength. Strength to go further in life, to go beyond than what I thought I can be, what I thought I can do. Thank you so much for making me, a mother to you. The best role I have ever played in my life too. I hope you would think so too...


I am so sorry for the times that I lose control that I hurt you. I am so sorry for losing it. I am so sorry for venting my anger towards you. I am so sorry that I don't do better for you. I am so sorry for not being a better mother for you. But, I will keep trying, and please, don't ever lose your hopes on me.




I have not much to say. I just wanna keep repeating, I love you so so so so much! Just imagining one day we will have to part ways, scares me. I will keep praying, and praying, that you will stay by my side forever. Bila dah habis masa kita di dunia, kita sambung jadi umi dan anak di syurga. Insya Allah.




Apa-apa pun jadi, kau kena jaga adik kau si Nazeem ni elok-elok. Ingat pesan umi ni.




Happy Birthday Sayangku, Nazhan!

Hari-hari umi berdoa, lepas selesai ujian kita di dunia, kita akan bersatu balik di syurga.. Amiin..

ps- Aku memang kena minta maaf dengan Nazeem kalau terlebihkan Nazhan sebab, dia anak sulung, aku anak sulung. Mungkin ter-bias di situ. Hahaha. 

Thursday, August 05, 2021

Nazeem Pun Dah Umur 2 Tahun?

August 05, 2021 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. For those yang tak tahu, which korang kena tahu. Nazhan anak pertama aku. Nazeem anak kedua aku. 19 Julai 2021, Nazeem sambut birthday yang kedua. Surprise! Aku sekarang, ada dua anak. Sorang nak masuk 4 tahun. Sorang lagi, dah 2 tahun. Aku? Korang tekalah umur aku yang agak kertu dah sekarang. T_T

Amazing sangat bila setiap kali birthday anak, kita akan terbayangkan kesakitan melahirkan depa depa ni. How come they came out safely from our cervical track, then puff!! Dah besar! Dah 2 tahun, 3 tahun, 4 tahun. Lepas tu, mulut terus berkata,"Tak nak dah. Tak nak dah." Then lepas tu,"Rindunya masa dorang menetek dulu. Nak kena mengandung lagi ke ek?" 

Air mata pun berlinangan. Mak mak semua macam ni ke? Kecelaruan emosi sungguh.πŸ’πŸ’πŸ’

hari lahir kedua nazeem
Ingat nak sambut sekali sebab beza tarikh lahir dorang sebulan je. Tapi..

Nazeem, just so you know. I love you so much. You were so awaited. We were so planning to have you so that Nazhan tak perlu lagi buat muka sedih gelek trak mainan dia sorang-sorang. Nazeem, if only you know, how much we all love you sayang.

sambutan hari jadi nazeem
Nak sambut lagi sekali la sebab I nak makan kek. :)

Umi, abi, dan Nazhan, semua pernah saja-saja kejut you daripada tidur sebab kami rindu dengar you uk ak ak uk, tiru bunyi monyet. Lepas tu, you makan. You suka makan. Bila makan, memang banyak. Puas hati kalau masak untuk you. Tak macam abang you. Lalalaa. Ada time, you makan sendiri sampailah you kenyang, you tak tahu nak letak kat mana, you datang suap kat mulut kitorang. Allah, sweet sangat you nih. πŸ’“πŸ’“πŸ’“

kek hari jadi nazeem
Pecan cake. First time. Sedap, tapi kalau kurang manis sikit, lagi sedap.

Nazeem, if I can, I akan annouce you sebagai bayi paling mudah dijaga. Sentiasa membenarkan umi dan abi rehat dengan cukup dari mula-mula lahir sampai sekarang. Oh, ada juga kadang-kadang you buat hal. I tepuk bontot pun tak jalan. Rupa-rupanya, you nak tangan abi you yang tepukkan. Okay, Nik, your turn. Menetek dengan jayanya. Makan pun dengan lahapnya. Alhamdulillah. 

You are such an easy baby sampailah tiba masa I nak kena mandikan you dan gosokkan gigi you. Opppss!!! πŸ‘ΆπŸ‘ΆπŸ‘Ά 

bergambar anak menangis
Birthday boy nervous kot masa ni.

I terkilan sangat hidup you dipenuhi dengan kehidupan di dalam rumah semata-mata gara-gara wabak Covid19 yang melanda. Tapi, it gave me the opportunity untuk breastfeed you sampai 2 tahun. Alhamdulillah sangat. Bila sampai 2 tahun, you memang okay sangat-sangat bagi kerjasama untuk weaning. Sekarang ni pun, dah kira settle dah bab menyusukan you. Kadang-kadang, I pula yang gedik offer. Rindu nak berpelukan dengan you. Hahahaha. 

You memang the best!

nazhan sambut hari jadi nazeem
Si Abang excited tengok ada balloons. :)

Just so you know, walaupun kengkadang Nazhan jealous dengan you, dia prefer tidur sebelah you daripada tido sebelah i. It is kinda hurting, but a good kind of hurt sebab I am so happy, so glad that he loves you that much. I harap sangat you both akan love each other, be for one another, FOREVER. Yes, until I am no longer.

birthday nazeem
Umi? Pakai seluar tidur je weh.

ootd muja
Okaylah, tukar pakai skirt sikit. Baru vogue!

Happy 2nd Birthday Nazeem!


May Allah shower you with happiness, greatness, and joyfulness!
May Allah guide every second of your life that you never stray from the right path!
May you get the best of the bests coz you deserve every single one of them!
Lastlly, may we, all of us, be united from now till Jannah!

Insya Allah. Amiin yaa rabbal aalamiin.