Posts

Showing posts from October, 2011

kisahku dan cermin mata. maluuuuu!!!!a

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D tadi muja bace blog blogger hot setap,, yuyu zulaikha kisah dye tersalah orang,, tetiba lak teringat zaman moda-moda doluuu huhuuu as you all know<< kalau tak tau.. time ni la nak tau k,, muja ni rabun tahap dragon ballz,, err,,, yer,, i am a short-sighted sebolah mata muja ni power dye 400 kalau darab dua mata,, jadi la 800 kena cari 200 je agi nak jadi seribu<< tengoklah laptop lame2,, huhuuu mula2 pakai spec dlu,, memang la suke sangt letak merata tambah2 time dok dalam jamban kadang2 kat atas tangki,, atas dinding pemisah antara 2 jamban<< budak dok asrama mesti tau,, so,, salu la hilang,,>> yer,, salah sndiri disebabkan ketragikan mata ni,, salu la tertukar orang,, huh!! yang pling truk mestila tertegur orang yang macam musuh sndiri CAN U IMAGINE??? tempat: masjid masa: otw g tangga masjid nak turun.. nak g prep class,, kejadian: tepuk bahu manja2,,, orang tu berpalin

aku suke makan benda pelik. itik dan belalang.

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D pagi tadi breakfast lewat,,, terus kena marah ngan mukmin si cengeng,, dah orang tak lapa lagi,, biala,, wekkk ok,, bercakap pasal breakfast tadi,, i really had a wonderful one,, NASI + ITIK GULAI kenapa?? korang pun rasa pelik orang makan itik?? mukmin cakap aku suke makan benda-benda pelik,, aiyaaa kalau kite dok kat kelate,,, ITIK dan BELALANG are two normal food favourite ones pulak tu,, sedap woooooo!!! rugi korang tak try,, abah aku kalau dapat sepinggan belalang,, makan tak pandang kiri kanan,, belalang dah mahal gler plak tu skarang,,, SO KORANG MAKAN ITIK NGAN BELALANG TAK?

terima kewujudan pendapat-pendapat berbeza

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D hye sumer!!! lambat sikit muja online ari ni kalau ada orang pasan >aku suke bajet hot and femes,,,< sakit kepala bulanan menyerang,, dok tengok-tengok laptop ni,, tetiba teringan pasal ayat ni "pendapat kite berbeza. tiada sape yang salah" >ayat clische time muja gaduh ngan kawan or berdebat< tak betol ke?? bayangkan kite berdebat.. mestila kedua-dua pihak punye pendapat pun ade pro and kons dye... so,, trime jelah,, ape susah... tak prlu nak buktikan kite betul and dye salah,, diri sendiri pun kite tak tau betol ke tak,,bukti wujudnya pendapat berbeza yang tak tau betol atau salah.. wujudnya 4 mazhab berbeza dalam Islam,,, tol tak? TAPI!! jangan pulak gune alasan ni untuk menegakkan benang yang basah.. dah tau dah natang tu kucing tetap dikatakan itik,, ape hal??

malaysian banyak cuti, aku suke. tq.

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ari ni dah kena balik ipg,, one word to say MALAS!!!!!!!!!!!!! tak tau la aku ni,, makin hari makin malas,, kerje for language development tak buat agi nih,, haizzz,, geram tol pastu ari kamih ni balik umah lagi,, cuti 4 hari,, > tibe-tibe rasa bertuah dok kat malaysia sebab banyak cuti< sekarang dok pikey cara nak kumpul duit.. hehe dah nampak dah cara dye,, ti cuti sekolah budak2 hujung taun ni aku nak kjer,,, >sila doakan umi bagi,, kalau tak aku bom!< kenapa yang aku bersungguh sangat nak berjimat ni,, sebab aku nak merasa beli gadget mahal hasil usaha sendiri,, mesti extra sayang kat benda tu kan? tol tak? aku dah cukup manja selama ni,, time ni la nak berdikari sikit doakan aku!! happy blogging!!! <3

sakit kepala menyerang secara extra hebat..

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D korang,, nak ngadu ni,, sakit kepalaku menyerang lagi biasala,, penyakit bulanan kalau tak datang sekali sebulan tak sah nak makan ubat takut sebabnya ubatnya mstila panadol dengar kata panadol tu bahaya lagi la seram gpun sehari je,, tahan jela orang yang lagi sakit pun relax je tahan,, sabar muja,,, doakan aku ok kjap agi k ps-mukmin! jangan risau sangat tau,,, happy blogging!!

review untuk FARA ES ANAK MAK,, hehe

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D sebenarnye,, idea nak review ni pun fara yang bagi,, tapi muja lak rase nak review dye punye blog,, hehe takpekan2x<< dengan muka cute kelip2 mata,,, ok,,, blogger anak mak ni junior la setaun daripa muja umur same ngan mukmin,, 18,, tapi muja rasa dye lagi matured kot,, hekhek,, blog dye saaaaaaaangat comel<< see the header above? comel kan? dye suke bebel2,, best!!<< hobi saya=dengar orang bebel ok.. bleh la korang nak tengok blog hot dye ni k,, tekan sini

jom tengok indiana jones kt tv3 sekarang?

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ting tong ting tong ting tong!!! mukmiiiiiiiiiiiiin!!! indiana jones kat tv3 sekarang ni,,,, hehe,, rasa nak post entry ni bile tengok latar masa cerita tu,,, tahun 1957<< tahun kemerdekaan,, untuk sesiapa yang tak tahu,,, jom tengok?? nampak cam best,, yes,, i am a jakun amat,,, sorry,, happy watching while blogging!!!

ape duty korang? cer citer,,

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D hye3!!! entry ni dah tak tau dah entry muja ke berapa untuk hari ni sebelum pape nak tulis ni dulu " mukmin,, cian dye kena keje esok,, PADAN MUKE!!!" ok,, sekian ape duty kite?? cer citer.. dulu,, kalau citer pasal duty mesti teringat kat duty roster warna-warni macam pelangi yang kite tepek ngan gam kat tepi papan hijau,, masa zaman sekolah,,, hari-hari benda tu la yang kitorang dok telek<< cam lawa sangat. yela,, sebab kitorang kena tau sape on duty,, kalau tak kena marah ngan cikgu,, takuuuut,, takut kena rotan,,, kalau ngan cikgu kite takut and kite boleh buat duty tu supaya tak kena marah or worse kena rotan,,, camne lak duty kite sebagai manusia?? cer citer.. tak rasa ke DIA pun marah kalau kite tak jalankan duty kite,, sebagai manusia,, cer pikey,, admit again,, ada sumber lain yang inspire idea nak tulis ni,, tapi muja dah lupa sape,,, yang pasti,, 3 tugas utama manusia adalah sebagai

7 ayat cinta,,, << aku memang romantik < 3

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D before ape-ape pasal cinta,,, muja nak tulis ni dlu,, bace ni "jangan kedekut nak follow orang kalau nak orang follow kite. reti nak paksa je,, geram tau" nak buat pengakuan,, yang tertulis di bawah adalah forward mesej daripada kawan muja, zue nme dye,, sekelas masa kat um. sekarang amik medicine kat ukm, sabda Rasulullah SAW: barangsiapa yang hafal dan mengamalkan 7 kalimah ini akan dimuliakan ALLAH dan malaikat dan akan diampunkan dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan BASMALAH - setiap kali hendak melakukan sesuatu HAMDALAH - setiap kali selesai melakukan sesuatu ISTIGHFAR - jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk INSYA ALLAH - jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang LAAHAULA WALAAQUWWATA ILLA BILLAH - jika tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk INNAALILLAH - jika menghadapi musibah atau kematian LAAILAAHAILLALLAH - setiap masa si

al-Quranku yang suci dalam debu,, :'(

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D kenapala aku jadi camni,,, bile last aku bace quran kecuali yaasin? aku pun dah lupe,, ape aku ni?? then i wanna say that i am a good muslimah??? naaaaaaah!!! kenapala aku jadi camni,,, bile last aku berusaha faham ape yang tertulis dalam quran? aku pun dah lupe,, bile aku nk berubah?? then i wanna say that i am a good mukminat??? naaaah!!! kenapala aku jadi camni lupekah aku quran itu lambang cinta ALLAH SWT untuk hambanya? cara unik untuk mengajar cara hidup yang benar,,, then i wanna say that i already love HIM enough??? naaah!!! insya Allah,, i'll start everything again,, pleeeeeeeeeeeeezzzz doakanku wahai orang yang baca entry ni,, isk3,,, :'( yes,,, i am a sinner.. who is trying to be better,,,

ruqyah bukan rogayah,, inspired by AL-KULIYYAH.

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ari ni muja tgk al-KULIYYAH<< amat jarang sekali,, hanyala sebab malas nak tukr channel,, hehe tapikan,, tajuk dye ari ni memang menarik RUQYAH DARIPADA AL-QURAN sincerely, fes time dengar the word RUQYAH time tengok drama indon pasal pengajaran,, alaa drama yang main before al-kuliyyah tu,, masa tu yang muja tau,, ruqyah ni cara pengubatan ISLAM.. biasanya ruqyah ni digunakan untuk sakit 'dalaman' dirasuk setan direjam yang tak pernah nak berenti jelez tu,,, dan seangkatan dengannya kalau tengokkan cara ruqyah dijalankan,, msti rasa ruqyah=bomoh,, SALAH ruqyah ni cara pengubatan ISLAM, guna al-QURAN, bukan jampi yang tah pape, muja memang mintak maaf sangat-sangat sebab boleh kongsi setakat ni je,, takut nanti meleret hanya sebab nak panjangkan entry,, takleh camtu,, ni soklan yang ditanya penonton: time uzur syarie, ape pendinding yang boleh dibaca<< untuk perempuan sahaja, tq. j

ive never been here but it is a wonderful one.

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D hye u olz!!!! hari ni muja nak kongsi gambar yang kawan muja, nurul kamilah mat kamil kat canada tag kat facebook.. kenapa muja nak kongsi ek? sebab ni blog muja,, hehe sebabnya jugak,, for me these pictures are so nice, gorgeous and marvellous,, kalau tak caye tengok ar i definitely should visit canada one day,, chewah,, ku bajet duit berkepuk2 dalam akaun bank islam.. hehe enjoy!! see her walking alone there,, memang cari penyakit la saim aku sorang nih, ni memang species gambar tak dapat kalau amik kat malaysia,, wonderful!!! i love the blue sky,, <3 kalau la guweh di sini,, memang guweh tak lepas peluang mandi kat sini walaupun kena sorok-sorok sikit,, manala tau,, kawasan larangan bermandi-manda suke gambar ni sebab nampak macam nostalgik,, kam.. ti aku gi lawat mung,, kito jaley tepak ni deh,, aku keney ngey tepak nih,, srupo daley novel mung mulo,, hik3

jom ganyang sebab aku benci ko!!!

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D muja baruuuuuuuuuuuuuu bangun,, tu je,, setelah lama giler tak bukak nuffnang and churpchurp sebab lappy muja wat hal hari ni tergerak la pulak nak bukak tak tau la nape,,, maybe sebab tengah kering idea.. << kan muja dah cakap,, tengok iklan salah satu cara yang baik untuk dapatkan idea,, baca sini dan sini.. ok hari ni kite bercakap pasal denggi aka dengue dalam bahasa penjajah british (jap,, korang tau tak aka tu ape?? kalau nak tau komen k :D) inilah aedes,, kalau nak cam,, badan dye belang-belang putih hitam,, bahaya ni,,, hati2 readersku,, kerana,, aku sayang padamu... :'( sebelum muja google pasal denggi,,, muja nak citer pasal denggi yang muja tau dlu,, continue reading k,, denggi ni tak de ubat,, kalau dapat doktor bagi something untuk tingkatkan antibody je,, yang teruk agi doktor masukkan air<< yang masuk ikut jarum kat tangan dalam drama tu,, denggi ni dye dibawa oleh nyamuk aedes,, sebab

captain jack sparrow tu ISLAM??

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D muja tak nak cerita panjang,, takut salah fakta,, tapi korang baca je kat sini,,, sorry kalau fakta ni ada yang salah ke ape,,, seram gak nak kongsi,, tapi nak kongsi jugak click sini

yer,,, ntah la,,

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D sebelum ape2,, nak gtau,, pada taun 2011,, muja berumur 19 dah mukmin berumur 18.. thats it,, nak cter ape ek,, idea tak datang ni,, dengar dah lagu pun,, tak de lagu yang memikat ati untuk dimasukkan dalam blog haizz,,,, camne ni,, pesan abang ben,, jangan biar blog bersawang,, rugiiiiiiiiiii tapi,, camne nak tulis kalau takde idea ye tak? so,,, muja just gtau benda ni jela,,, muja baru abis tengok citer jiwa lara and makan mee ruski yang masam cam letak asam and masin cam taruk air laut,,,<< hudah yang masak k,, hee... done.. siap satu entry,, :D

sahabat lamaku,,, entry ini untukmu,,, < 3

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ok,, ari ni tibe2 teringat kawan2 lama kawan kat almunir sk seri ketereh sk bukit jawa sms tengku muhammad faris petra universiti malaya,,, sekarang kat ipg kampus kota bharu,,, sahabat2ku, masihkah aku di ingatanmu,,, aku harap masih melekat bagaikan cicak kat dinding rumahku ini,, korang masih lagiku ingat,, walaupun hanyala ingat lupa lupa,, lupa ku kasi double sebab banyak yang lupa daripada yang ingat,, tapi janganla sedih,, korang ingatkanku? korang boleh tolong buatkan aku ingat semula bukan? sahabat perlu tolong-menolong? tidakkah begitu sahabatku? sahabatku,, ape khabar semuanya? harap baik semua macam baru lepas minum air tongkat ali ataupun kacip fatimah,, harap semuanya masih bertenaga,, sihat sentosa,, kalau tak sihat.. bolehlah bertandang ke rumahku,, yelah,, di bawah rumahku ade klinik umiku yang dipenuhi ubat-ubatan,, umiku pasti gembira menerima kehadiranmu,, hik hik hik sahabatku,, contact

ape nak wat ni.. : ' (

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D macam-macam rasa sekarang,,, so,, nak tanya korang ni,, harap ade la orang nak respond.. pelbagai persoalan berlegar-legar,,, tak reti nak dok diam,, huh,, geram gak rasanya,, tapi,, ape nak wat... otak kite jugaaak,,, ape nak wat kalau hati tak boleh trime? ape nak wat kalau hati ni tak boleh nak lupe? ape nak wat kalau tidak berkenan di mata? ape nak wat kalau hati rasa tak selesa ape nak wat kalau ade yang terasa? ape nak wat kalau dendam melata? ape nak wat kalau tak boleh memejam mata? ape nak wat kalau tertitisnya air mata? ape nak wat kalau sudah terpahat di dada? ape nak wat dah otak teringat sentiasa? ape nak wat kalau jari bergerak sendirinya? ape nak wat kalau maaf tidak diterima? ape nak wat kalau dia tidak mencinta? ape nak wat kalau ada yang membenci semata? ape nak wat kalau bebelnya berjela? ape nak wat kalau tu dah nasib kita? ape nak wat,,,, redha jela,,, tawakkal jela,

pesanan BLOGku untuk pemiliknya, AKU.

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D dear muja,, pemilikku,, penulisku,, dengar blogmu ni nak nasihat guna jari kamu sendiri JANGAN wat dosa online! letak gambar seksi kemain sebab nak traffik tinggi,, nak followers ramai,, kejadahnya,, perlu ke muja oi?? tak perlu langsum,, orang tengok aurat orang lain melalui aku ni,, ko tak rasa berdosa ke muja oi?? cer pikey cer pikey.. dapat dosa sebab malukan orang tu dah satu hal,,, orang tengok aurat tu satu dosa lain plak,,, bergosip kemain,, ko tau tak muja??? the word gossip is used just to soften the word 'mengumpat' paham tak?? perlu ke bergosip ngan gler punye orang kat dunia maya ni muja hoi?? sedar diri sikit.. biler orang bace je entry pasal the-so-called-gossip,, berlemon-lemon dosa ko dapat,, nak??? gossip dah,, lagi teruk kalau memfitnah,, ko jangan mandai nak gune aku yakni blog kesayangan ko ni untuk sebar fitnah,, paham??? fitnah ni cam api dalam sekam,, menghancurkan tanpa kita sedar,, sedar-s

tolong komen blogku bleh tak followersku?

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ari ni ade someone cakap blog muja berat sangat lambat loading cer komen and bagi cadangan camne nak improve,, tu pun kalau sudi,,, tq for your cooperation sayang kamu and happy blogging!! :D

rindu sampai terbawak mimpi,, aku dah parah!!!

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ok,,, semalam aku mimpi mimpi yang saaaaaaaaangat indah iaitu,,, HP YANG DIRINDUI ADA DI DEPANKU!!! hp ku tu siap dah ada cover warna biru *akan kujadikan ia realiti sesungguhnya ini adalah cerita benar tak sabarku menunggu,, tapi,, nak wat camne jugak,, ye dak??

tension sebab lappy

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D lappy wat hal salu hang dah banyk kali baiki tak pulih2 nak keje dengan keras and nak dapat duit banyak-banyak and nak beli lappy baru,, doakan kejayaanku mengumpul wang yer,,, kali ni nak berusaha sendiri tak nk mintak ngan abah atau umi.. MUJA, YOU CAN DO IT!!!! chow

(¯`*• MANUSIA..MALAIKAT..SYAITAN •*´¯)

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ‎ (¯`*• MANUSIA..MALAIKAT..SYAITAN •*´¯) Manusia - Eh, dah subuh dah? Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu Syaitan - Alahhhhhh, sekejaplah, mengantuk ni...awal lagi ni..zzZZz Manusia - Nak makan, laparlah .. Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah.... Syaitan - Ahh, tak payahlah... dah lapar ni ! makan saja..sedapnya Manusia - Hari ni nak pakai apa ye? Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat. Syaitan - Ehh, panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung! Manusia - Alamak, dah lewat! Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat. Syaitan - Ahhh? awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X punchkanlah? Manusia - Azan sudah kedengaran.. .. Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni. Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa.. Malaikat - Wahai anak Adam, alihkan

aku tak add pun dorang!!! :D

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D ni pu aku heran dan peliklah pelik giler punye nih tahap gaban punye pelik CAMNE DAPAT NOTIFICATION YOUR REQ HAS BEEN APPROVED KAT FB SEDANGKAN AKU TAK ADD PUN,,, heran meran teran.. opps!!! camne ni boleh berlaku?? adakah ini normal atau abnormal atau paranormal misteri nusantara mungkin,,, atau wakenabeb??? lu pikeyla sendiri kerana wa malas nak pikey,,, ape susah,, remove la balik dah kalau tak nak kawan ngan dorang hehehe sayang korang and happy blogging!!! :D

ENTRY UNTUK WANITA!! nak watpe time tuuut..

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D tajuk kasi kontroversi sikit, muja rasa mesti yang laki lagi ramai yang nak bace kot,, hik3 ok,, sebenarnya,, muja nak tulis pasal KALAU TAK LEH SOLAT,,, IBADAH APE NAK BUAT EK?? OK,, i admit,, kalau muja pun,, time takleh solat aka uzur ni,, salu rasa cam ni 'aku uzur, so, mane bleh beribadah' and this is TOTALLY WRONG!!! ad baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak ibadah kite boleh wat time kite dilanda keuzuran seminggu tersebut ok,, jom check them out! instead of baca Quran,, kite boleh baca terjemahan dye,, terjemahan ni kite boleh sentuh tanpa wudu'. time ni la kite gune untuk lebih paham ape yang kite dok baca baca dan baca selama ni,, semoga kita dapat aplikasi yang kita baca tu dalam kehidupan seharian kita,, :D instead of mendirikan solat,, kite boleh baca al-Ma'thurat tapi start baca lepas part yang ayat al-Quran.... yang tau al-Ma'thurat mesti tau al-Ma'thurat ada part ayat Quran dan part yang buk

aurat sama jantina macam mana plak???

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D smakin lama muja jadi blogger,,, makin banyak lak muja nak kongsi ngan orang yang sudi baca ok.. kali nk cakap pasal AURAT PS-awal-awal lagi muja nak gtau,, muja pun tak sempurna agi bab aurat . sekian. but still muja nak cakap pasal aurat yer readers sekalian kite salu cakap pasal tudung, pasal baju longgar, baju besar, untuk menutup aurat tapi,,,, tapi,,, dan tapi,,, kita mesti tutup aurat bukan dengan yang berlawanan jantina sahaja AURAT SAMA JANTINA PUN ADA!!!! ingat tu,,, muja tulis ni sebab muja perhatikan ramai yang kurang sedar n amik berat pasal aurat sesama jantina<< i admit that i am included ok.. aurat sesama jantina: dari pusat ke lutut<< yang muja tau la,, boleh check yang lebey sohih yer,, Adapun batasan aurat sesama wanita adalah dari pusar hingga lutut, sebenarnya hal itu berlaku dalam kondisi khusus. sumber Dari Abu said al-Khudri r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda: “Lelaki tidak bol

suke makan sandwich?? jom wat solat sandwich! :D

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D blog: hye MUJA... jom solat sandwich!!! muja: solat sandwich kebenda pulak wahai blog tersayangku??? blog: muja,, jangan main2 tau,, solat pun ada bentuk sandwich tau,,,baca ni,, solat sandwich= solat rawatib Berdasarkan Hadist yang diriwayatkan dari Ibnu Umar r.a bahwa Saya menghafal sepuluh rokaat dari Rosulullah: dua rokaat sebelum sholat zhuhur, dua rokaat setelah sholat zhuhur, dua rokaat setelah sholat maghrib di rumah beliau, dua rokaat setelah sholat isya’ di rumah beliau, dan dua rokaat sebelum subuh. Sebelum subuh ini adalah waktu di mana tidak seorang pun yang datang kepada Rosulullah SAW. Hafshah memberitahuku bahwa jika muazin mengumandangkan adzan dan fajar telah terbit, maka beliau sholat dua rokaat. sumber ok,, ni entry nak gtau pasal yang muja rasa kite salu tak amik berat.. ni patutnye jadi common knowledge untuk kite orang ISLAM ok,, camni,, solat rawaatib ade 2,,, QABLIYAH DAN BA'DIAH.. qabliy

bloglist rajin je buat,, lifelist tak nk ke?

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D lifelist muJA<< tak janji akan buat takut tak buat nanti jadi orang munafik nak jadi hamba ALLAH yang berjaya di dunia dan di akhirat.. insya ALLAH nak jadi umat NABI MUHAMMAD SAW yang berusaha mencontohi sunnahnya.. insya ALLAH nak improve ibadah setiap hari,, nak jumpe YANG MAHA PENCIPTA tanpa rasa malu di hadapan-NYA.. insya ALLAH nak jadi anak yang berbakti kepada kedua-dua ibu bapa.. umi,, abah,, sorry for everything,, insya ALLAH nak jadi pelajar yang dapat anugerah dekan.. kena belajar sungguh2 dlu.. insya ALLAH nak jadi bloggerz yang menulis untuk kebaikan,, tak nak ulang kesilapan lama.. insya ALLAH nak jadi TEACHER yang disegani dan mampu mendidik dengan baik.. insya ALLAH nak jadi isteri yang solehah.. nak suami soleh jugak,, insya ALLAH nak jadi ibu yang mithali.. nak anak mithali jugak,, insya ALLAH sila wat2 lupe yang 2 last tu,, << malu siot,,, tapi nak tulis jugak!! hehe,, chow!!

pesanan MUJA 2011 kepada MUJA2016,,

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D muja,,, dirimu ini (pada tahun 2011) ingin menasihatimu,, sebelum kamu menjadi guru (pada tahun 2016 dan tahun2 berikutnya),.. janganlah kamu mengharap dipostingkan ke tempat yang seakan-akan tempat peranginan,, ingatlah,, dalam Malaysia ni kawasan pedalaman, masih ada sungai yang mungkin akan kamu harungi.. masih ada perahu yang mungkin menjadi 'kereta'mu nanti,, masih ada juga,, tempat yang tak de elektrik and line untuk hp lampu suluhmu,, :D janganlah kamu berhenti membayangkan kehidupanmu pada masa kamu menjadi guru setiap hari supaya kamu boleh membuat persediaan rapi untuk menghadapi segala pahit manis pada masa hadapan,, moga kamu kuat menempuhi segala cabaran itu,,, kehidupan harian pada masa hadapanmu :D janganlah kamu lupa bahawa kamu menjadi guru untu menyebarkan ilmu kepada anak bangsa dan generasi masa hadapan milik negaramu Malaysia yang tercinta ini supaya kamu tidak terpesong dari niat asalmu,, SE

selesema menyerangku dengan ganas,, isk3

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D antara sakit biasa2 yang muja paling tak tahan untuk menahan first ranking goes to SAKIT GIGI second goes to SELESEMA<<< the one i am facing now,,, :') third goes to GATAL-GATAL pesanan-sakit itu penghapus dosa,, so,, insya Allah,, dosa-dosa kecil muja dalam proses dihapuskan,, pernah juga ada sahabat Rasulullah menangis kerana tidak mendapat sakit tau,, TAPI jangan la sampai doa datang sakit,, no no no,,, time sakit ni,,, kelebihan dye terhapus dosa<< nak tulis berapa kali ko ni muja?? time ni la tetiba teringat kat Allah,, << time sihat buat-buat lupa,, hampeh time ni la tetiba teringat mati << tak tau la berapa hari la muja hidup kat dunia ni,, time ni la nak manja2 ngan umi,, hehe,,, time ni la boleh ponteng,, opps!!! << don't try at home! time ni la teringat saudara seISLAM yang ditimpa musibah yang lagi teruk << selesema tu baru sangat amat sikit la muja ok,, saya se

perihal telefon lampu suluh,, :D

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D di entry ni muja nak gtau RAHSIA BESAR... besar dye tu,, besar yang amat sangat sekali besarnya MUJA GUNE TELEFON LAMPU SULUH << rahsia besar alaa,, tak canggih tul,,, pehal?? anak doktor takkan tak de duit kot,,, hehe ade sebab la muja pakai hp ni je,, sebab2 nya adalah hp c510<< pling canggih muja pernah ade,, dah kena curi time muja kat UNI MALAYA,, sedey amat tau,, masa tu baru berapa bulan je gune,,, masa tu pun muja dah ade hp lampu suluh pertama,, pun kena curi pada masa dan tempat yang sama,, yer,,, salah muja,, yer,, muja yang letak merata,, ok,, next. sejak ari tu,, muja pun dah fobia la nak beli hp canggih yang tak secanggih mana pun,, takut hilang lagi,,,, so,, muja pun beli satu lagi hp lampu suluh,,, senang guna and tak canggih,, less risk to get stolen,, hehe hp ni murah,, sebab yang sangat kukuh sebab muja kedekut,, done,, kalau hilang pun tak de la terasa sangat,, tapi kan,,, muja beli ni dah

muja ada rahsia,, nak tau tak?

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D muja tadi tengah blogwalking facebooking chating,,, TIBA-TIBA!!!! sayup2 di kejauhan,,, kedengaran bunyi suara yang mendayu-dayu menggoda-goda suara itu mengajak muja untuk berbuat sesuatu APAKAH ITU???? muja bagaikan terpukau,,, berjalan dan berjalan,, menyepak ke kiri dan kanan segala halangan menuju tempat sumber air<< lalu muja pun berwudhuk SOLAT ISYAK DAH MASUK,, MOH KITA SOLAT.. :D budak kecik pun dah solat,, kite bile agi agaknya ek,,, hmmm,,,

jom makan daging manusia. eleh,, macam tak biasa,,

Image
assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D hye3,,,, jom makan daging manusia,,, alah,, macam tak biasa,, hari2 kot,, mesti takleh lepas kenikmatan makan daging manusia nih nikmat sampai mulut tu muncung panjang sedepa... ish3 sebab enak lemak berkrim manis hehehe,,, tambah2 kalau buat lebey daripada 2 orang berjemaah,, makin ramai makin syok.. sampai tak sedar menggembirakan hati musuh yang tak henti2 menghasut silaturrahim makin renggang dan lebih parah terputus yang kita makan tu saudara dekat kita,, kalau tak pun saudara seIslam tengah tokok tambah yang menyebabkan fitnah sebagai penambah perisa,, bukan wanita je tau,, lelaki pun suke jugak,, hampeh NAK KE KITE MAKAN DAGING MANUSIA BERSAUDARA??? " mengumpat diibaratkan oleh al-quran umpama seseorang itu memakan daging saudaranya yg telah mati.." (surah al-hujurat) sumber JOM KITA BAIKI DIRI,, yer kusedar,, ku juga hari2 makan daging manusia,, hoping so much to change do pray for me,, in this wo